Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΑΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΑΣΗ

    Περί τα τέλη Μαΐου, πιθανότατα στις 26 του μήνα, θα επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο νέος Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντάουνερ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης συμφωνεί ότι η βάση στην οποία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες θα είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ, των ψηφισμάτων τους καθώς και οι συμφωνίες της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου μεταξύ Χριστόφια Ταλάτ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Κατά τον κ. Ντάουνερ, η συνάντηση, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ήταν πολύ χρήσιμη. Είπε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Τ/κ ηγέτη πριν από μια εβδομάδα.

    «Ξεκαθάρισα ότι θέση των ΗΕ είναι όπως οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, ιδιαίτερα όπως καθορίζονται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμφωνίες, επιστολές και δηλώσεις του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ στις 23 του Μάη και την 1η του Ιούλη», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι συνομιλίες να κτίζουν πάνω στις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και όχι να πάνε πίσω στην αρχή».

    Κατά τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Ερογλου συμφώνησε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην πιο πάνω βάση.

    Σε ό,τι αφορά το χρόνο επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ελπίζει να ξαναρχίσουν πριν τις αρχές Ιουνίου, μέσα στο Μάη.

    «Πρέπει η διαδικασία αυτή να συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Ερογλου πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής της διαπραγματευτικής του ομάδας και να τύχει πλήρους ενημέρωσης κάτι που όπως είπε, θα πάρει κάποιο χρόνο.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η δυναμική πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον.

    Διευκρίνισε μεν ότι δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά σημείωσε ότι η διαδικασία χρειάζεται δυναμική, χρειάζεται να προχωρήσει εποικοδομητικά και σε θετικό πνεύμα, κάτι που διαφάνηκε, όπως είπε, από τις προθέσεις του κ. Ερογλου.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, σημείωσε, εργάζονται πάρα πολύ σκληρά για αυτή τη διαδικασία, έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, πολλή ενέργεια και πολλά χρήματα και επιθυμούν να στεφθεί με επιτυχία.

    Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων επ άπειρον δεν αποτελεί επιλογή.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του κ. Ερογλου για δύο κράτη και δύο λαούς στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησαν το θέμα αυτό και ότι για τα ΗΕ στόχος είναι η επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ερογλου συμφωνεί ότι αυτή είναι η βάση στην οποία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια αύριο το πρωί.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Τουρκία πριν το τέλος Μαΐου.

    Οταν αναχώρησε ο κ. Ντάουνερ, προέβη σε δηλώσεις ο κ. Ερογλου, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα σε σχέση με την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Οπως είπε, ανέφερε στον κ. Ντάουνερ ότι επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα χρονικό διάστημα προκειμένου μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ συμφώνησε με τη θέση αυτή.

    Ο κ. Ερογλου είπε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στις 26 Μαΐου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πρόταση των ΗΕ και ότι ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Αγκυρα στις 24 του ίδιου μήνα.

    Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος θα μεταβεί στην Αγκυρα πριν την έναρξη των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική.

    Οπως είπε, εξέφρασε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ τη θέση του για την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ και είπε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να παρακάθονται στις συνομιλίες με θέληση να εξευρεθεί συμφωνία.

    «Η τ/κ πλευρά θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τη θέληση για συμφωνία», είπε, και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ντάουνερ ότι αποδέχθηκε συνέχιση των συνομιλιών στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και των συμφωνιών της 23ης του Μάη και της 1ης του Ιούλη, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε στους δημοσιογράφους την επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι το περιεχόμενό της τον δεσμεύει.

    Οταν του ζητήθηκε από Ε/κ δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις στα Αγγλικά, ο κ. Ερογλου είπε «αρκετά, ευχαριστώ».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Μαΐου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Οπως ανέφερε μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τα κόμματα προέβησαν σε συμπληρωματικές τοποθετήσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν από τα δεύτερα μέλη των κομματικών ομάδων που συμμετέχουν στο σώμα.

    Η συνεδρία, είπε, γίνεται μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα. «Εχει συμφωνηθεί να συνεχιστεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12 Μαΐου στις 10 το πρωί», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει την θέση κομμάτων για αναθεώρηση της στρατηγικής της ε/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι κάποια κόμματα έχουν αυτή τη θέση. ``Διότι αυτή είναι η μια ανάγνωση. Μπορεί να έχει και άλλη ανάγνωση το θέμα``. Διερωτήθηκε παράλληλα, εάν είναι ώρα τώρα για απόσυρση θέσεων, ``για να κάνουμε δώρο στην Τουρκία ή στην τ/κ κοινότητα, εάν θέλει να αποσύρει θέσεις ή να αλλάξει διαδικασία; Τα πράγματα πρέπει να τα μετρήσουμε πολύ σοβαρά και είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται``.

    Οσον αφορά τις εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι γίνονται διεργασίες και είναι ένα θέμα στο οποίο επιμένει η ε/κ πλευρά, τονίζοντας ότι έχει επέλθει μια συμφωνία, η οποία πρέπει να τηρηθεί.

    [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για την αύξηση των δημοσίων δαπανών οι οποίες θα ξεπεράσουν το ιστορικό υψηλό του 46,4% του ΑΕΠ το 2009 και θα φτάσουν στο 47,6% του ΑΕΠ το 2010, έκρουσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι ``αυτή η τάση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου``.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΚΤ για το 2009, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι η συζήτηση της Κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών εταίρων πρέπει να ολοκληρωθεί ``τάχιστα`` προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ορφανίδης είπε πως το θέμα του πώς θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα ``πολιτικών αποφάσεων``, σημειώνοντας ότι πρέπει να περιοριστεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών και να τερματιστεί η αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων.

    ``Εάν κινηθούμε γρήγορα και απλώς περιορίσουμε αυξήσεις, μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο τον οποίο σίγουρα θα νοιώσουν προσωρινά ορισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας των επίπονων μέτρων που αναγκάζεται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει``, προειδοποίησε.

    Ερωτηθείς για το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο έχει υποβληθεί στην Κομισιόν ήταν ``κατά την άποψή μου, η πρώτη ένδειξη ότι όντως όλοι σε αυτό τον τόπο πρέπει να λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχουμε``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

    Η διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού, η παροχή αναβαθμισμένης ποιοτικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με έλεγχο των δαπανών, η συνεχής ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αναγκαιότητα εισαγωγής μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων αλλαγών, συμπεριλαμβάνονται στο όραμα του Υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Χρίστος Πατσαλίδης.

    Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το 2009 και το 2010 υπάρχει μία αυξημένη δαπάνη στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου το 2009 ήταν 615 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2010 είναι 641 εκατ. ευρώ.

    Οσον αφορά τους άξονες προτεραιοτήτων, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως σε αυτούς περιλαμβάνονται η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, η ρύθμιση πλαισίου για την εφαρμογή νέου συστήματος Υγείας, η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας, ο εκσυγχρονισμός κανονισμών και δράσεων, καθώς και η πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

    Αναφερόμενος στις δαπάνες των Υπηρεσιών Υγείας, είπε ότι υπάρχει μια συνεχή αύξηση και των δαπανών, αλλά και μια συνεχή αύξηση του προϋπολογισμού της υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 May 2010 - 17:29:12 UTC