Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και αλαζονείας, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

    Προειδοποίησε ότι αν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό.

    Σε ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Κυθρεωτών στο οίκημα ΠΑΟΚ Κυθρέας στο Στρόβολο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι δυστυχώς «η καλή θέληση και η ευελιξία της δικής μας πλευράς δεν συνάντησαν οποιαδήποτε ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά» αφού η Τουρκία επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας και επιδιώκει την ύπαρξη δύο κρατών. Παράλληλα, συνέχισε, όπως έχει αποδειχθεί από τα ίδια τα γεγονότα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν διαδραματίζει οποιονδήποτε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, γιατί, απλούστατα, η Άγκυρα είναι που καθορίζει την τουρκική πολιτική και στρατηγική στο κυπριακό, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι οι «απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, κομβικό σημείο» και αν η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά η διεθνής κοινότητα θα καταγράψουν ακόμα μια αποτυχία.

    Αν δεν θέλουν να φτάσουν σε μια τέτοια αποτυχία, αν δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέλει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του, είπε, «πρέπει τάχιστα η Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να σεβαστεί επιτέλους τις αρχές και τις αποφάσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Το πρωί της Δευτέρας, 3 Μαΐου, συναντώνται στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και αφού προηγηθούν οι συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν στις 22 Μαΐου και του Αλεξάντερ Ντάουνερ, στις 24 Μαϊου.

    Ο κ. Ντάουνερ που επρόκειτο να φθάσει την Κυριακή στην Κύπρο, θα παραμείνει στη νήσο μέχρι την Τετάρτη. Μετά τον κ. Ερογλου, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αποφασίσει να δώσουν στον κ. Ερογλου περιθώριο λίγων εβδομάδων, για να ενημερωθεί για τις συνομιλίες και να ετοιμάσει τις διαπραγματευτικές του ομάδες.

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα που διαβιβάστηκε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα, για συνάντηση Μπαν Ερογλου στην Αγκυρα, η απάντηση ήταν αρνητική. Ενώ αρχικά συζητήθηκε η περίπτωση του Ιουνίου, στη Νέα Υόρκη, τώρα μετατίθεται για αργότερα και εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος του Γενικού Γραμματέα και γιατί θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Ερογλου στις πρώτες συναντήσεις.

    «Θα συναντηθώ μαζί του τη Δευτέρα το πρωί και θα δω τι θέλει», είπε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ του Κονέκτικατ. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Τουρκοκύπριος καθηγητής Τοζούν Μπαχτσελί και ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στις ΗΠΑ Απόστολος Ζουπανιώτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 May 2010 - 11:29:17 UTC