Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΛΟΜΠΑΡΝΤΙ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΛΙΖΑ ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Με τη φειδωλή δήλωση «προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή», αναχώρησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το χώρο όπου διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λίγη ώρα μετά που αναχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στις συνομιλίες με μία ώρα καθυστέρηση και μετά από 15 λεπτά αναχώρησε ο κ. Ερογλου από τη συνάντηση, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους «θα τα πούμε μετά».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης μεταξύ των δύο ηγετών είχε ζητήσει το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γύρω στις 0950 ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου, του τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο η συνάντηση των ηγετών να αναβληθεί και αντί αυτού, σήμερα το πρωί να συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.

    Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν την πομπή του κ. Ερογλου εγκαίρως, και αντιλαμβανόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ερογλου είχε ήδη φθάσει στο χώρο των συνομιλιών, έστειλε μήνυμα ότι θα έρθει και θα συναντήσει τον κ. Ερογλου.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα συναντηθούν αργότερα την Πέμπτη. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι λέχθηκε κατά τη σύντομη συνάντησή τους, ο κ. Ντάουνερ είπε πως η συζήτηση ήταν πολύ φιλική ωστόσο, παρέπεμψε στους δύο ηγέτες για τα περαιτέρω.

    [03] ΛΟΜΠΑΡΝΤΙ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Γενικός Διευθυντής της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Οπως δήλωσε αυτή τη βδομάδα σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο Βατικανό με θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε ρητώς στην ``τουρκική εισβολή του 1974`` και την ``κατοχή περίπου του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου``.

    Πρόσθεσε ότι η τουρκική κατοχή οδήγησε στην ``αυτοανακήρυξη μιας Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίστηκε από καμιά χώρα στον κόσμο`` και είπε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ανωμαλία. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ``υφίσταται ακόμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα εδάφη της Κύπρου``.

    Εκανε επίσης αναφορά στους εποίκους ``που μεταφέρει η Τουρκία από τη Μικρά Ασία για να εγκατασταθούν εκεί, ενώ πολλοί Τουρκοκύπριοι απομακρύνθηκαν``. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στα κατεχόμενα ``υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί``.

    [04] ΛΙΖΑ ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    H αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Μαρί Οκάμπε, ανακοίνωσε το διορισμό της Λίζα Μπάτενχαϊμ στη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος, «η κ. Μπάτενχαϊμ κουβαλά στη θέση την εκτενή της εμπειρία στα Ηνωμένα Εθνη στους τομείς των πολιτικών υποθέσεων και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 June 2010 - 9:29:13 UTC