Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ XVI - ΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ XVI - ΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Εκκλησία στην Κύπρο που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαδικασία της συμφιλίωσης, δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος XVI στην ομιλία του στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, στην Πάφο.

    ``Ο δρόμος προς το στόχο της πλήρους κοινωνίας σίγουρα θα έχει δυσκολίες. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου και την αδελφική συνεργασία. Είθε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το μυαλό μας και να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας, ώστε μαζί να φέρουμε το μήνυμα της σωτηρίας στους ανθρώπους της εποχής μας που διψούν για την αλήθεια η οποία φέρνει την αυθεντική ελευθερία και λύτρωση (cf. Jn 8:32), την αλήθεια που λέγεται Ιησούς Χριστός``, είπε ο Πάπας.

    Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πάπας είπε στα ελληνικά: ```Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας` (Πέτρου Α, 1:2). Με μεγάλη μου χαρά χαιρετώ εσάς που αντιπροσωπεύετε τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες παρούσες στην Κύπρο``.

    Ανέφερε πως ``είναι πραγματικά μια εξαιρετική χάρις για εμάς να συγκεντρωθούμε για προσευχή στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής της Χρυσοπολίτισσας. Μόλις έχουμε ακούσει την ανάγνωση από τις Πράξεις των Αποστόλων που μας θυμίζουν ότι η Κύπρος αποτέλεσε την αφετηρία του ιεραποστολικού ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου (Πραξ. 13:1-4)``.

    Αναφερόμενος στους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο, ο Ποντίφικας σημείωσε πως ``ήταν από αυτόν το χώρο που το μήνυμα του Ευαγγελίου άρχισε να διαδίδεται σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας και η Εκκλησία, που βασίζεται στο αποστολικό κήρυγμα, ήταν σε θέση να ριζώσει σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο``.

    Υπογράμμισε πως ``η Εκκλησία στην Κύπρο μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανη για την απευθείας σύνδεση της με το κήρυγμα του Παύλου, του Βαρνάβα και του Μάρκου, και για την ταύτιση της με την αποστολική πίστη, μια ταύτιση που την συνδέει με όλες εκείνες τις Εκκλησίες που διατηρούν τον ίδιο κανόνα πίστης``.

    ``Αυτή είναι η κοινωνία, πραγματική αλλά ατελής, που μας ενώνει ήδη, και που μας ωθεί να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση αυτής της πλήρους ορατής ενότητας η οποία αποτελεί το θέλημα του Κυρίου για όλους τους πιστούς. Διότι, σύμφωνα με τα λόγια του Παύλου: `εν σώμα και εν πνεύμα καθώς, και κλήθειτε εν μια ελπίδι της κλήσεως ημών εις Κύριος, μία πίστης, εν βάπτισμα» (Eφ. 4:4-5)```, επεσήμανε.

    Ανέφερε πως όπως ο Παύλος και ο Βαρνάβας, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει μέσα από τη βάπτιση να φέρουν προφητική μαρτυρία του Αναστάντος Κυρίου και του Ευαγγελίου, της συμφιλίωσης, του ελέους και της ειρήνης. ΄

    Ετσι λοιπόν, πρόσθεσε, η Ειδική Σύνοδος της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των Επισκόπων τον Οκτώβριο στη Ρώμη θα συζητήσει το ζωτικό ρόλο των Χριστιανών στην περιοχή. Θα ενθαρρύνει την μαρτυρία τους στο Ευαγγέλιο και θα ενθαρρύνει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των Χριστιανών στην περιοχή. Οι εργασίες της Συνόδου θα εμπλουτισθούν με την παρουσία αδελφικών αντιπροσωπειών από άλλες Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, ως ένδειξη της κοινής μας δέσμευσης στην υπηρεσία του Λόγου του Θεού.

    Είπε εξάλλου πως ``σήμερα μπορούμε να ευχαριστούμε τον Κύριο που μέσα από το Πνεύμα Του μας οδήγησε, ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες, να ανακαλύψουμε ξανά την πλούσια αποστολική κληρονομιά Ανατολής και Δύσης και με υπομονετικό και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο, ξεπερνώντας διαφορές του παρελθόντος και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον``.

    Ο Πάπας ανέφερε πως ``η Εκκλησία στην Κύπρο που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει συμβάλει τα μέγιστα σ΄ αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης. Ο δρόμος προς το στόχο της πλήρους κοινωνίας σίγουρα θα έχει δυσκολίες. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου και την αδελφική συνεργασία. Είθε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το μυαλό μας και να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας, ώστε μαζί να φέρουμε το μήνυμα της σωτηρίας στους ανθρώπους της εποχής μας που διψούν για την αλήθεια η οποία φέρνει την αυθεντική ελευθερία και λύτρωση (cf. Jn 8:32), την αλήθεια που λέγεται Ιησούς Χριστός``, σημείωσε.

    ``Καθώς δίνουμε ευχαριστίες γι΄ αυτή τη συνάντηση και για την αδελφική αγάπη που μας ενώνει όλους ας ζητήσουμε από τους Αγίους Βαρνάβα και Επιφάνειο, τους Αγίους Πέτρο και Παύλο και όλους τους Αγίους του Θεού να ευλογήσει τις κοινότητές μας, να διατηρήσουν σ΄ εμάς την Πίστη των Αποστόλων και να οδηγήσουν τα βήματά μας στο δρόμο της ενότητας, της ευσπλαχνίας και της ειρήνης``, κατέληξε ο Ποντίφικας.

    Εξάλλου στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής του στο αεροδρόμιο Πάφου, ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε αρχικά χαιρετισμό στα ελληνικά. «Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας! Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας», είπε στα ελληνικά.

    Εξέφρασε την ευχή όπως η επιθυμία των Κυπρίων να ζήσουν σε αρμονία με τους γείτονές τους, οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων για το μέλλον του νησιου.

    Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο. «Εκφράζω τις θερμές μου ευχές σε εσάς, στην Κυβέρνηση και στο λαό αυτού του κράτους και ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή», είπε.

    «Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι περήφανων αρχαίων πολιτισμών θρησκειών, αλλά και της ιστορίας, που ακόμη διατηρούν μια δυνατή και εμφανή επιρροή πάνω στη ζωή της χώρας σας», είπε ο Ποντίφικας σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας πρόσφατα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε να διαπιστώνει τα πλεονεκτήματα των στενών οικονομικών και πολιτικών δεσμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    «Η ιδιότητα του κράτους μέλους έχει δώσει στη χώρα σας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αναμένεται ότι η ένταξη στην ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα σας σε ευημερία. Αναμένεται, επίσης, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα εμπλουτιστεί από την πνευματική και την πολιτιστική σας κληρονομιά, η οποία αντιπροσωπεύει τον ιστορικό σας ρόλο, ευρισκόμενοι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ελπίζω η αγάπη που έχετε για τη χώρα σας και τις οικογένειες σας και η επιθυμία σας να ζήσετε σε αρμονία με τους γείτονες σας κάτω από τη συμπονετική προστασία του παντοδύναμου Θεού να σας εμπνέει, ώστε με υπομονή να επιλύσετε τα προβλήματα που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα, για το μέλλον του νησιού σας», τόνισε.

    Ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εδώ επίσκεψή του, λέγοντας πως έχει έρθει ως προσκυνητής και ως υπηρέτης των υπηρετών του Θεού, ακολουθώντας τα βήματα των κοινών μας πατέρων στην πίστη, των Αγίων Πέτρου και Βαρνάβα,

    «Από τότε που οι Απόστολοι έφεραν το μήνυμα του χριστιανισμού σε αυτές τις ακτές, η Κύπρος έχει ευλογηθεί με μια κραταιά χριστιανική κληρονομιά», ανέφερε ο Ποντίφικας χαιρετώντας παράλληλα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β.

    «Προσβλέπω, επίσης, να χαιρετίσω και άλλους ηγέτες της Εκκλησίας της Κύπρου. Ελπίζω να ενισχύσω τους κοινούς μας δεσμούς. Επαναλαμβάνω την ανάγκη να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαρκή φιλία μεταξύ όλων αυτών που λατρεύουν τον ένα Θεό», είπε.

    Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ως διάδοχος του Πέτρου, όπως είπε, απηύθυνε χαιρετισμό στους καθολικούς της Κύπρου. «Τους ενισχύω την πίστη τους (cf. Lk 22:32) και τους ενθαρρύνω να είναι υπόδειγμα χριστιανών και πολιτών και να έχουν ένα ολοκληρωμένο ρόλο στην κοινωνία, προς όφελος τόσο του κράτους όσο και της πολιτείας».

    Ανέφερε επίσης πως κατά την εδώ παραμονή του, θα παραδώσει το Instrumentum Laboris, ένα έγγραφο εργασίας εν όψει της Ειδικής Συνόδου για τη Μέση Ανατολή, της Συνόδου των Επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στη Ρώμη.

    Αυτή η Σύνοδος, όπως είπε, θα εξετάσει πολλές πτυχές της παρουσίας της εκκλησίας στην περιοχή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καθολικοί που ζουν εντός της Καθολικής Εκκλησίας σε ξένες κοινωνίες, προσφέροντας τη μαρτυρία και την υπηρεσία τους προς όφελος της κοινωνίας και του κόσμου.

    «Η Κύπρος είναι επομένως το κατάλληλο μέρος για να διαδώσουμε την εικόνα της Εκκλησίας μας - σε μια περιοχή στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει εδώ και αιώνες καθολική κοινότητα, την ενότητά μας με όλους τους χριστιανούς της περιοχής - και την πεποίθησή μας ότι οι καθολικοί έχουν αναντικατάστατο ρόλο να διαδραματίσουν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της περιοχής», σημείωσε.

    Ο Ποντίφικας έκλεισε τον χαιρετισμό του μιλώντας και πάλιν στα ελληνικά: «Ο Θεός ας ευλογήσει τον κυπριακό λαό. Η Παναγία ας σας προστατεύει πάντα», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 19:29:13 UTC