Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [02] ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΝΤΜΕΝΤ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΤΙΜΕΣ - ΠΑΣΧΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Η Κυβέρνηση υποβάλλει ``το αργότερο μέχρι την Παρασκευή`` στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές στοχεύσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% το 2010 και κάτω του ορίου του 3% μέχρι το 2013.

    Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χαρίλαου Σταυράκη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Τίτου Χριστοφίδη, με τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το Πρόγραμμα, που εξασφάλισε τη συμφωνία των συνεργαζομένων κομμάτων, περιέχει τέσσερις βασικούς στόχους, που εξειδικεύονται σε εφτά άξονες πολιτικής για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ενώ ο κ. Σταυράκης προανήγγειλε σύσκεψη με όλα τα κόμματα την ερχόμενη Τρίτη για ανάλυση και συζήτηση επί των πτυχών του Προγράμματος.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη θα έχει ως θέμα περαιτέρω περικοπές στα λειτουργικά και άλλα έξοδα των Υπουργείων, στο πλαίσιο της μείωσης των κρατικών λειτουργικών δαπανών.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως το Πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί μετά κόμματα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία χρήζουν επιμέρους συζήτησης.

    ``Ο διάλογος θα συνεχιστεί παρακάτω και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά και με τα κόμματα ευρύτερα, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ασφαλώς τους κοινωνικούς εταίρους``, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, οι βασικοί στόχοι είναι τέσσερις και αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και μη παραγωγικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας, την τόνωση της ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

    Σε ερώτηση αν έχουν αφαιρεθεί κάποιοι από τους εφτά άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι αυτοί οι άξονες υπάρχουν.

    ``Οι τέσσερις γενικοί στόχοι``, εξήγησε, ``εξειδικεύονται σε άξονες και οι άξονες όντως είναι εφτά και απ` εκεί και πέρα υπάρχει ένα σωρό από μέτρα ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν και είναι αυτά που θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τους άξονες και τους βασικούς στόχους που θέτουμε``. Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, υπήρξε συμφωνία σε πάρα πολλά θέματα των δύο συνεργαζομένων κομμάτων. Αρα για πρώτη φορά νομίζω υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο``.

    ``Ο στόχος του Προγράμματος είναι ότι μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κάτω του 3% που θα είναι μια από τις πολύ καλές επιδόσεις στην Ευρώπη, αν λάβουμε υπόψη και τα πολύ μεγάλα ελλείμματα των άλλων χωρών``, είπε.

    Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι αναμένει ότι ``τα μέτρα θα πρέπει να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα από φέτος, διότι όπως έχουμε πει φέτος η πρόβλεψη είναι το έλλειμμα θα ήταν 7% χωρίς μέτρα``.

    ``Αρα έχει μπει στόχος να έχουμε έλλειμμα 6%, δηλαδή μείωση μιας μονάδας περίπου 180 εκ. ευρώ με τα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν``, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι αν το Πρόγραμμα θα τύχει της έγκρισης της Κομισιόν, ο κ. Σταυράκης είπε πως το Πρόγραμμα είναι ζωντανό και ότι πάντα η Κομισιόν επανέρχεται με διάφορες εισηγήσεις, προσθέτοντας ότι ``και εμείς οι ίδιοι θα εμπλουτίζουμε το Πρόγραμμα σε συναίνεση και σε διάλογο με άλλα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους``.

    ``Αρα οπωσδήποτε θα υπάρξουν αλλαγές στην πορεία. Το θέμα είναι όμως ότι ο κορμός νοιώθω πως θα ικανοποιήσει απόλυτα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή``, είπε.

    Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερο η σύσκεψη αυτή να γινόταν νωρίτερα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι είναι άδικο να λέγεται κάτι τέτοιο, καθώς, όπως παρατήρησε, οι εφτά άξονες είχαν αναλυθεί πριν πέντε περίπου μήνες σε όλα τα κόμματα.

    ``Είναι φυσικό ότι ξεκινάς με τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα για να μπουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και την Τρίτη θα καλέσω τα υπόλοιπα κόμματα σε σύσκεψη ενημέρωσης στο ΥΠΟΙΚ, ακριβώς για να αναλυθούν οι σκέψεις του προγράμματος, η γενική φιλοσοφία, να έχουμε και τις δικές τους απόψεις και τις δικές τους ιδέες για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να ενισχύσουν και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη``, είπε.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της στο όλο ζήτημα ή θα προβεί σε κινήσεις προς την πλευρά του κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``εμείς απευθυνόμαστε στα πολιτικά κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους με τη διάθεση για διάλογο``.

    Υπέδειξε όμως ότι ``στο διάλογο ακούς φυσικά, αλλά λες και εσύ τις δικές σου απόψεις και τα δικά σου επιχειρήματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τούτες τις ώρες που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου υπάρχει κρίση και όλοι γνωρίζουμε πόσα προβλήματα έχει συσσωρεύσει αυτή η παγκόσμια κρίση στην παγκόσμια οικονομία, χρειάζεται ασφαλώς υπευθυνότητα, σοβαρότητα, υπομονή και ψυχραιμία``. ``Εμείς διαθέτουμε και τα τέσσερα αυτά στοιχεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε και υπεύθυνοι και ψύχραιμοι και υπομονετικοί και ταυτόχρονα και αποφασιστικοί στην προώθηση των μέτρων, των πολιτικών και των δράσεων έτσι ώστε και να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και να κάνουμε πράξη αυτό που εδώ και καιρό λέμε, δηλαδή να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε μοχλό που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων της οικονομίας``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί σκόπιμα έτσι ώστε η ΕΕ να επιβάλει μέτρα, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πράγμα δεν ευσταθεί από την ίδια την πράξη.

    ``Ασφαλώς θα ήταν τεράστια ανευθυνότητα από μέρους μας να κωλυσιεργούσαμε για να έλθουν κάποιοι άλλοι να μας θέσουν μέτρα. Εμείς είμαστε νοικοκύρηδες στον τόπο, εμείς έχουμε κάνει την προτεραιοποίηση, να το πω έτσι, των στόχων, θέλουμε ασφαλώς να πετύχουμε στους στόχους που έχουμε θέσει χωρίς να χάσουμε και το στίγμα και την φιλοσοφία και τον προσανατολισμό αυτής της Κυβέρνησης, η οποία θέλει από τη μια να διατηρεί και να έχει εύρωστη οικονομία, αλλά από την άλλη να υπάρχει και ένα αποτελεσματικό και κοινωνικό κράτος. Δεν θα αφήναμε λοιπόν την τύχη του δικού μας Προγράμματος και της δικής μας φιλοσοφίας στα χέρια άλλων``, κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΝΤΜΕΝΤ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την κοινή δήλωση Χριστόφια Ταλάτ, είπε τα εξής:

    «Καθώς οι ηγέτες κάνουν διάλλειμα στις διαπραγματεύσεις, επιθυμούμε να δράξουμε την ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας στις θαρραλέες τους προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Μας ενεθάρρυνε που ακούσαμε αυτή την εβδομάδα ότι οι ηγέτες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στα θέματα της Ε.Ε. και της Oικονομίας, επιπρόσθετα των συγκλίσεών τους νωρίτερα στη διακυβέρνηση και εξουσίες. Οι δύο ηγέτες επέδειξαν μεγάλο θάρρος προωθώντας αυτές τις διαπραγματεύσεις κι ό,τι έχουν επιτύχει είναι αξιοσημείωτο.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα- συνέχισε ο ίδιος ο αξιωματούχος- κατέστησε σαφή την υποστήριξή μας σε μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Υποστηρίζουμε τους ηγέτες και των δύο κυπριακών κοινοτήτων στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επίτευξη μίας διευθέτησης υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υπό τον Αλεξάντερ Ντάουνερ», κατέληξε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΤΙΜΕΣ - ΠΑΣΧΑ

    Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη καλύτερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λαϊκή Αγορά του «Οχι» στη Λευκωσία.

    Στην πρώτη θέση, είπε, βρίσκεται το Λουξεμβούργο και στη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Πασχαλίδης επισκέφθηκε δύο μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας, συνεχίζοντας την περιοδεία του για έλεγχο της αγοράς που ξεκίνησε τη Δευτέρα με επισκέψεις σε υπεραγορές στη Λεμεσό.

    Κατά την επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά του «Οχι», ο Υπουργός ανέφερε ότι διαπίστωσε πως οι τιμές είναι είτε οι ίδιες είτε χαμηλότερες και σε ορισμένα προϊόντα αρκετά χαμηλότερες παρά πριν από δέκα ημέρες και σίγουρα, χαμηλότερες από τις περσινές. Επίσης, είπε, υπάρχει ποικιλία και αφθονία, έτσι ο καταναλωτής έχει επιλογές, μπορεί να συγκρίνει και τιμές και διαφορετικές ποιότητες.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί το νέο Παρατηρητήριο Τιμών και κληθείς να αναφέρει τις διαπιστώσεις του για τις τιμές των κρεάτων, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι «οι τιμές των κρεάτων σίγουρα είναι χαμηλότερες αρκετά χαμηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτές των Χριστουγέννων και είναι και χαμηλότερες από τις περσινές, την ίδια εποχή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 April 2010 - 10:29:12 UTC