Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΣΗΕΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΑΪΤΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [04] ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΣΗΕΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι τελευταίας εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης που είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με 11μελή αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Ο κ. Στεφάνου παρέθεσε δείπνο στην αντιπροσωπεία, τα μέλη της οποίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο στo πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν το συγκλονισμό τους από την επίσκεψή τους, φέτος, για πρώτη φορά, στην περιοχή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τη θλίψη που τους προκάλεσε το θέαμα της ερημωμένης πόλης.

    Παρόντες στο δείπνο ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ελεονώρα Γαβριηλίδου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών.

    Κάθε χρόνο, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ επισκέπτεται την Κύπρο και μεταβαίνει στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και στην κοινότητα Φαρμακά, τα σχολεία των οποίων έχουν υιοθετηθεί από την Ενωση και τυγχάνουν της στήριξής της σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ

    Σύντομα θα αποφασίσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης αν θα εκδοθεί διάταγμα σε σχέση με τις τιμές καυσίμων μετά και την μελέτη των διευκρινήσεων που ζήτησε.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος όταν κλήθηκε, στο περιθώριο της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

    ``Από την στιγμή που δόθηκαν κάποια στοιχεία για τις τιμές, δόθηκαν οδηγίες αμέσως στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης τιμών των καυσίμων, η οποία και τα μελέτησε και σήμερα το πρωί μου δόθηκαν κάποια στοιχεία`` είπε ο Υπουργός.

    Αναφορικά με δύο από αυτά τα καύσιμα, συμπλήρωσε ο κ. Πασχαλίδης, ``ζήτησα περεταίρω στοιχεία και διευκρινήσεις τα οποία διερευνώνται αυτή τη στιγμή και θα πάρω αποφάσεις``.

    Εάν υπάρχει περιθώριο τότε θα εκδοθεί και διάταγμα, είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ``πολλές φορές οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές των καυσίμων πριν την έκδοση διατάγματος``.

    [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΑΪΤΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρος ``έδωσαν ακόμη μία φορά το παρών τους σε μία φυσική καταστροφή, προσφέροντας μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους``, ανάφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Ολγα Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι ``στόχος είναι η προσφορά βοήθειας να έχει συνέχεια``.

    Οπως είπε, η εξαμελής αντιπροσωπεία της οργάνωσης, αποτελούμενη από τους Μάριο Θεοδώρου, Ολγα Σοφοκλέους, Νικόλα Ιωάννου, Κωνσταντίνα Ρουσιά, Νικόλα Παπαχρυσοστόμου και τη φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου, έφθασε στη σεισμόπληκτη Αιτή στις 4 Φεβρουαρίου και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

    ``Αυτό που αντικρίσαμε φθάνοντας ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή. Ο σεισμός ισοπέδωσε τα πάντα, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 200.000 και τα ορφανά παιδιά είναι χιλιάδες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Ο κόσμος ζητά βοήθεια και φαγητό. Η κατάσταση είναι χαοτική, όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν καταρρεύσει και αυτό δυσχεραίνει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να βοηθήσουν.

    ``Οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρος μεταφέραμε φαρμακευτική βοήθεια και άμεσος στόχος ήταν η παροχή ιατρικής περίθαλψης στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου``, είπε.

    [04] ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ

    «Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη μου», αναφέρει ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε μήνυμα του που διαβάστηκε στα εγκαίνια έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα ``Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής``.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπρόσωπων και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης σημειώνει στο μήνυμα του : «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, η εκ μέρους σας ανακοίνωση της επικείμενης πρωτοβουλίας της Βουλής των Αντιπροσώπων με συγκλόνισε τόσο πολύ ώστε να μην αρκεστώ σε ένα τυπικό ευχαριστώ, αλλά να αδράξω την ευκαιρία και να σας εκφράσω όλο τον πλούτο των εμπειριών και των συναισθημάτων που με συνδέουν με την Μεγαλόνησο».

    «Ναι, έχετε δίκαιο να με αποκαλείτε Μίκη των Κύπριων. Αυτό είναι για μένα μια υψίστη τιμή που έρχεται ως επιστέγασμα των αγώνων μου για την Κύπρο που σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου δεν έφυγε ούτε μια στιγμή από τη σκέψη μου» προσθέτει.

    Και συνεχίζει :«Και τώρα ακόμα βρίσκομαι νοερά καθημερινά στο πλευρό σας γιατί πιστεύω ότι περνάτε και πάλι ιστορικές στιγμές λόγω της εμμονής των γνωστών σκοτεινών δυνάμεων να κτυπήσουν με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό. Πιστεύω ότι το κάθε βήμα σας θα πρέπει να είναι μετρημένο χίλιες φορές και πάντοτε προς την κατεύθυνση που αποφάσισε το 70% των ελληνοκυπρίων».

    «Δεν έχουμε πλέον περιθώριο για νέα στραβοπατήματα. Εμείς, οι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι Έλληνες, θέτουμε, όπως πάντα, ως πρώτο εθνικό μας θέμα, το θέμα της Κύπρου και θα μας βρείτε πάντοτε στο πλευρό σας», σημειώνει.

    Αναφέρει, επίσης, ότι «και τα δικά μας προβλήματα, όπως ξέρετε, είναι μεγάλα και κρίσιμα. Γι αυτό, πρέπει όλοι μαζί, χέρι χέρι, να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μείνει αλώβητος ο ελληνισμός, η ελληνικότητα, όπως μας την κληροδότησαν γενεές γενεών ελλήνων, με φως, με πολιτισμό, με θυσίες και με αίμα».

    «Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», καταλήγει ο ο κ. Θεοδωράκης στο μήνυμα του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 February 2010 - 12:29:10 UTC