Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΒΕΝΕΤΙΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

    Πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί εμπόδιο στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου Θεάτρων της Ευρώπης που φιλοξενεί ο ΘΟΚ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς τι αναμένει από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, ανέφερε ότι «η προσπάθεια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας είναι συνεχής``, προσθέτοντας ότι ``ως τώρα έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά νομίζω ότι οι μεγάλες διαφορές παραμένουν``.

    Εξέφρασε την ευχή και ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική βελτίωση των σχέσεων αλλά πάντοτε και με την προϋπόθεση, όπως σημείωσε, την οποία έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, ότι πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και κατοχή στην Κύπρο, αυτό είναι ένα σοβαρότατο εμπόδιο για την πλήρη και πραγματική βελτίωση των σχέσεων``.

    ``Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά αποτελέσματα τα οποία θα επιδράσουν και πάνω στην τουρκική ηγεσία σε ότι αφορά στην άποψή και τη θέση της για το Κυπριακό. Η ως τώρα θέση της είναι όντως εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, για την πραγματική βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα, αλλά και για την προώθηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ``, συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρόλο που η ενότητα είναι το ζητούμενο εντούτοις όλοι ερίζουν για τρόπο εφαρμογής της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «όταν έχεις μπροστά σου μια άδολη προσπάθεια για ενότητα, τότε αυτή επιτυγχάνεται``.

    Και θεωρώ, συνέχισε, ότι ως πρόσφατα η προσπάθεια ήταν άδολη, χωρίς σκοπιμότητες.

    ``Όταν μπαίνουν οι σκοπιμότητες στη μέση τότε αρχίζει η πολυφωνία και η πολυγλωσσία σε ό,τι αφορά στην ίδια την ενότητα και στο πώς επιτυγχάνεται. Εμένα δεν έχει αλλάξει η στάση μου. Δεν κινούμαι και δεν υποκινούμαι και δεν καθοδηγούμαι από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Είμαι εκεί που πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναμένω κατανόηση και από τα πολιτικά κόμματα. Οι προσπάθειες μου θα συνεχιστούν``, πρόσθεσε.

    ``Τα περί έλλειψης διαλόγου δεν ευσταθούν, για να είμαι όσο γίνεται πιο χαμηλών τόνων και πιο επιεικής. Όταν συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τέσσερεις, πέντε και έξι μέρες και λέμε ότι δεν υπάρχει διάλογος τότε διερωτώμαι γιατί λαμβάνουμε μέρος σε ένα τέτοιο Συμβούλιο``, σημείωσε.

    Εάν δεν υπάρχει διάλογος, διερωτήθηκε, τότε πώς παίρνονται ομόφωνες αποφάσεις, για παράδειγμα, μετά από την τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    ``Διάλογος σημαίνει διάλογος και αλληλοκατανόηση, δεν σημαίνει επιβολή των θέσεων κανενός πάνω σε κανένα άλλον. Αν καταλήγουμε μέσα από το διάλογο τότε καταλήγουμε. Αν δεν καταλήγουμε τότε σεβόμαστε τις θέσεις και τις απόψεις των υπολοίπων μη εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς για τις σκοπιμότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``ο Κυπριακός λαός είναι τόσο πολιτικά ώριμος που αντιλαμβάνεται από μόνος του ότι έρχονται εκλογές - παρόλο που θεωρώ ότι είναι πολύ μακριά οι εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές ποτέ δεν θα έπρεπε να ήταν έρεισμα για κανένα μας, για να θέτουμε αυτό που λέμε ενότητα και κοινή δράση σε ότι αφορά στο Κυπριακό, πάνω από την υπόθεση της Κύπρου``.

    Λυπούμαι που το λέω, συνέχισε, όμως φοβάμαι πάρα πολύ ότι υπάρχουν αυτές οι σκοπιμότητες. ``Από κει και πέρα εδώ είμαστε, η συμπεριφορά του καθενός θα αποδείξει του λόγου του αληθές και για τον Πρόεδρο και για τους υπόλοιπους``, σημείωσε.

    Κληθείς να πει κατά πόσο αναφέρεται σε όλους ή ορισμένους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``αναφέρομαι γενικά``.

    ``Δεν θέλω τώρα να το συγκεκριμενοποιήσω για να μην αρχίσουν πάλι τα κονταροκτυπήματα. Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα και έχει καθήκον να κάνει κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Αφού άλλοι κάνουν ειδικές παρατηρήσεις που σχετίζονται με τον Πρόεδρο έχει και ο Πρόεδρος το δικαίωμα να σχολιάσει``, είπε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενόχλησε η αναφορά του ότι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελευταίο λόγο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να ενοχλεί αυτό, δεν το καταλαβαίνω».

    Ανέφερε ότι ``αν δει κανείς τους λόγους ίδρυσης του Εθνικού Συμβουλίου, αν δει κανείς τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου που ομόφωνα έχει καθοριστεί, το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα Συμβουλευτικό Σώμα``.

    Ο Πρόεδρος συμμετέχει προεδρεύοντας και ακούγοντας τις απόψεις όλων, είπε προσθέτοντας ότι ``γίνεται προσπάθεια να έχουμε κοινή θέση``.

    ``Αν δεν υπάρξει κοινή θέση, βεβαίως``, συνέχισε, ``ο Πρόεδρος, ο οποίος, επαναλαμβάνω, είναι εκλελεγμένος από το λαό - και να μην παρεξηγείται και να μη διαστρεβλώνεται αυτό - με συγκεκριμένους όρους εντολής, έχει τον τελευταίο λόγο. Προηγούμενα δεν αμφισβητείτο αυτό, τώρα θα αρχίσουμε να το αμφισβητούμε και αυτό; Διότι στο τέλος της ημέρας ή θα έχουμε Πρόεδρο, ο οποίος έχει όρους εντολής, έχει καθήκοντα που εκπηγάζουν από το Σύνταγμα ή θα τον αμφισβητούμε έμμεσα με διάφορους τρόπους``.

    ``Εγώ δεν είμαι το άτομο εκείνο που θα εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου στον οποιονδήποτε. Σέβομαι - και το λέω αυτό εννοώντας το ως το τελευταίο νι τα μάλα και τις θέσεις και τις απόψεις και των κομμάτων και των απλών ανθρώπων. Αλλά από την άλλη, η προσπάθεια επιβολής με το σώνει και καλά των θέσεων του ενός ή του άλλου πάνω στον Πρόεδρο δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    O Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ενόσω υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και απειλές στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις ευθύνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο, καθώς και για θέματα λαθρομετανάστευσης.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φθάνει την Παρασκευή στην Αθήνα για επίσκεψη συνοδευόμενος από δέκα Υπουργούς. Για πρώτη φορά θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

    «Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ενόσω υπάρχουν απειλές στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, ενόσω υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Πρέπει όλα αυτά να τα επιλύσουμε μια για πάντα», συνέχισε.

    Ερωτηθείς εάν έχουν χαθεί ευκαιρίες στο Κυπριακό και εάν οι Χριστόφιας Ερογλου θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, ο κ. Παπανδρέου απάντησε «δεν θέλω να κοιτάζω στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον και να αφήσουμε την ιστορία να κρίνει εάν υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες``.

    ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη λύση κυπριακής ιδιοκτησίας.

    [03] ΥΠΕΞ - ΒΕΝΕΤΙΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στη Βενετία για να παραστεί στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης και εορτασμού των ιστορικών δεσμών 500 χρόνων μεταξύ της Λάρνακας και της Βενετίας.

    Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Λάρνακας και τελούν υπό την αιγίδα του κ. Κυπριανού.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Μαδρίτη, όπου τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ Χωρών Λατινικής Αμερικής. H συνάντηση προηγείται της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ΕΕ - Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 18 Μαΐου

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ

    Αρχίζει την Παρασκευή το 22ο Διεθνές Ράλι Παλαιού και Ιστορικού Αυτοκινήτου.

    Το Ράλι, το οποίο θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα ξεκινήσει από τη Λευκωσία και το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να φτάσει στην Πάφο γύρω στις 19:30.

    Το Σάββατο θα καλύψει στην περιοχή της Επαρχίας Πάφου μια διαδρομή 164.89 χιλ., με πέντε δοκιμασίες ακριβείας και με ένα ενδιάμεσο σταθμό στο Σταυρό της Ψώκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 9:29:35 UTC