Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΔΕΞΙΩΣΗ
  • [03] ΟΜΠΑΜΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΔΗΛΩΣΗ

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία κηρύσσει ως μη παραδεκτές τις προσφυγές οκτώ Ελληνοκυπρίων στη διεκδίκηση των περιουσιών τους, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι με την απόφασή του το ΕΔΑΔ θεωρεί προσβάσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο θεραπείας τη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών και αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του, με αφορμή την απόφαση του ΕΔΑΔ στις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η απόφαση παραπέμπει τον κάθε ενδιαφερόμενο αιτητή, προτού απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ, να εξαντλήσει τα εσωτερικά, διαθέσιμα μέσα, παραπέμποντας στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων/περιουσιών και σε δικαστήριο των κατεχομένων``.

    ``Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι σεβαστή``, είπε, ``αλλά τη θεωρούμε λανθασμένη. Δεν μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει για θεραπεία του προβλήματος της περιουσίας ενός εκάστου του ιδιοκτήτη, σε μέσα τα οποία αποτελούν ουσιαστικά προϊόν και απότοκο παρανομίας. Ούτε και παλαιότερα ευρήματα του ΕΔΑΔ, όπως στην υπόθεση Φωκά και Πρωτοπαπά, μπορούν να δικαιολογήσουν διολισθήσεις του Δικαστηρίου σε αυτή την απόφαση``.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι ``το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρεται σε εισβολή και κατοχή και επισημαίνει την ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές``.

    Το ΕΔΑΔ, σημείωσε ο Εκπρόσωπος «επισημαίνει, επίσης, πως η Τουρκία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων κατόχων περιουσίας και με σαφήνεια σημειώνει πως οι αιτητές δεν έχουν απολέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας, όπως άλλωστε έχει αναγνωριστεί και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη συζήτηση της πτυχής του περιουσιακού στις διαπραγματέυσεις``.

    ``Εμμέσως πλην σαφώς το Δικαστήριο απορρίπτει τις πράξεις με τις οποίες περιουσίες παράνομα έχουν μεταβιβαστεί στην εισβάλλουσα δύναμη. Δυστυχώς, όμως, το Δικαστήριο ισχυρίζεται πως μετά από παρέλευση 35 χρόνων δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι αιτητές στις περιουσίες τους, σημειώνοντας κατά τρόπο αυθαίρετο τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και να δημιουργήσουν νέες αδικίες``, ανέφερε.

    Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Στεφάνου, «είναι κατοχική δύναμη και παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο``, για να προσθέσει ότι ``φυσιολογικά προκύπτει το ερώτημα, πώς μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει σε μια παράνομη επιτροπή, που στηρίζεται στις παρανομίες της Τουρκίας;``.

    Ανέφερε πως ``η απόφαση δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, τα οποία πολύ προσεκτικά θα αξιολογηθούν`` και ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί ως ένα αναγκαίο τρόπο αντιμετώπισης των δικών του προβλημάτων με τον όγκο εργασίας που έχει, την επαναφορά υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

    ``Προς τούτο είχαν γίνει πολύ πρόσφατα δηλώσεις τόσο του Προέδρου όσο και του Πρωτοκολλητή του ΕΔΑΔ. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη, αφού εδώ και χρόνια υπήρχαν ενδείξεις ότι το Δικαστήριο είχε αυτό τον προσανατολισμό, κυρίως μετά και την απόφαση στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη``, σημείωσε.

    Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η προσφυγή μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ έδωσε αφορμή το Δικαστήριο να υποδείξει τη λεγόμενη επιτροπή ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο για προσφυγή`` και συμπλήρωσε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγκαιρα, τόσο ως ΓΓ του ΑΚΕΛ όσο και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε υποδείξει ότι η μαζικοποίηση των προσφυγών ελλοχεύει κινδύνους, τους οποίους πρέπει να αποφύγουμε``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εμφαντικά τονίσει πολλές φορές ότι πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, δεν μπορεί να επιλυθούν στα Δικαστήρια, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιοποιώντας ασφαλώς εργαλεία που το διεθνές δίκαιο, οι διακρατικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως αυτή στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, παρέχουν``, υπογράμμισε.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, περιλαμβανομένου και του περιουσιακού.

    Ερωτηθείς κατά πόσο από αυτή την εξέλιξη θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ``η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ έχει, ασφαλώς, τα προβλήματα και τις παρενέργειές της και αυτές τις παρενέργειες και τα προβλήματα εμείς πολύ προσεκτικά θα τα αξιολογήσουμε, ακριβώς, για να δούμε πώς τα αντιμετωπίζουμε``.

    ``Οι θέσεις, όμως, αρχών που έχουμε καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για το περιουσιακό είναι εκεί, στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και σε άλλες αποφάσεις του Δικαστηρίου όπως και στις Διακρατικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως λοιπόν των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να διεκδικούμε τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων, αλλά και τα δίκαια του λαού μας στο σύνολό του μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση στους πρόσφυγες είναι ``σταματήστε να προσφεύγετε στο ΕΔΑΔ``, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με την απόφαση αυτή, το ΕΔΑΔ, έτσι και αλλιώς, δεν θα δέχεται άλλες προσφυγές και θα τους στέλλει στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων``.

    ``Στο παρελθόν``, εξήγησε, ``έχουν γίνει μερικές φορές συζητήσεις, ιδιαίτερα μετά την απόφαση στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου που έδινε σημαντικά εργαλεία στα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των προσφύγων μας. Τότε είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό μέτωπο κατά πόσο θα πρέπει μαζικά οι πρόσφυγες να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Εμείς είχαμε δηλώσει τότε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην απολέσουμε στην εξέλιξη της εκδίκασης νέων προσφυγών, όπλα που αποκτήσαμε στα χέρια μας μέσα από την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου``.

    Επίσης, είπε: ``Για αυτό και είχαμε πει ότι θα ήταν καλύτερα να μην μαζικοποιήσουμε και να μην κάνουμε τον κόσμο μαζικά να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διότι είχαμε προβλέψει ότι τελικά θα είχαμε αυτές τις παρενέργειες που έχουμε σήμερα. Βέβαια τονίζαμε και τότε όπως και τώρα ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον όποιον πολίτη και τον όποιον πρόσφυγα θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, να το πράξει διότι τα ατομικά δικαιώματα είναι δικαιώματα που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από κανένα. Αλλά ταυτόχρονα είχαμε και έχουμε την υποχρέωση να υποδείξουμε από πολιτικής άποψης τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι συλλογικά έτσι ώστε να βοηθούμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να μη δημιουργούνται παρενέργειες και προβλήματα, όπως τώρα έχουν δημιουργηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη απόφαση``.

    Πρόσθετα, ανέφερε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είχε πει τότε και το επαναλαμβάνει και τώρα ότι ``δεν θα πρέπει να δημιουργούμε τις εντυπώσεις, όπως κάποιοι τις δημιουργούν, ότι πολιτικά θέματα, όπως κατά βάση και κατ ουσία είναι το κυπριακό πρόβλημα, μπορούν να λυθούν μέσα στα δικαστήρια``, προσθέτοντας πως ``τα πολιτικά θέματα λύνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ασφαλώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμείς καταθέτουμε θέσεις με εργαλείο και όπλο το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα, τις Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις αποφάσεις Δικαστηρίων, που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και αυτά χρειάζεται με πολλή σύνεση και πολλή προσοχή να τα αξιοποιούμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τις δικές μας προσπάθειες και να μη δημιουργούνται τα όποια προβλήματα``.

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο κάποιοι να προσφύγουν στην ``επιτροπή``, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``και προηγουμένως όπως και τώρα είχαμε καλέσει τον κόσμο να μην πηγαίνει στην επιτροπή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ``ο καθένας μπορεί να κατανοήσει το γιατί``.

    ``Από κει και πέρα επαναλαμβάνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού να λύσουμε και το περιουσιακό``, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΔΕΞΙΩΣΗ

    Η Κυβέρνηση εργάζεται πάνω στη συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας, όχι μόνο μέσα από νομοθεσίες, αλλά μέσα από πρακτικές και πολιτικές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, που παρέθεσε μαζί με τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είμαι από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από τα παιδικά μου χρόνια τιμώ την 8η του Μάρτη, την Ημέρα της Γυναίκας, γιατί πιστεύω ακράδαντα στην ισότητα των ανδρών και των γυναικών».

    Σημείωσε ότι η γυναίκα ήταν για αιώνες άνθρωπος και πολίτης δεύτερης κατηγορίας, καταπιεσμένος, επισημαίνοντας ότι «η 8η Μαρτίου είναι μέρα όχι διασκέδασης, όπως γίνεται στις καπιταλιστικές κοινωνίες και σε ορισμένους κύκλους, είναι μέρα αγώνα, είναι μέρα συνεκτίμησης των αγώνων και των αποτελεσμάτων τους και τοποθέτηση νέων στόχων με τελική κατάληξη, την πλήρη ισότητα των αντρών και των γυναικών και τη συμμετοχή της γυναίκας σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς».

    «Η δική μας η Κυβέρνηση έχει αυτό τα όραμα, κάνει μια συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας όχι μόνο μέσα από νομοθεσίες, αλλά μέσα από πρακτικές και πολιτικές», τόνισε. Αναφερόμενος στο διορισμό της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή στο αξίωμα της Υπουργού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «δεν είναι τυχαίος», σημειώνοντας ότι «έχουν αξιολογηθεί οι δυνατότητες της κ. Μαρκουλλή και ο διορισμός της στοχεύει ακριβώς στην υλοποίηση των στόχων που έχω προαναφέρει». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η Κυβέρνηση έχει δρόμο να διανύσει ακόμη και ως κράτος και ως κοινωνία.

    «Θα τον διανύσουμε με υπομονή και επιμονή. Θα στηρίζουμε το γυναικείο κίνημα, τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, μέχρις ότου επικρατήσει πραγματική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΟΜΠΑΜΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσει την Τρίτη το μεσημέρι στο Λευκό Οίκο ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη συνέχεια, αναμένεται να εκφράσουν ικανοποίηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και θα προσφέρουν πολιτική στήριξη στην Ελλάδα.

    Παπανδρέου και Ομπάμα θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης, στο Λευκό Οίκο, κατά την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης του Λευκού Οίκου, με την οποία ανακηρύσσεται η 25η Μαρτίου Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στην τελετή θα παρευρεθεί επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας ηγετικών παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός φτάνει στις ΗΠΑ το πρωί της Κυριακής. Θα τον συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αλλά και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει οριστεί να εκπροσωπεί στην τελετή του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Ανεξαρτησία, την ελληνική κυβέρνηση. Οι επίσημες επαφές ξεκινούν το μεσημέρι της Δευτέρας, με συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Πέραν των διμερών σχέσεων και των εθνικών θεμάτων, θα υπάρχει εκτενής συζήτηση για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την τρομοκρατία κι άλλα ζητήματα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

    Το πακέτο μέτρων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για τόνωση της ανάπτυξης και συγκράτησης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα τεθεί προς συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ``πάρα πολύ σύντομα``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε ομιλία του στη 10η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

    ``Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, έχουμε τη δύσκολη πρόκληση να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη με μια σωστή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και ταυτόχρονα να συγκρατήσουμε τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος στα πιο αποδεκτά δυνατά επίπεδα``, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ``θα συζητηθεί πάρα πολύ σύντομα με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα`` και πρόσθεσε: ``Είναι ένα συναινετικό πακέτο, το οποίο είναι ισοζυγισμένο διατηρεί την επιχειρηματικότητα με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο``.

    ``Το καλύτερο εχέγγυο για να ευδοκιμήσουν οι εργασίες σας``, είπε απευθυνόμενος στους εργολάβους ο ΥΠΟΙΚ, ``είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή οικονομία και ακριβώς αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και αυτή είναι η δέσμευσή μας για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουμε``. Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης είπε πως ο εργοληπτικός κλάδος στην Κύπρο δέχεται πολλές πιέσεις και σημείωσε πως ``η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις εργασίες του τομέα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 6 March 2010 - 14:29:11 UTC