Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού από το γραφείο του στα Ηνωμένα Εθνη, ενόψει της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη διεθνή σύνοδο για τη Σομαλία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 23 Μαϊου, ο κ. Μπαν είπε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, και σημείωσε ότι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπαν είπε ότι, αν και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για πάντα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι τα μέρη θα αποδεχθούν τη διζωνική δικοινοτική επανένωση στη βάση της πολιτικής ισότητας σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Ανατολού.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι τον έχουν ενθαρρύνει οι δηλώσεις του νέου Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, και σημείωσε ότι, εξ όσων αντιλαμβάνεται, θα συναντηθούν περί τα τέλη Μαϊου.

    Ο κ. Μπαν είπε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό θα καταβάλει προσπάθειες για διευκόλυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε, επίσης, ότι δηλώσεις του κ. Ερντογάν το Φεβρουάριο ότι στηρίζει τις συνομιλίες, έδωσαν ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

    Οσον αφορά τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, ο κ. Μπαν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επισπευτούν για να λυθεί αυτό το ζήτημα, όπως μεταδίδει το Ανατολού.

    Ανέφερε ακόμα, πάντα σύμφωνα το Ανατολού, ότι γνωρίζει πως οι Τ/κ «υπέφεραν από τον αποκλεισμό και ότι αυτό το πρόβλημα αφορούσε και πολλά ανθρωπιστικά ζητήματα».

    «Εχω στηρίξει σθεναρά τις διαπραγματεύσεις και συνεχίζω να το πράττω. Εχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 70 συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ. Μπαν.

    Σχολιάζοντας το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που προωθεί η Τουρκία μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ το 2008 θα επαναρχίσουν, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται εκ νέου την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 26 Μαΐου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει οριστεί να αρχίσει στις 1700 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Κατά την τελευταία συνεδρία, στις 12 Μαϊου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τοποθετήθηκε επί των θέσεων που είχαν εκφράσει τα πολιτικά κόμματα στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 11:29:19 UTC