Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [03] ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

    H Κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρων και δράσεων έτσι ώστε σταδιακά ο στόχος της πλήρους εφαρμογής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες να γίνει πραγματικότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το έργο της οργάνωσης ως «αξιέπαινο», σημειώνοντας ότι «με την εμπειρία και τις δραστηριότητες σας συμπληρώνετε με άριστο τρόπο το έργο της πολιτείας για την προστασία, τη στήριξη και την ενσωμάτωση των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κοινωνία».

    Ανέφερε ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών εδώ και 30 χρόνια «έρχεται αρωγός σε μεγάλο αριθμό ατόμων με οπτική αναπηρία, προσφέροντας τους υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, απασχόλησης, ψυχαγωγίας».

    «Βασικοί στόχοι των δραστηριοτήτων σας είναι η πρόληψη και η θεραπεία της οπτικής αναπηρίας, η ενθάρρυνση και η προώθηση κατάλληλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους τυφλούς, η επαγγελματική αποκατάσταση και επαγγελματική ανέλιξη των τυφλών και η δημιουργία των προϋποθέσεων και ευκαιριών για ισότιμη διαβίωση τους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε.

    Επισήμανε ότι «η κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία και γενικότερα με αναπηρία απαιτεί σειρά παρεμβάσεων στήριξης του όπως είναι η αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων του και η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και προσβασιμότητας του σε όλους τους τομείς της ζωής».

    «Απαιτείται», συνέχισε, «η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση του με απώτερο σκοπό την ένταξη του στην αγορά εργασίας, καθώς και η παροχή τεχνικών και άλλων διευκολύνσεων για τον προσωπικό επαναπροσδιορισμό και την ανάπτυξη του και γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του».

    H Κυβέρνηση, είπε, «προωθεί μια σειρά μέτρων και δράσεων έτσι ώστε σταδιακά ο στόχος της πλήρους εφαρμογής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες να γίνει πραγματικότητα».

    Τόνισε ότι «σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της επαγγελματικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες είναι η πρόσφατη ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ή του Νόμου της ποσόστωσης, όπως πιο απλά αναφέρεται».

    Ο Νόμος αυτός, πρόσθεσε, «αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες και είναι πεποίθηση μου ότι με την εφαρμογή του θα αλλάξει ριζικά όχι μόνο τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τα άτομα αυτά».

    Σημείωσε ότι «σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες στοχεύουμε να καταστήσουμε και τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την κύρωση της σε εθνική νομοθεσία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010».

    Αναφερόμενος στον τομέα της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με οπτική αναπηρία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όπως γνωρίζετε, έχουμε προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις», προσθέτοντας ότι «η ειδική χορηγία που παρέχεται στους τυφλούς καταβάλλεται κάθε μήνα και όχι ανά εξάμηνο όπως ίσχυε προηγουμένως».

    Επιπρόσθετα, είπε, «το ύψος της χορηγίας συνδέθηκε με την αύξηση του τιμάριθμου ώστε να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο κατά το ίδιο ποσοστό αύξησης και με αυτό τον τρόπο να διατηρεί την αγοραστική της δύναμη».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «από τον Απρίλιο του 2009 το επίδομα διακίνησης για τα τυφλά άτομα αυξήθηκε σε 102 ευρώ το μήνα, από 82 ευρώ που ήταν προηγουμένως», επισημαίνοντας ότι «εκτός από τους εργαζόμενους και τα άτομα που ασχολούνται με την επαγγελματική κατάρτιση, το επίδομα επεκτάθηκε και για τα τυφλά άτομα που σπουδάζουν».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε περαιτέρω ότι «ένα από τα βασικότερα προβλήματα των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης είναι η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες», προσθέτοντας ότι «και τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν την καθημερινή ανάγκη να ενημερώνονται από ένα περιοδικό, μια εφημερίδα, να μελετούν ένα βιβλίο, να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο».

    Σήμερα, συνέχισε, «η τεχνολογία δίνει δυνατότητα να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια» και τόνισε ότι «είναι σημαντικό όλοι οι φορείς της κοινωνίας συντονισμένα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην επικοινωνία των ατόμων με οπτική αναπηρία».

    Είπε ακόμη ότι η σημερινή εκδήλωση «αποτελεί αποτίμηση της προόδου αλλά παράλληλα και υπενθύμιση της ευθύνης όλων μας να εργαστούμε ώστε τα άτομα με οπτική αναπηρία να απολαύουν πλήρως των δικαιωμάτων τους».

    Στόχος μας, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι μια κοινωνία η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα.

    «Ολοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Ολοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Ολοι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Και, κυρίως, όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, με αναπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς όλους όσοι το έχουν ανάγκη», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Το εργατικό κίνημα της Κύπρου μπορεί να σεμνύνεται γιατί, χωρίς υπερβολή, υπήρξε το θεμέλιο για οικοδόμηση της κοινωνικής και οικονομικής προόδου στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση της ΣΕΚ για την Πρωτομαγιά, στη Λευκωσία, η κ. Χαραλάμπους είπε «αποτίνουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας στους πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο και σε όσους τους ακολούθησαν, ώστε να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο κοινωνικής ευημερίας και προόδου. Ταυτόχρονα, όμως, συνειδητοποιούμε το χρέος όλων μας για διαφύλαξη των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων``.

    Η κ. Χαραλάμπους είπε, επίσης, ότι η Κύπρος δέχεται τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, τη δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων και τη σημαντική αύξηση της ανεργίας.

    ``Ταυτόχρονα, αυτή η δύσκολη οικονομική κατάσταση έφερε ξανά στο προσκήνιο διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας. Η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το σκηνικό έλαβε και λαμβάνει συνεχώς μέτρα. Με την εμφάνιση της κρίσης δώσαμε βάρος σε μέτρα που θα στήριζαν άμεσα τις κατασκευές και τον τουρισμό εκταμιεύοντας εκατομμύρια ευρώ ή και με μειώσεις των εσόδων του κράτους από τις φορολογίες. Αυτή τη στιγμή η προσοχή μας επικεντρώνεται σε μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία να εξέλθει από την ύφεση και, ταυτόχρονα, σε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα άμεσα και τα διαθρωτικά προβλήματα των δημόσιων οικονομικών. Η προσπάθειά μας έχει ένα κεντρικό άξονα, μέτρα στοχευμένα και ισορροπημένα τα οποία δεν θα υποσκάπτουν το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο του τόπου μας``, σημείωσε.

    Η Υπουργός ανέφερε πως αναμένει ότι στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας θα έχουν μαζί τους όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας.

    ``Η έξοδος από την κρίση απαιτεί συναινετικές προσεγγίσεις, συλλογικότητα, συνδιαλλαγή και συνεργασία από όλους``, συμπλήρωσε.

    [03] ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Το διορισμό της Τούλας Πολυχρονίδου, εισαγγελέα της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αφυπηρέτησε το Δεκέμβριο του 2009, στη θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε το χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Το διορισμό ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 May 2010 - 9:29:18 UTC