Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΖΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΖΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνοντας προς τη Γάζα και ταυτοχρόνως, διά του Προέδρου της, Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ θα δεχθεί και την παγκόσμια καταδίκη για το θάνατο τόσων ανθρώπων από την επίθεση αυτή.

    ``Κανείς δεν είναι ευτυχής, πρώτα από όλα με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό, ο οποίος ακολούθησε την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2008 κατά της Γάζας, με τις καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστινίους``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς από δημοσιογράφους, έξω από το αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, να σχολιάσει την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαεννέα άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν.

    ``Η συνέχιση αυτού του αποκλεισμού``, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, ``παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα ανθρώπινα αισθήματα του καθενός από εμάς τα προκαλεί``.

    ``Συνεπώς``, τόνισε ο Πρόεδρος, ``είναι γνωστή η θέση αρχής της κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα και, από εκεί και πέρα, οι σκοτωμοί ανθρώπων είναι κάτι καταδικαστέο για τον καθένα μας και η απώλεια ζωών ανθρώπων, κατά τη δική μου εκτίμηση άμαχων, είναι κάτι το οποίο συνιστά πράξη εγκληματική και οι πληροφορίες που έρχονται είναι ότι έχουμε θύματα``.

    ``Η Κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να ανακρούσει πρύμναν, διότι θα δεχθεί την παγκόσμια καταδίκη``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες``.

    Ερωτηθείς εάν είχε κάποιες επαφές μετά την επίθεση αυτή με ομολόγους του ή άλλους αξιωματούχους κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ``η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αντιδράσει``, όμως ο ίδιος δεν είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα αυτό.

    ``Ομως``, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``έχει αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως θα αντιδράσουν -είμαι σίγουρος- και άλλες διεθνείς οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως πιστεύω``.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με το απαγορευτικό διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον απόπλουν αυτών των σκαφών προς τη Γάζα και ότι ο πραγματικός λόγος, για τη στάση αυτή της Κυβέρνησης της Κύπρου, ήταν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και η οριοθέτηση της Ζώνης Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ``κανένας δεν μπορεί να βάλει φρένο στη φαντασία των ανθρώπων``.

    Ερωτηθείς ποιά είναι τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία ``επικαλέστηκε`` η Κυβέρνηση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``δεν τα επικαλεστήκαμε``, αλλά ``υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα``.

    ``Είναι``, πρόσθεσε, ``η κατοχή της Κύπρου, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνεχώς από διάφορες ενέργειες τις οποίες κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση διαφόρων χωρών, μη εξαιρουμένου και του Ισραήλ``.

    ``Ανεξαρτήτως του εάν αυτήν τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με το Ισραήλ``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ``Εμείς``, συνέχισε, ``όταν έγινε η επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας το Δεκέμβριο, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά μας, είχαμε τοποθέτηση πιο καθαρή και πιο σκληρή από τις τοποθετήσεις πολλών αραβικών χωρών και αυτό το κάναμε συνειδητά``.

    ``Από εκεί και πέρα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``όταν η Κυπριακή Δημοκρατία διατρέχει τους κινδύνους που διατρέχει και καλεί και παρακαλεί αυτούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της διάρρηξης του αποκλεισμού, να αποφύγουν την προσάραξη σε κυπριακά λιμάνια, φρονώ ότι, έχοντας υπόψη την ιστορία της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά, σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους, έπρεπε να μας σεβασθούν``.

    ``Δυστυχώς``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``δεν μας έχουν σεβασθεί και λυπούμαι για αυτό. Θα μπορούσαν``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``να ξεκινούσαν από άλλα λιμάνια και από χώρες που θα το επέτρεπαν``.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν η Κυβέρνηση της Κύπρου ή ο ίδιος προσωπικώς γνώριζε για την ``αποφασιστικότητα`` των Ισραηλινών να επιτεθούν και μήπως έτσι ``άλλαξε πολιτική η κυπριακή Κυβέρνηση`` για να προστατεύσει τους εθελοντές του στόλου με την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι δεν μπορούσε να ξέρει ο ίδιος για κάτι τέτοιο και ``καμμιάν πολιτική δεν έχει αλλάξει η Κυβέρνηση``.

    ``Είχαμε επαφή και με βάση την επαφή μας``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``εμείς κάναμε την παράκλησή μας, δεν εισακούσθηκε δυστυχώς και δεν θέλω``, συνέχισε, ``να πω οτιδήποτε για τα αποτελέσματα από πλευράς του Ισραήλ, αποτελέσματα τα οποία είναι απαράδεκτα``.

    ``Κατά συνέπεια``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``ας μη φορτώνουμε στην Κυβέρνηση τα αποτελέσματα ενεργειών και ακτιβιστών αλλά και Κυβερνήσεων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 May 2010 - 13:29:16 UTC