Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Η μη επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία μας, προειδοποίησε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 35ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου 2010, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη, αρχικά, όλους για τη συμμετοχή τους στη φετινή επετειακή Έκθεση που συμπίπτει, όπως είπε, με τους γιορτασμούς για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Όπως ανέφερε, «ο ετήσιος θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης καταγράφει με τον πιο παραστατικό τρόπο τα βήματα προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας του κυπριακού λαού», επισημαίνοντας ότι «η 35η Διεθνής Έκθεση Κύπρου, με τον πολυδιάστατο ρόλο που έχει να επιτελέσει, αποτελεί για την Κύπρο το πιο σημαντικό εμπορικό γεγονός της χρονιάς».

    Καλωσορίζοντας τους ξένους επισήμους και άλλους επισκέπτες, όπως επίσης και τους εκπροσώπους όλων των χωρών που συμμετέχουν επίσημα στην έκθεση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «θεωρούμε την εδώ παρουσία τους ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην οικονομία του τόπου και έκφραση των φιλικών αισθημάτων τους προς το λαό μας».

    Υπογράμμισε ότι «μεγάλο μέρος των επιτυχιών της κυπριακής οικονομίας οφείλονται στο μεικτό σύστημα οικονομικής ανάπτυξης, που για δεκαετίες τώρα προσφέρει και διασφαλίζει στον τόπο μας μια συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη αλλά και ευημερία».

    «Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των προσπαθειών μας η στήριξη και ενδυνάμωση αυτού του μεικτού συστήματος, το οποίο έχει ανθρωποκεντρικούς προσανατολισμούς και σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης «είναι η δημιουργία συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω αγαστής συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου, ιδιωτικού και συνεργατικού τομέα».

    Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, «στη μέγιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος, όπως η στρατηγική γεωγραφική της θέση και η ιδιότητα της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επηρεάστηκε άμεσα από τη χρηματοοικονομική κρίση, λόγω της αμελητέας έκθεσης του χρηματοοικονομικού τομέα σε τοξικά προϊόντα. Όμως», πρόσθεσε, «αναπόφευκτα, η πραγματική οικονομία επηρεάστηκε έμμεσα, λόγω του μικρού μεγέθους και του ανοικτού χαρακτήρα της».

    Το 2009, συνέχισε, « ήταν έτος μεγάλων προκλήσεων για την κυπριακή οικονομία, ενώ το 2010 αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολο».

    Η Κυβέρνηση, είπε, « ενεργώντας άμεσα και με αποφασιστικότητα, έλαβε έγκαιρα μέτρα ύψους 500 εκ. ευρώ, τα οποία απάμβλυναν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση».

    «Υιοθετήσαμε ενσυνείδητα, μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με βασικούς άξονες την αύξηση των επενδυτικών και των κοινωνικών δαπανών, στοχεύοντας στην τόνωση των επενδύσεων και της ζήτησης, καθώς και της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.

    Συγκεκριμένα, είπε, «για την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην μεγαλύτερη δυνατή υλοποίηση του αναπτυξιακού Προϋπολογισμού».

    Για τον τομέα του τουρισμού, πρόσθεσε, « λήφθηκαν μία σειρά από μέτρα για το 2009, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 8% σε 5%, η κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης, η μείωση τελών στα αεροδρόμια και η διοχέτευση κονδυλίων για εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό. Τα μέτρα αυτά, θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2010».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την απασχόλησης, προωθήθηκαν, μεταξύ άλλων, σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων για διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού στην εργασία, καθώς και σχέδια επιδότησης για πρόσληψη ανέργων».

    Συναφώς, είπε, «είναι σημαντικό να αναφέρω ότι για το 2010, υπάρχουν διαθέσιμα πέρα των 20 εκ. ευρώ για στήριξη της απασχόλησης».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της πολιτικής μας για έξοδο από την κρίση».

    Τόνισε, παράλληλα, ότι «παρά την οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει την κοινωνική της πολιτική, ανακουφίζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι ανάπηροι, οι τυφλοί, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι εγκλωβισμένοι».

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, «ως μια μικρή χώρα, με περιορισμένους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και σχετικά μικρή οικονομία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι εξωστρεφής και να προσβλέπει στο διεθνές εμπόριο».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του εμπορίου στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος και δομής, που θα βοηθήσουν τις Κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Έμφαση, είπε, « πρέπει να δοθεί στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, στην εξειδίκευση της παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα, στην ποιότητα, στην αποτελεσματικότερη εμπορία, προβολή και προώθηση, στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών ξένων αγορών και, τέλος, στην ευελιξία, με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας μας».

    «Μεγάλη σημασία αποδίδεται, επίσης, στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες ανεπτυγμένες χώρες», πρόσθεσε.

    Ανέφερε περαιτέρω ότι «οι τομείς της ενέργειας και των μεταφορών συντελούν στην αλλαγή του κλίματος αφού είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «η ενεργειακή πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη».

    Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, όπως ανέφερε, « είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριους άξονες την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τη διασφάλιση της επάρκειας των πηγών ενέργειας, τη διάθεση των προϊόντων σε όλους τους καταναλωτές σε προσιτές τιμές και τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση».

    Όσον αφορά τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συνεχίστηκαν με επιτυχία, και τη χρονιά που πέρασε, τα Σχέδια Χορηγιών».

    Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, είπε ότι «το 2010 είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά με μεγάλες προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «ως Κυβέρνηση θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για τον τουρισμό μας».

    Αναφορικά με την Πολιτική Ανάπτυξης Γηπέδων Γκολφ, στόχος μας, είπε ο Πρόεδρος, είναι η δημιουργία 14 γηπέδων.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «μια άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά και τον συνεδριακό τουρισμό, όπου προωθείται άμεσα η αναβάθμιση της υποδομής της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση αναπόφευκτα επηρέασε τη μικρή, ανοικτή οικονομία της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «τα κυριότερα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η χαμηλή συγκριτικά ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

    «Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης έφεραν στην επιφάνεια διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής και τον τουρισμό», συμπλήρωσε.

    Είπε, επίσης, ότι «ο περιορισμός της σπατάλης στον ευρύτερο κρατικό τομέα, η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, αποτελούν μέρος των μέτρων που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε».

    Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι «η μη επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία μας.»

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε, «θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία, οδηγώντας ενδεχομένως στην αύξηση του κόστους δανεισμού του δημόσιου τομέα», επισημαίνοντας ότι « μια τέτοια εξέλιξη, θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων για αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική».

    Σημείωσε ότι «έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο αντικατοπτρίζεται μέσα από Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2013».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επενδυτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Κατάρ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «η εν λόγω συμφωνία έχει τελεσφορήσει μετά από επίμονες, συντονισμένες, αλλά και χαμηλού τόνου προσπάθειες, που διήρκησαν δύο χρόνια».

    Η επένδυση αυτή, πρόσθεσε, «ανακοινώνεται σε μία δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία και είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού θα αποτελέσει προπομπό και για πρόσθετες επενδύσεις στο μέλλον από τη φιλική χώρα του Κατάρ».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αναδεικνύει την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό

    επενδύσεων, ιδιαίτερα για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου».

    «Η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Εταιρείας του Κατάρ για την κοινοπραξία, αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, με άμεσες και έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», επισήμανε ο Πρόεδρος.

    Η συγκεκριμένη επένδυση, είπε, « θα βοηθήσει στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, θα τονώσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα και θα επηρεάσει θετικά και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «η συμφωνία, πέραν των πολλών άλλων θετικών επιπτώσεων, παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία από το κράτος του Κατάρ. Ένα κράτος», πρόσθεσε, «το οποίο αποτελεί σήμερα την πιο μεγάλη επενδυτική δύναμη στον κόσμο».

    «Εκτός από τα τεράστια οικονομικά οφέλη, αυτή η συμφωνία αλυσιδωτά προσφέρει και μια σειρά από πολλά άλλα σημαντικά πολιτικά οφέλη όχι, μόνο στο νευραλγικής σημασίας ευαίσθητο Αραβικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 19:29:13 UTC