Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΟΡΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Ενθαρρυμένοι από την αξιοπρόσεκτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή τους ότι με επιμονή θα επιτύχουν μια συνολική λύση.

    Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, διαβάζοντας την κοινή δήλωση των δύο ηγετών μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    «Εχουμε εμπλακεί σε μια σοβαρή προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Εκφράζουμε την εκτίμηση μας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών την οποία του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειες του, οι οποίες στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει αρχικά η κοινή δήλωση των ηγετών.

    Μετά από πολλές συναντήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, και τις συζητήσεις μας επί όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος, «είμαστε ενθαρρυμένοι από την αξιοπρόσεκτη πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμερισμού των Εξουσιών, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι με επιμονή θα επιτύχουμε μια συνολική λύση», προσθέτουν.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της «συνολικής προσέγγισης», η οποία σημαίνει ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή μας ανησυχία για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και η βούληση μας για μια συνολική λύση θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια εξαντλητική συζήτηση των υπολοίπων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», δηλώνουν οι δύο ηγέτες.

    Τέλος, στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν εμπιστευτικές, «αναγνωρίζεται ότι οι ηγέτες μπορούν να εξηγήσουν στις κοινότητες τους, την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα και τις διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».

    Μετά από την καθιερωμένη χειραψία των δύο ηγετών και σε ερώτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ταλάτ είπε μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η επόμενη μας συνάντηση», εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του ότι συνομιλητής εκ μέρους των Τ/κ θα είναι και μετά τις 18 Απριλίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ερωτηθείς αν η κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν, αλλά για μια απλή δήλωση.

    «Είναι μια απλή δήλωση, δεν είναι κοινό ανακοινωθέν. Δεν θα γίνει κοινό ανακοινωθέν. Δεν μπαίνουμε σε καμία λεπτομέρεια», διευκρίνισε.

    [02] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΟΡΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

    Υπό κράτηση θα παραμείνουν -όπως αποφάσισε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας- και οι τρεις συλληφθέντες σε σχέση με την υπόθεση της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, αδίκημα που διεπράχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

    Στη διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η Δικαστής Γιώτα Κυριακίδου, αφού άκουσε τη δημόσια κατήγορο Μαργαρίτα Αβρααμίδου και τους συνηγόρους υπεράσπισης Δώρο Ζαβαλλή για τον κατηγορούμενο Ινδό Σαρμπτζίτ Σινγκ, καθώς και τους Σωτήρη Χαραλάμπους για τον Μάμα Προκοπίου Κίτα και την Κάτια Πιερούδη για τον Αντώνη Προκοπίου Κίτα, μελέτησε το κατηγορητήριο και διεξήλθε το μαρτυρικό υλικό για να αποφασίσει τελικώς όπως και οι τρεις κατηγορούμενοι παραπεμφθούν στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε δίκη που θα αρχίσει στις 10:30 το πρωί της 17ης Μαΐου 2010.

    Για τους Σαρμπτζίτ Σίνγκ και Αντώνη Προκοπίου Κίτα, η Δικαστής αποφάσισε όπως παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ημέρα της παρουσίας τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ενώ για τον Μάμα Προκοπίου Κίτα, για τη συνέχιση της κράτησης του οποίου έφερε ένσταση ο κ. Χαραλάμπους, το Επαρχιακό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του.

    Μετά από μιάμιση περίπου ώρα, η κ. Κυριακίδου ανακοίνωσε ότι, έχοντας υπ` όψη τη θεληματική κατάθεση του Μάμα Προκοπίου Κίτα και την παραδοχή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται, καθώς και το ιστορικό πρόσφατων και παλαιότερων καταδικών του για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, πρόκληση κακόβουλης ζημιάς και τη δίκη του ιδίου προσώπου για παρόμοια περιστατικά που εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διάπραξης άλλων αδικημάτων και, ως εκ τούτου, διατάσσει την κράτησή του μέχρι την έναρξη της δίκης στο Κακουργιοδικείο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Περαιτέρω ώθηση στην κυπριακή αλλά και στην ευρωπαϊκή ναυτιλία αναμένεται να δώσει το νέο φορολογικό πλαίσιο για την κυπριακή εμπορική ναυτιλία, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, εκτιμά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία. Το νέο φορολογικό πλαίσιο, διάρκειας μέχρι το 2019 με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δέκα χρόνια, καθιστά το φόρο χωρητικότητας, που θεωρείται πιο ανταγωνιστικός από τον παραδοσιακό εταιρικό φόρο, ως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Βασικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι οι πλοιοκτήτες διαθέτουν ένα σταθερό σύστημα φορολόγησης αναλόγως της χωρητικότητας των πλοίων τους εν αντιθέσει με το εταιρικό φόρο που επιβάλλεται αναλόγως της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, ενώ στο φορολογικό αυτό καθεστώς εντάσσονται, πλέον με την σφραγίδα της Κομισιόν, η πλοιοδιαχείριση και η ναύλωση πλοίων.

    ``Το νέο αυτό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια δεκαετία, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, αναμένεται να συμβάλει στην σταθερότητα και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας και να εισάξει κίνητρα για νέες ναυτιλιακές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα διευρύνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής πέρα από τα σύνορα της ΕΕ``, ανέφερε σε ομιλία της σε συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους κάλεσε όλους τους φορείς της οικονομίας να αντιμετωπίσουν το θέμα της ένταξης των νέων στην απασχόληση ως επένδυση στο μέλλον.

    Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου με θέμα Nέοι και εργασία, προκλήσεις και προοπτικές, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ένταξη στην εργασία είναι καθοριστική στην πορεία των νέων ανθρώπων». «Συμβάλλει αφενός στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη, και αφετέρου στην ικανοποίηση των βιοποριστικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών του ατόμου», πρόσθεσε.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε, «αναγνωρίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα οι νέοι αποτελούν τον πιο σημαντικό συντελεστή παραγωγής (ιδιαίτερα σε μια χώρα που δεν έχει πλούσιους φυσικούς πόρους), ακολουθεί μια πολιτική απασχόλησης που έχει ως βασικό στόχο την πλήρη και παραγωγική απασχόληση, την ορθολογική αξιοποίηση των εργαζομένων και τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 March 2010 - 16:29:16 UTC