Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ
  • [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
  • [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΑΕΠ - ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ

    Ως ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί αν το κρίνει και αν το αποφασίσει τη δεδομένη στιγμή να κάνει αλλαγές στις θέσεις μας, να αποσύρει θέσεις και να θέσει άλλες, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ανέφερε πως κατά τη σύνοδο του Σώματος, το οποίο πρόκειται να συνέλθει εκ νέου στις 19 Μαΐου, μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τις δικές τους τοποθετήσεις και απάντησε σε όλα εκείνα τα ερωτήματα και τις θέσεις που τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου για τα διάφορα θέματα στο Κυπριακό και έγινε και διάλογος.

    «Εκανε ο Πρόεδρος μια συνόψιση των διαφόρων θεμάτων και συμφωνήθηκε στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να συνεχιστεί ο διάλογος επί συγκεκριμένων ζητημάτων, και αυτών που έχει συνοψίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα μέχρι τότε μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μπορούν να τύχουν της συγκεκριμένης συζήτησης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννας Παναγιώτου πως ο Πρόεδρος άφησε ανοικτό ένα παράθυρο για συνέχιση της συζήτησης για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως «όλα αυτά έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές και τα θέματα που αφορούν την πρότασή μας για την εκτελεστική εξουσία που δεν περιλαμβάνει μόνο ασφαλώς την εκ περιτροπή προεδρίας - υπάρχει και η διασταυρωμένη ψήφος που είναι πάρα πολύ σημαντική - και σε ό,τι αφορά στα θέματα της αλλαγής θέσεων, απόσυρσης κ.λπ. Είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου έτσι όπως έχουν διατυπωθεί και στην επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, που έχουν τεθεί και εδώ στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

    Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνουν και δεύτερες σκέψεις, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι ανοικτή διαδικασία γίνεται πάνω σε μια αρχή που προβλέπει ότι τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, υπάρχει συνεχώς μια εκτίμηση και αξιολόγηση για το πώς προχωρεί η διαπραγμάτευση και ανάλογα, ο Πρόεδρος που είναι και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, αν το κρίνει και αν το αποφασίσει τη δεδομένη στιγμή μπορεί να κάνει αλλαγές στις θέσεις, μπορεί να αποσύρει, μπορεί να θέσει άλλες θέσεις, μπορεί να διαφοροποιήσει. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο πολύ ξεκάθαρα ο Πρόεδρος το είχε θέσει από την πρώτη στιγμή.

    Ερωτηθείς αν θα εξαρτηθούν πολλά και από την πρώτη συνάντηση του Προέδρου με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «μέσα από το βασικό φακό του προβληματισμού μας ήταν και το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια νέα ηγεσία της τ/κ κοινότητας και αυτό ασφαλώς μετρά».

    «Είναι για αυτό που τονίζουμε ότι θα πρέπει να δείξουμε και την απαραίτητη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση να δούμε πώς διαμορφώνονται και τα πράγματα πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είναι δεδομένη η θέση μας ότι θέλουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως ο Πρόεδρος το διατύπωσε στην επιστολή που απέστειλε στο ΓΓ του ΟΗΕ. Είχε θέσει κάποιες θέσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αναμένουμε λοιπόν την έναρξη των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως το ζητούμενο είναι η ενότητα και πρόσθεσε πως αυτό «δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι συμφωνούμε σε όλα όλοι».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις σε διάφορα ζητήματα και είπε πως μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει δυνατότητα για συγκλίσεις σε διάφορα θέματα.

    Πρόσθεσε πως και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες στα διάφορα θέματα είναι σημαντικό το πώς εκφράζονται και ποιο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης.

    «Εκεί που υπάρχει σεβασμός και ανοχή στην άλλη άποψη νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει και ενότητα με ένα βασικό στόχο, να στηρίζεται ο διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις που κάνει και στην προσπάθεια που καταβάλλει με στόχο να επιλύσουμε το Κυπριακό, διότι ο στόχος όλων είναι να λυθεί το Κυπριακό, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος», κατέληξε.

    [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη βούληση των κυπριακών αρχών να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ επισημαίνει την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, που να εστιάζεται περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών, παρά στη διόρθωση του σκέλους των εσόδων.

    Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της Κύπρου, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν από την κυπριακή Κυβέρνηση στις 13 Απριλίου. Με την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή στην ουσία, ενεργοποιεί και τη διαδικασία εναντίον της Κύπρου περί υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που έχει ήδη κάνει για 13 χώρες της ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αξιολόγηση διενεργείται εντός του πλαισίου της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών από το 2009 και προκάλεσε την κίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών.

    «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές δείχνουν τη βούλησή τους, μέσω του προγράμματος σταθερότητας, να μειώσουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω του 3%, μολονότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. «Εντούτοις, το πρόγραμμα στοχεύει στη διόρθωση κυρίως στο σκέλος των εσόδων, μολονότι οι δαπάνες ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», τονίζει, προσθέτοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων όσον αφορά την πορεία προσαρμογής. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου αντικατοπτρίζει την ισχυρή επίπτωση της τρέχουσας κρίσης στα δημόσια οικονομικά της, με εκτιμώμενο έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ για το 2009 και αυξανόμενο δείκτη δημόσιου χρέους, ο οποίος προβλέπεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ το 2010.

    Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Κύπρου αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ έως το 2013, κυρίως με μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Ωστόσο, οι ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές που αφορούν ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερη συμβολή της οικονομικής ανάπτυξης στη δημοσιονομική εξυγίανση, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη στην πορεία προσαρμογής, αναφέρει η Κομισιόν.

    [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

    Αιτήματα κοινωνικών εταίρων οφείλουν πάντοτε να αντανακλούν τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία και στο συμφέρον του τόπου μακροπρόθεσμα, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το πρόβλημα των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

    Σε ομιλία στο XII Συνέδριο της Επιτροπής Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης (SCECBU), ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ``η επιδείνωση της οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ανέδειξε ακόμη περισσότερο κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν``, προσθέτοντας ότι ``οι ανοδικές τάσεις στον εγχώριο πληθωρισμό εξακολουθούν να ελλοχεύουν και να είναι εντονότερες σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ με αποτέλεσμα να πλήττεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας``.

    Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ``οι αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς στα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να είναι, συνολικά συμβατές με το στόχο της σταθερότητας τιμών, ενώ οι αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα``. Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι ``οι αριθμοί δείχνουν αποκλίσεις του πληθωρισμού, που αντανακλώνται και στις απολαβές, οι οποίες δεν εξηγούνται από διαφορές στην παραγωγικότητα και τείνουν να υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας``, προσθέτοντας ότι ``αυτό φαίνεται στο αυξημένο μοναδιαίο κόστος εργασίας σε σχέση με εκείνο της ζώνης του ευρώ``.

    Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat το 2009, οι απολαβές ανά εργαζόμενο στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σύγκριση με 1,4% στη ζώνη του ευρώ, ενώ η παραγωγικότητα παρουσίασε μείωση κατά 1,1% στην Κύπρο και 2,2% στη ζώνη του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 4,0% σε σχέση με 3,7% στη ζώνη του ευρώ.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΑΕΠ - ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση 2,4% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε πραγματικούς αριθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε το α τρίμηνο του 2010 στα 3,51 δισεκατομμύρια ευρώ, από 3,60 δισ. ευρώ το α τρίμηνο του 2009.

    Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η συρρίκνωση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Κατασκευών, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Αντίθετα, ο θετικός ρυθμός που σημειώνει ο ευρύτερος τομέας των Υπηρεσιών και οι βελτιωμένες επιδόσεις του Τουρισμού, οδήγησαν σε συγκράτηση της συρρίκνωσης της οικονομίας.

    Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας το α τρίμηνο του 2010 υπολογίζεται στο 2,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και στο 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ τρίμηνο του 2009). Μετά τη διόρθωση, το ΑΕΠ μειώθηκε στα 3,70 δισ. ευρώ, από 3,79 δισ. ευρώ το α τρίμηνο του 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 May 2010 - 15:29:14 UTC