Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΣ ΕΡΓΑ
  • [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [04] Α.Ε. ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ως θέμα υψηλής προτεραιότητας πρόκειται να θέσει στις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Τη διαβεβαίωση αυτή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, έδωσε ο κ. Μπαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του την Παρασκευή.

    Παράλληλα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια πως στις αρχές Μαΐου ο ειδικός του σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Κύπρο, για συναντήσεις με τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Ο τηλεφωνικές συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα ξεκίνησαν με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως ανάφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Μπαν «τον συνεχάρη για τις προσπάθειές του και τη σθεναρή του δέσμευση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ευχαρίστησε τον κ. Ταλάτ και την ομάδα του για την εξαίρετη σχέση εργασίας με τον ειδικό του σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ τον ενεθάρρυνε να παραμείνει σθεναρός υποστηρικτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στον οποίο ο Γενικός Γραμματέας «ανέπτυξε ότι η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες μέχρι σήμερα χρειάζεται να διασφαλιστεί και να διευρυνθεί περαιτέρω».

    Ο Γενικός Γραμματέας «εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την ισχυρή ηγεσία του κ. Χριστόφια, μπορεί να επιτευχθεί μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Του είπε ακόμη πως «θα εγείρει το κυπριακό ζήτημα ως μία εκ των υψηλών του προτεραιοτήτων, στις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, στη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδίου του στην Τουρκία. Επίσης, τον πληροφόρησε για την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ στην Κύπρο, στις αρχές Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ερογλου».

    Αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Γενικός Γραμματέας συνομίλησε με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, «τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του».

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, «ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε εκτίμηση για τη δέσμευση του κ. Ερογλου να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και την απόφασή του να συνεχίσει τις συνομιλίες».

    Ο Μπαν Γκι-μουν ενημέρωσε και τον κ. Ερογλου για την επίσκεψη Ντάουνερ στην Κύπρο, ενώ «υπογράμμισε ότι μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είναι δυνατή».

    [02] ΥΠΕΣ ΕΡΓΑ

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει άδεια η πρώτη εταιρεία για την ανάπτυξη στην περιοχή της Τερσεφάνου για τη δημιουργία και γηπέδων γκολφ, ενώ σε ένα μήνα αναμένεται να πάρουν άδεια ακόμα δύο εταιρείες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι με την έναρξη των εργασιών της μαρίνας στη Λεμεσό και με την υλοποίηση άλλων έργων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και στην ανεργία.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 50ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού και Διατήρησης Αγριας Φύσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο κ. Συλικιώτης ερωτήθηκε κατά πόσον η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την οικοδομική βιομηχανία, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση.

    [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Ο ενεργειακός τομέας είναι για την Κυβέρνηση πρωταρχικής σημασίας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδης, σε χαιρετισμό του στην 53η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΣΕΠΑΗΚ, που έγινε στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία.

    ``Ο επαρκής και ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας μας με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση στην οικονομία και το περιβάλλον, όπως και η ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, θα συμβάλουν στην οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας`` ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης. Το γεγονός, είπε ότι ``το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου είναι απομονωμένο και αποκομμένο από τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού, χωρίς καμία ευχέρεια εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες μέσω διασυνδέσεων, καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη για μια απρόσκοπτη και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας``.

    [04] Α.Ε. ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

    Κυπελλούχος Κύπρου στην πετόσφαιρα στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό, η Α.Ε Καραβά - Λάμπουσα.

    Η Α.Ε. Καραβά, αν και έχανε με 2-0 σετ, βρήκε τις δυνάμεις και πέτυχε ολική ανατροπή, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου πετόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας Ανδρών 2009-10 την Ανόρθωση Αμμοχώστου με 3-2 σετ (22-25, 23-25, 25-20, 25-18, 15-13).

    Η Α.Ε. Καραβά έχασε την ευκαιρία να πετύχει ενδεχόμενη ευκολότερη νίκη, όταν προηγήθηκε με 23-20 στο δεύτερο σετ, αλλά επέτρεψε στην Ανόρθωση να πετύχει ένα σερί πέντε πόντων και να προηγηθεί με 2-0 σετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 April 2010 - 13:29:13 UTC