Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου και έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια για μια κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση έδωσε στον κυπριακό Ελληνισμό ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην εναρκτήριά του δήλωση ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και με τη συμμετοχή των μελών του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ζήτησε ανάλογη ανταπόκριση από την τ/κ ηγεσία και την Τουρκία στο Κυπριακό.

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στην Κύπρο.

    Στη δική του εναρκτήρια δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Αθήνας για το Κυπριακό και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική της Κύπρου στο Κυπριακό.

    Βασική προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και υπογράμμισε την ετοιμότητά του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όπως έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή εμείς, και εγώ προσωπικά, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στην Κύπρο, στην κυπριακή Κυβέρνηση, δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Για μένα αυτό είναι αυτονόητο, είναι βαθύ πιστεύω».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, και έγινε μια πολύ διεξοδική και γόνιμη συζήτηση.

    «Ακουσα με προσοχή τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων για τις συνομιλίες και τη μέχρι σήμερα εξέλιξή τους, ανταλλάξαμε σκέψεις για τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει και των λεγόμενων και φυσικά παράνομων εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αφού ανέφερε ότι «το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», είπε ότι «οι συνομιλίες προχωρούν, διαπιστώνουμε πρόοδο, αλλά, δυστυχώς, όχι στο βαθμό που όλοι θα επιθυμούσαμε να είχε επιτευχθεί».

    «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, απαιτούνται σκληρή εργασία, νηφαλιότητα, υπομονή, επιμονή, αλλά περισσότερο από όλα πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας», συνέχισε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υποδεικνύοντας ότι «περιμένουμε να δούμε ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία».

    «Ομως, πρέπει να περάσουμε, επιτέλους, από τα λόγια στην πράξη και στην ουσιαστική στήριξη αυτής της υπόθεσης. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επιλέξει σε λίγες μέρες την ηγεσία της. Δεν θα σχολιάσω τη νομιμότητα της διαδικασίας, είναι γνωστές οι θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να εκπληρωθεί, επιτέλους, το κοινό πιστεύω όραμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή η επανένωση της νήσου», επισήμανε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και βούληση για λύση.

    «Και θέλω εδώ να θυμίσω και τις δικές μου συνεχείς προσπάθειες και στο παρελθόν, προσπάθειες όχι μόνο σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση και τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και προσπάθειες και με τους Τουρκοκυπρίους για να συμβάλω στο κοινό όραμα, σε μια Κύπρο επανενωμένη ευρωπαϊκή χωρίς στρατεύματα κατοχής, με σιγουριά, με ασφάλεια με αρχές, με δημοκρατικές διαδικασίες και με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ευημερία για όλους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, δημιουργώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ειρήνη. Αυτή είναι και η θέση μου και οι προσπάθειες μου και σήμερα», πρόσθεσε.

    Τόνισε τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, στη βάση πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    «Μια λύση στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, μια λύση που φέρνει το τέλος της τουρκικής κατοχής και του εθνικισμού. Αυτές τις αρχές επιβεβαιώσαμε σήμερα - και χαίρομαι για αυτό - κατά τις συζητήσεις μας με τους πολιτικούς αρχηγούς», συνέχισε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον αγώνα αυτό μόνο όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να τον δώσουμε με επιτυχία, προσθέτοντας ότι τον κοινό αυτό στόχο για επίτευξη λύσης μόνο μαζί θα τον πετύχουμε και θα τον πετύχουμε.

    Μίλησε για τη δύσκολη περίοδο την οποία διέρχεται η Ελλάδα αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου.

    «Η Ελλάδα αυτή την περίοδο δίνει το δικό της αγώνα από τον οποίο θα βγούμε είμαι σίγουρος πιο δυνατοί και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον κυπριακό λαό, αλλά και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για τη στήριξή τους», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε ότι «όσο δύσκολη και να είναι αυτή η περίοδος, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον Ελληνισμό της Κύπρου, ενώπιον και όλης εδώ της πολιτικής του ηγεσίας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό του, έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις προσπάθειες που θα οδηγήσουν τον πολύπαθο τούτο τόπο για να δημιουργήσει ένα ειρηνικό περιβάλλον ευημερίας με ασφάλεια, εντός της ΕΕ χωρίς ξεπερασμένα σχήματα εγγυήσεων, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα είμαστε πάντα στο πλάι σας».

    Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ εποικοδομητική, λέγοντας ότι η παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, αποδεικνύει το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Κυβέρνησής του για την Κύπρο και το Κυπριακό.

    «Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον Γιώργο Παπανδρέου και μέσω του, ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας για τη συνεχή στήριξη και αλληλεγγύη που παρέχουν στην Κύπρο και στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τον ευχαρίστησε επίσης και για τη στήριξη που παρέχει στην πολιτική, την τακτική και τους χειρισμούς που εφαρμόζονται στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το Κυπριακό, η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές για επίτευξη λύσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο τόσο της συζήτησης που είχε στην κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό όσο και στη συνάντηση που έγινε με τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών.

    «Είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον κ. Παπανδρέου ότι εμείς παραμένουμε συνεπείς στη στρατηγική που από το 1977 ακολουθούμε, ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μια στρατηγική που στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Είναι πάγιος και διαχρονικός ο στόχος, μέσα από τη λύση, να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε. Η λύση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις.

    «Επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, να είναι δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική. Μια ορθή λύση, μια λύση η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής εξουσίας στην ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική, όπως είπα. Η μια κοινότητα δεν θα δύναται να επιβάλλει τη θέλησή της επί της άλλης κοινότητας», είπε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η στρατηγική επαναβεβαιώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της τετραήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε το Σεπτέμβριο του 2009.

    «Για μια τέτοια λύση, εργαζόμαστε πολύ εντατικά από το Σεπτέμβριο του 2008, όταν επανάρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες. Σ αυτές προσερχόμαστε με καλή θέληση προσδοκώντας στην ίδια στάση από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων και εμποδίων συναντούμε στις προσπάθειές μας, υπογραμμίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Ο διακοινοτικός διάλογος πάντοτε ήταν το μέσο για να φτάσουμε σε λύση και σε αυτόν θα επιμένουμε».

    Επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Παρατήρησε ότι παρά τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει, καμιά υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου δεν έχει εκπληρώσει, ενώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, ως όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Είναι απαραίτητο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Τουρκία να σεβαστεί, επιτέλους, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί για μια λύση που να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι αυτές οι αρχές στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979.

    Σε σχέση με τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, είπε ότι επιπρόσθετα συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της κοινής δράσης στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι απλά ισχυρές, είναι σχέσεις αδελφικές», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι υπάρχει μια απόλυτα στενή επαφή και συντονισμός, για αξιοποίηση δυνατοτήτων και συμμαχιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει, επίσης, είπε, συνεργασία με την Ελλάδα στο επίπεδο της παροχής εμπειρογνωμοσύνης, για ενίσχυση της τεκμηρίωσης των θέσεων που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω την απόλυτη στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα οποία ευχόμαστε σύντομα να τα ξεπεράσει», κατέληξε στις δηλώσεις του Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Για τις Βρυξέλλες και ακολούθως την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, την Τρίτη το πρωί ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στην έδρα της ΕΕ, όπου θα παραστεί και θα χαιρετίσει την επίσημη εναρκτήρια τελετή του σεμιναρίου, το οποίο διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ενωση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, με θέμα «Θρησκευτικές ελευθερίες και ιεροί χώροι στη Δημοκρατία της Κύπρου».

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τελεί υπό την υψηλή προστασία του τέως Προέδρου του σώματος, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και υπό την αιγίδα της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, οι οποίοι και θα το προσφωνήσουν. Σε αυτό θα μιλήσουν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Antranik Ashdjian, ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ, Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, ο Διευθυντής της Επιτροπής Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Αιδεσιμολογιώτατο Rοdiger Noll και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών στην Κύπρο, Youssef Soueif.

    [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Πολλά στοιχεία προς τη σωστή κατεύθυνση περιέχει, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (KT) Αθανάσιο Ορφανίδη το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας που υποβλήθηκε στην ΕΕ από την Κυβέρνηση, εκ των οποίων, όπως είπε, ``το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αναγνώριση της ύπαρξης ενός πολύ σοβαρού διαρθρωτικού προβλήματος`` στην οικονομία και ότι ``πρέπει να ληφθούν μέτρα προς επίλυση αυτού του προβλήματος``.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣ) ``δεν υπάρχει αρκετή συγκεκριμενοποίηση για πολλά από τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν`` και πρόσθεσε πως παρατηρεί ``με μεγάλη ανησυχία ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασαν το 2009 στο ιστορικά ψηλό 46,4% ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 47,6% κατά το 2010``, μια τάση, όπως είπε, που ``είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί``.

    Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με θέμα η πορεία της κυπριακής οικονομίας, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο κ. Ορφανίδης είπε πως ``διαφαίνεται ότι η οικονομία παραμένει σε ύφεση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και για το 2010``, ενώ ανέφερε ότι ``ένα άλλο ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι η σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στην Κύπρο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ``, κάτι που καταδεικνύει, όπως είπε, πως ``το πρόβλημα είναι δομικής φύσης``.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Ορφανίδης, ``η καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών διορθωτικών μέτρων έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 April 2010 - 15:29:30 UTC