Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΠΟΛΛΩΝ - ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μπορεί ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας Ντερβίς Ερογλου να ανταποκρίθηκε θετικά στην συνέχιση των συνομιλιών, το πιο σημαντικό όμως είναι ο κ. Ερογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ανάδειξη του κ. Ερογλου, έχοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις του στο Κυπριακό, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    ``Είναι κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο ότι η ανάδειξη του κ. Έρογλου θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης``, είπε.

    Αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά την ανάδειξη Ερογλου στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, δηλαδή, ``στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, καθώς και επί της αρχής ότι ``τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, που είναι μια πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς``.

    Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημόσια ανταποκρίθηκαν θετικά και αποδέχθηκαν αυτές θέσεις που έχουν υιοθετηθεί και από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αναμένουμε από τον κ. Έρογλου να ενεργήσει μέσα σ αυτά τα πλαίσια``.

    ``Ήδη, ο κ. Έρογλου έχει ανταποκριθεί θετικά στη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ο κ. Έρογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης και να συνεχίσουμε από το σημείο που βρισκόμασταν με τον κ. Ταλάτ. Αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γι αυτό κι εμείς με υπομονή αναμένουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και στη θέση ότι δεν επετεύχθη πρόοδος στα κεφάλαια πέραν της Διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και της οικονομίας, φέροντας ως παράδειγμα το ότι για το περιουσιακό αφιερώθηκαν 18 συναντήσεις, αλλά ``δεν επετεύχθη πρόοδος γιατί οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους``, όπως είπε.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``έχουμε ισχυρή την άποψη ότι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερα. Η πρόοδος θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιο συνεπής στη βάση της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε επίσης τη θέση ότι ενώ η ε/κ πλευρά γνώριζε πως θα διεξάγονταν οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα για ανάδειξη ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον Απρίλιο του 2010, εντούτοις δεν αξιοποίησε το χρονικό ορόσημο.

    ``Πραγματικά διερωτώμαι,`` είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``γιατί με τέτοιες τοποθετήσεις φορτωνόμαστε εμείς την ευθύνη για την ανεπαρκή πρόοδο και για την αποτυχία του κ. Ταλάτ να αναδειχθεί ξανά στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όταν μάλιστα εμείς εργαστήκαμε μαζί του με κάθε καλή θέληση, όταν συνεχώς υπογραμμίζαμε στον κ. Ταλάτ ότι πρέπει πιο αποφασιστικά να προχωρήσουμε για να μην μας προλάβουν οι παράνομες εκλογές``.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφια αναγνώρισε μεν ότι μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργικό θώκο, παρατηρήθηκε αλλαγή θέσης από το ``Κυπριακό λύθηκε το 1974`` στο ``το Κυπριακό πρέπει να λυθεί``, αλλά σημείωσε δε ότι ``η λύση του Κυπριακού δεν είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της Τουρκίας``.

    Σημείωσε ότι ``αυτό ασφαλώς δεν μας οδηγεί στην παραίτηση και στην εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση``.

    ``Ακριβώς το αντίθετο! Με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε η Τουρκία να πειθαναγκαστεί να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό και να υποχρεωθεί να συνεργαστεί για λύση. Εργαζόμαστε ώστε να υποχρεωθεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να σταματήσει να παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο``, είπε.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο μοχλός επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να αλλάξει στάση, είναι η ενταξιακή της πορεία και οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. ``Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα για αξιοποίηση αυτού του μοχλού και για τούτο εργαζόμαστε συστηματικά και στοχευμένα. Με την έντονη μας παρουσία στην ΕΕ``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ``ορισμένους`` που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να διακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ``πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έτσι θα ακυρώσουμε το μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και το κίνητρο της Τουρκίας να αποδεχθεί λύση που να εξυπηρετεί πρώτα απ όλα τους Κυπρίους``.

    Οπως σημείωσε, ``για να μπορούμε συνεχώς να θέτουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της επιβάλλεται να υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες για λύση του Κυπριακού``.

    ``Όταν δεν υπάρχουν εν εξελίξει διεργασίες, όταν υπάρχουν στασιμότητα και αδιέξοδο παρέχεται η δυνατότητα στην Τουρκία να εδραιώνει τα κατοχικά και διχοτομικά δεδομένα``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφορικά με τη θέση που προβάλλεται περί παραχωρήσεων της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις και την απόσυρση των προτάσεων για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, την παραμονή αριθμού εποίκων, ο Πρόεδρος της ΔΗμοκρατίας σημείωσε πως ``αν οι θέσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν παραχωρήσεις, υποχωρήσεις ή ότι άλλο ορισμένοι τις ονομάζουν, τότε αυτές έγιναν τα προηγούμενα χρόνια``.

    ``Τόσο το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας όσο και το θέμα της παραμονής εποίκων δεν είναι σήμερα που συζητούνται. Και οι δύο θέσεις έχουν τη δική τους ιστορία``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι στο τραπέζι από τα τέλη της δεκαετίας του 80`, υπήρχε και στα πέντε σχέδια Ανάν, από το 2002 μέχρι και το 2004 ``και ποτέ ως ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν την αμφισβητήσαμε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τότε``.

    ``Και όχι μόνο! Δεν την αμφισβητήσαμε, όταν το 2005 προβήκαμε σε κωδικοποίηση των θέσεών μας ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές επί του Σχεδίου``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``αυτό το καθημερινό αναμάσημα περί απόσυρσης θέσεων μπορεί να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί τις όποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετεί την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς ούτε και ενισχύει την αξιοπιστία της``.

    ``Δεν μπορεί εμείς να δηλώνουμε ομόφωνα ότι επιθυμούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο μάλιστα που έχουν διακοπεί και παράλληλα συνεχώς να αναλωνόμαστε σε μια μονότονη και αδιέξοδη συζήτηση αν θα αποσύρουμε προτάσεις ή όχι``, είπε.

    Υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις``.

    Τόνισε όμως ότι ``ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κρίνω ότι η όποια απόσυρση θέσεων θα είναι ζημιογόνα τόσο για την προοπτική επίτευξης λύσης όσο και για την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς``.

    Απηύθυνε έκκληση προς όλους να τερματιστεί η δημόσια συζήτηση περί απόσυρσης θέσεων, τονίζοντας ότι πέραν από τη ζημιά που προκαλεί, δημιουργεί και αχρείαστες αντιπαραθέσεις και υποσκάπτει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

    ``Χωρίς ενότητα και συναίνεση τα δεδομένα για επίτευξη λύσης γίνονται ακόμα πιο δυσχερή. Αυτό το θέμα, όπως και πολλά μπορούμε να τα συζητούμε -και τα συζητούμε- στο Εθνικό Συμβούλιο``, πρόσθεσε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ εύκολη, καθώς όπως είπε, ``από τη στιγμή που η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία, με το προδοτικό πραξικόπημα που διενήργησαν, να εισβάλει και παράνομα να κατέχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας μας, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της χώρας και του λαού, έγινε πραγματικός Γολγοθάς``.

    ``Οι δυσκολίες όμως δεν μας πτοούν και δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στηριγμένοι πάντοτε σε αρχές για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, για να επανενώσουμε το λαό μας.

    Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στο λαό μας ελεύθερα, ειρηνικά και ασφαλισμένα να οικοδομεί το ευτυχισμένο μέλλον του. Μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους, στον τόπο μας``, κατέληξε.

    [02] ΑΠΟΛΛΩΝ - ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Απόλλων Λεμεσού είναι η Κυπελλούχος ομάδα 2009-2010, αφού επικράτησε του ΑΠΟΕΛ με 2-1 στο ΓΣΖ.

    Το σκορ άνοιξε ο Μπαγκούρα για τον Απόλλωνα μόλις στο 1ο λεπτό, ενώ ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε στο 23` με τον Ζεβλάκοφ. Το χρυσό γκολ για την ομάδα του Απόλλωνα σημείωσε ο Μερκής στο 73`.

    Πρόκειται για τον 6ο Κύπελλο στην ιστορία των γαλάζιων της Λεμεσού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 May 2010 - 9:29:11 UTC