Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επαναβεβαίωσε στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο, τη δέσμευσή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και επανέλαβε τη θέση του όσον αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Πρέσβεις συμμερίστηκαν πλήρως τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, και στηρίζουν τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους ενημερώσει για τις θέσεις που έχει και τις απόψεις του αναφορικά με το Κυπριακό, υπό το φως της αλλαγής στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επαναβεβαίωσε την επιθυμία του και τη δέσμευση του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Επαναβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη δέσμευση και την προσήλωση του στη βάση διαπραγμάτευσης για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών πλήρως συμμερίστηκαν τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και χαιρέτισαν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει δεσμευμένος τόσο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έχουμε μείνει και στην ίδια βάση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων``.

    ``Αναφορά έχει γίνει και για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, που λέγονται και γράφονται πάρα πολλά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και τη θέση που έχει καταθέσει κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του διάσκεψης, έχει αναφέρει ξανά ότι το Κυπριακό, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι ένα θέμα που οι εσωτερικές του πτυχές θα πρέπει να συμφωνηθούν, να επιλυθούν από τις δύο κοινότητες, στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``διεθνής διάσκεψη μπορεί να γίνει εν καιρώ, όταν θα προχωρήσουν στις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού και στη συζήτηση, για θέματα που αφορούν τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων, και ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε ερώτηση από ποιους έγινε η αναφορά, δηλαδή από τον Πρόεδρο Χριστόφια ή από τα πέντε μόνιμα μέλη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αναπόφευκτα, επειδή είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται το τελευταίο διάστημα, για αυτό και ο Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση που και δημόσια έχουμε ξαναπεί, και σε αυτό το θέμα βρίσκουμε κατανόηση και πλήρως κατανοούν και στηρίζουν αυτή τη θέση και τα πέντε μόνιμα μέλη``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Δύο Συμφωνίες και τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, υπογράφηκαν την Τετάρτη μεταξύ της Κύπρου και του Κατάρ, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλιφά Αλ Θανί. Οι συνομιλίες και η υπογραφή των συμφωνιών και των μνημονίων πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσημης επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, υπογράφηκε Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών και Συμφωνία για τη σύσταση Κοινοπραξίας για εφαρμογή και εκτέλεση του έργου που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο, γραφεία και διαμερίσματα, μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εταιρείας Qatari Diar Cyprus Ltd.

    Από κυπριακής πλευράς, οι συμφωνίες υπογράφηκαν από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και από πλευράς Κατάρ από τον Υπουργός Διεθνούς Συνεργασία και Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας Κχαλίτ Μοχάμεντ Αλ Αττιγιά, και τον Ανώτερο Διευθυντή του Ομίλου Εταιρειών Qatari Diar.

    Επίσης, υπογράφηκαν τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης. Το πρώτο αφορά στη Συνεργασία σε Εργατικά Θέματα, και υπογράφηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 19:29:12 UTC