Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συγκεκριμένο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Κύπρου Χρυσόστομος ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια ενόψει των επισκέψεών που θα πραγματοποιήσει σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Οπως είπε ο Χρυσόστομος ΙΙ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του εξέφρασε την επιθυμία να μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο στον Τούρκο Πρωθυπουργό, προσθέτοντας όμως ότι ``αυτά δεν λέγονται``.

    ``Νομίζω με πολλή επιδεξιότητα ο Πρόεδρος θέλει να χειριστώ το όλο θέμα. Ακουσα τις απόψεις του, συμφωνώ πλήρως, και η ευχή μας και των δύο είναι να επιτύχει η συνάντηση για τον καλό της πατρίδας μας και του λαού``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό που θα μεταφέρει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Τούρκο Πρωθυπουργό σχετίζεται με τις συνομιλίες, ο Κύπρου Χρυσόστομος, είπε ότι ``δεν είναι κάτι που δεν το ζει ο κυπριακός λαός καθημερινώς``.

    ``Είναι απλά είναι τα πράγματα. Ο Πρόεδρος μου είπε, αυτές είναι και οι απόψεις μου, επειδή ο Τούρκος Πρωθυπουργός κακώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει να έχει και συνάντηση με την Κυβέρνηση, εγώ δεν είμαι πολιτικός και κάτω από αυτό το πνεύμα με δέχεται και έτσι μπορώ να πω πιο εύκολα τις απόψεις και τις δικές μου και των άλλων``, πρόσθεσε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

    Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος ήθελε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει των δύο ταξιδιών που θα κάνει και να πάρει και τις απόψεις του Προέδρου Χριστόφια στα διάφορα θέματα ``γιατί και στο ένα ταξίδι και στο άλλο θα θίξω και το εθνικό μας πρόβλημα που όλοι μας, ο καθένας, πρέπει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση για να δει ο τόπος μας καλύτερες μέρες``.

    ``Και έτσι είπα τις απόψεις μου, άκουσα και τις δικές του και φεύγω μπορώ να πω δυνατός να πάω να πω εκείνα που πρέπει να πω και θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσουν κάποιον που δεν είναι πολιτικός``.

    Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είπε πως στην εισαγωγή του με όποιους αξιωματούχους θα συναντήσει θα τους μιλήσει με την ``γλώσσα της αλήθειας``.

    ``Δεν γνωρίζω διπλωματική γλώσσα αλλά θα τους μιλήσω με την γλώσσα της αλήθειας και εκείνο που θέλω είναι να διεκδικούμε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα, που ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι κόπτονται για αυτά τα δικαιώματα. Είμεθα και εμείς Ευρωπαίοι και ζητούμε και τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα να τυγχάνουν σεβασμού``, είπε.

    Σε ερώτηση αν οριστικοποιήθηκε η συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη καθότι η επίσκεψη και το πρόγραμμα τυγχάνουν χειρισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των απευθείας συνομιλιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με αντιπροσωπεία της ομογενειακής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Βορείου Αμερικής, με επικεφαλής τον Υπατο Πρόεδρο της Οργάνωσης, Νικόλα Καρακώστα.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Καρακώστας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το Κυπριακό, την οικονομία, τα θέματα που συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες αλλά και αναφορικά με το ρόλο της ομογένειας σε ΗΠΑ και Καναδά.

    Ο κ. Καρακώστας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και το χρόνο που αφιέρωσε στην αντιπροσωπεία και εξέφρασε τέλος την ελπίδα, «όλα να πάνε καλά και να δούμε μια ελεύθερη Κύπρο».

    [03] ΥΠΕΞ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η στενή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου στην οποία συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, έγινε ενημέρωση από τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα στη Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Κυπριανού πολύ χρήσιμη, σημειώνοντας ότι γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, ενόψει και της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οπως είπε, ο ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, τις τελευταίες του συνομιλίες και επαφές στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε πως ενημέρωσε ο ίδιος για τις δικές του επαφές και συνομιλίες που είχε χθες στην Αγκυρα.

    ``Η στήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης, στην Κύπρο είναι δεδομένη, είναι αυτονόητη. Η λύση του Κυπριακού απαιτεί να έχουμε λύση κυπριακή, όπως το λέμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν μόνοι τους ελεύθερα να διαπραγματευτούν το κοινό τους μέλλον στη ΕΕ``. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι κράτος μέλος της ΕΕ, ``άρα θέλουμε και λύση ευρωπαϊκή. Πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί και μετά από την επίτευξη λύσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων και των αεροδρομίων τα οποία βρίσκονται στις άμεσες και πιο ψηλές προτεραιότητες μας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστεί περισσότερο η εξυπηρέτηση και οι υπηρεσίες που παρέχουν στο επιβατικό κοινό τα αεροδρόμια της Κύπρου.

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών και η συνοδεία της έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο πριν τις εννέα το πρωί με το λεωφορείο που εκτελεί την τακτική διαδρομή Λευκωσίας - Αεροδρομίου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports Νίκο Σιακόλα και τους διευθυντές των διαφόρων τμημάτων στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής της στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι να συναντηθεί «με τον Πρόεδρο της διαχειρίστριας εταιρείας Hermes Airports Νίκο Σιακόλα και με όλο το προσωπικό του αεροδρομίου με όλες τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο Λάρνακας. Ηταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μου όταν ανέλαβα το Υπουργείο Συγκοινωνιών» είπε και σημείωσε πως «είμαστε σε πάρα πολύ στενή συνεργασία και με την Hermes Airports και με όλες τις υπηρεσίες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 17:29:11 UTC