Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΖΑ ΕΔΑΔ

  • [01] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με μία προσωπική προσέγγιση, επικαλούμενος τους πολυετείς δεσμούς του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τη σταθερή του υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, απευθύνθηκε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τους αντιπροσώπους του συνέδριου της ΠΣΕΚΑ, στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Λευκό Οίκο.

    Οπως ανέφεραν παριστάμενοι καθώς η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο ξεφεύγοντας από το γραπτό κείμενο που του ετοίμασαν οι συνεργάτες του, ο κ. Μπάιντεν ξεκίνησε λέγοντας ότι οι απόψεις του δεν άλλαξαν κι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του κι ότι το θέμα βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Σε μία συναισθηματική αποστροφή του λόγου του, ο κ. Μπάιντεν, αφού είπε στους ομογενείς ξέρετε πού βρίσκεται η καρδιά μου, όπως ξέρετε και τις θέσεις μου για 36 χρόνια, ανέφερε ότι η μεγαλύτερή απογοήτευσή του, μετά από 36 χρόνια, θα είναι να μην γίνει δυνατή η επανένωση της Κύπρου, της τελευταίας εναπομένουσας διαίρεσης στην Ευρώπη.

    Αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να αλλάξει, είπε ο κ. Μπάιντεν, εξηγώντας παράλληλα ότι όπως η Βρετανία αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Βόρειο Ιρλανδία γιατί αντιλήφθηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Πιστεύω, συμπλήρωσε, ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο τέλος δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το επικρατήσει η λογική και ο ρεαλισμός, ενώ απευθυνόμενος προς τους ομογενείς είπε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το επιμείνουμε και να συνεχίσουμε.

    Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι σε κάθε ευκαιρία η αμερικανική κυβέρνηση εγείρει στους Τούρκους επίσημους το Κυπριακό. Με αφορμή την αλλαγή φρουράς στα κατεχόμενα, είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφή προς την Αγκυρα αλλά και τον κ. Ερογλου την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να παραμείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέροντας παράλληλα ότι η Αγκυρα ανταποκρινόμενη το κατέστησε σαφές προς τον κ. Εργογλου.

    Ο κ. Μπάιντεν εξήγησε και την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε μία σειρά ζητημάτων από την τουρκική κυβέρνηση κατά τρόπο που να αναδεικνύει τα τουρκικά συμφέροντα και να βοηθά την Τουρκία να γίνει μοντέλο για το μουσουλμανικό κόσμο. Τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους τουρκικούς ευρωπαϊκούς οραματισμούς κάτι που όπως είπε προωθούν και η Ελλάδα και η Κύπρος και τόνισε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας δεν θα υλοποιηθούν ενόσω δεν εκπληρωθούν η επανένωση της Κύπρου και η αποκατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τις απόψεις του Αντιπροέδρου Μπάιντεν είπε πως «ήταν ειλικρινής μαζί μας. Μας ανέφερε ότι δεν μετέβαλε τις θέσεις του, οι οποίες παραμένουν σταθερές κι ότι το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα του ίδιου και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα».

    Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα αυτή η θέση και οι απόψεις του προέδρου και του αντιπροέδρου θα περάσουν και στα χαμηλότερα στρώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να διαμορφωθεί μία τέτοια πολιτική για το Κυπριακό, η οποία να μας επιτρέψει να ελπίζουμε σε μία λύση του προβλήματος».

    Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Μπάιντεν, είπε πως «γνωρίζουμε τα αισθήματά του. Αυτό που μας διαβεβαίωσε είναι ότι τα αισθήματά του δεν έχουν αλλάξει. Μας ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, όμως αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να δούμε αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι τα πιστεύει αυτά που μας είπε, όμως ως αντιπρόεδρος και με την επιρροή που έχει προς τον πρόεδρο, πρέπει να δούμε πως όλα αυτά θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα είναι ακόμη ένας αποτυχημένος, όπως τόσοι άλλοι. Μην ξεχνούμε πως και ο πρόεδρος Κλίντον το πίστευε και στο τέλος κι αυτός φεύγοντας εξέφρασε λύπη γιατί δεν το έλυσε.

    Αν ο κ. Μπάιντεν μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα έχουν το θάρρος που χρειάζεται, μπορούν να το λύσουν. Όπως ο κ. Μπάιντεν μας είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου ότι χρειάζεται θάρρος για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, το ίδιο θάρρος χρειάζεται κι αυτός. Πρέπει να εντείνει την προσπάθεια».

    Το μέλος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας, Γιώργος Τσούνης, είπε πως η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα κι οι Κύπριοι της Αμερικής δεν είχαν ποτέ πιο ειλικρινή φίλο από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

    «Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τα θέματά μας και τους ανθρώπους μας κι είναι ένας υπέροχος φιλέλληνας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΘΕΣΗ

    Στην έκθεση του προς το Κογκρέσο για την «Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια» των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται και στο Κυπριακό. Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια και στην επίλυση των συγκρούσεων στον Καύκασο και την Κύπρο». Αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εμπλέκουν την Τουρκία σε ένα ευρύ φάσμα αμοιβαίων στόχων, ειδικά σε σχέση με την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή».

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με τίτλο «Προωθώντας τα συμφέροντά μας: Δράσεις προς υποστήριξη της Εθνικής Στρατηγικής, στην οποία παρουσιάζεται η έκθεση του προέδρου προς το Κογκρέσο, κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες Ομπάμα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την περαιτέρω ενίσχυση των κοινών προσπαθειών με στόχο την ανταπόκριση στους κινδύνους και τις προκλήσεις του 21ου Αιώνα. Κάνει αναφορά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ρόλο του ΝΑΤΟ κι αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε έμφαση στο ότι «μία ισχυρή Ευρώπη θα είναι ένας ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ».

    Σχετικά με την Αγκυρα, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «προώθησε τον εκσυγχρονισμό των δεσμών με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση κοινών στρατηγικών προκλήσεων».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΖΑ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση για απαγόρευση του απόπλου ή και κατάπλου πλοίων ακτιβιστών από ή προς την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα λήφθηκε από την Κυβέρνηση αφού επιμετρήθηκαν ενδεχόμενες δυσκολίες ακόμα και ζημιές στα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον αγώνα που διεξάγει για επιβίωση και αφού προηγουμένως κλήθηκαν οι ακτιβιστές να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο, παράκληση η οποία τελικά δεν εισακούστηκε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Τίτος Χριστοφίδης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, και αφού πρώτα ξεκαθάρισε τη θέση της Κυβέρνησης ότι «ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί μια μορφή συνολικής τιμωρίας αντίθετης προς το διεθνές δίκαιο, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις», ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως δεδομένου του ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης» η Κυβέρνηση «θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες προκαλούν δυσκολίες ακόμα και ζημιές σε αυτό τον αγώνα».

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων» ως συνέπεια του αποκλεισμού, «απειλεί την ίδια την επιβίωση και την υγεία των κατοίκων της περιοχής μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά», σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Κύπρο, «γιατί αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και δυσκολεύουν τις προσπάθειες για διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος».

    Τόνισε ότι «η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται προς τα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων» και «θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το στόχο της εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα» εκφράζοντας για ακόμη μια φορά εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλληλεγγύη προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 19:29:12 UTC