Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΩΝΑ
  • [04] ΥΠΕΞ ΓΑΖΑ ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής της Α.Α. Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα ας προβληματίσουν».

    Απευθυνόμενος προς τον Πάπα Βενέδικτο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον διαβεβαίωσε για την επιθυμία της Κύπρου να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία με την Αγία Εδρα στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας

    Καλωσορίζοντας τον Πάπα Βενέδικτο, μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν, που διήρκεσε 30 λεπτά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι «μεγάλη τιμή για την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον κυπριακό λαό και εμένα προσωπικά, να Σας υποδεχθούμε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο σπίτι όλων των Κυπρίων. Η Κύπρος, νησί φιλόξενο, Σας καλωσορίζει και Σας αγκαλιάζει ζεστά».

    Η Κύπρος, είπε, «υπήρξε ανέκαθεν, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης, σημείο συνεύρεσης πολλών λαών και πολιτισμών. Στο νησί μας, εδώ και αιώνες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν αρμονικά με τις καθολικές και μουσουλμανικές κοινότητες. Η παρακαταθήκη αυτή και ο πλούτος αυτής της συνύπαρξης δεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα που ενώνει κόσμους διαφορετικούς».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί και μπορεί να καταστεί πρότυπο για τον «πολιτισμό της συμβίωσης», τον πολιτισμό του μέλλοντος. Το μήνυμα ειρήνης που απηύθυνε το διεθνές διαθρησκευτικό συνέδριο που διοργανώθηκε το 2008 από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου με επικεφαλής τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο τον Β, είναι πάντα επίκαιρο: «.... Υπάρχει πάντα η ανάγκη για τον πλησίον, τη φιλία, τη συγχώρεση και την αλληλεγγύη. Μοιραζόμαστε όλοι ένα κοινό πεπρωμένο: ή μαζί θα ζήσουμε εν ειρήνη ή μαζί θα χαθούμε... Κανένα μίσος, καμία διαμάχη, κανένα τείχος δεν δύναται να αντισταθεί στην προσευχή, στην αγάπη που οδηγεί στο διάλογο και τη συγχώρεση. Ο διάλογος δεν μας καθιστά αδύναμους μα πιο δυνατούς. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση στη βία. Τίποτα δεν χάνεται με το διάλογο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το «ανθρωπιστικό έργο της Αγίας Έδρας υπέρ των φτωχών αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας». Γι αυτό εξάλλου, Αγιε Πατέρα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «αισθάνομαι την επίσκεψή σας ως ιστορική στιγμή και σας διαβεβαιώνω για την επιθυμία της χώρας μου να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία με την Αγία Εδρα στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας. Για την επίτευξη της ειρήνης και την απόκτηση μιας κοινής, παγκόσμιας ηθικής συνείδησης, καθώς επίσης και στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία και την πείνα είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι».

    Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί από το 1973 διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Εδρα. «Από το 2003 με τη δημιουργία της Πρεσβείας μας στην Αγία Εδρα, οι σχέσεις αυτές άνθισαν και ενδυναμώθηκαν περαιτέρω», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε την τιμή να επισκεφθεί τον ίδιο στο Βατικανό δύο φορές, την πρώτη ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη δεύτερη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Διατηρώ ζωντανή μέσα μου την ανάμνηση των συναντήσεων αυτών», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ζωή χρειάζονται σταθερές ηθικές αξίες, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της ανοικτής οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο ορατές. Η κατάπτωση των ηθικών αξιών και η επικράτηση του άκρατου υλισμού, συνέχισε, καθώς και η αναρχία της αγοράς και το κυνήγι του κέρδους πάση θυσία αλλοτριώνει τον άνθρωπο και την κοινωνία. «Οπως σοφά τονίσατε το 2008: «μια δημοκρατία χωρίς αξίες μπορεί να χάσει την ψυχή της». Είμαι πεπεισμένος για την ορθότητα του λόγου Σας», είπε.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συμπίπτει με την πεντηκοστή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερχεστε τούτη τη χρονική στιγμή να εμπλουτίσετε με ηθικό και πνευματικό κύρος τους εορτασμούς που λαμβάνουν χώρα επί τη ευκαιρία της επετείου αυτής».

    Η Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «από την πρώτη επίσκεψη των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, το 43 μ.Χ είναι αδιάλειπτα γη αποστολική, με βαθιές στο χρόνο χριστιανικές ρίζες. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό, όπως και τα Μαρωνίτικα θρησκευτικά μνημεία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για διάστημα 36 χρόνων η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές καταστρέφεται, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    Η επώδυνη ιστορία του νησιού, σημείωσε, «ενδυναμώνει μέσα μας τον πόθο για ειρήνη, όχι μόνο στο νησί μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η εγγύτητά μας με τη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο γεωγραφική αλλά και ανθρώπινη», πρόσθεσε.

    Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της το 1960, εντούτοις από το 1974 βιώνει μια επώδυνη στρατιωτική κατοχή του 36 και πλέον τοις εκατόν του εδάφους της, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Λευκωσία, παραμένει η τελευταία διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Θυμάμαι, πως αναχωρώντας από τους Αγίους Τόπους, πριν από ένα χρόνο, είχατε πει ότι το τείχος αποτέλεσε μια από τις πιο θλιβερές εικόνες που αντικρίσατε ποτέ στη ζωή σας. Θυμάμαι, επίσης, πως προσευχηθήκατε για την επίτευξη ειρήνης», ανέφερε . Είθε η ευχή αυτή υπέρ της ειρήνης να επαληθευτεί σύντομα και στην Κύπρο!».

    «Από την ημέρα της εκλογής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αφιέρωσα όλες μου τις δυνάμεις και συνεχίζω να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού», διαβεβαίωσε. Ωστόσο, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση χρειάζεται, είπε, «να αλλάξει πολιτική η Αγκυρα και να διαπραγματευθεί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, στο οποίο καταλήξαμε με τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το πλαίσιο αυτό προνοεί ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προβλέπει, επίσης, ότι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η «Τουρκία έχει κίνητρο για να αλλάξει την πολιτική της αφού επιδιώκει να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ωστόσο, «δεν είναι όμως διατεθειμένη να συναινεί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ενωσης και των κρατών μελών της».

    Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, «πρέπει να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα ας προβληματίσουν».

    Εμείς, πρόσθεσε, «τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης. Η πολιτική βούληση και η καλή θέλησή μας για να φτάσουμε σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον Πάπα Βενέδικτο αμφορέα του 7ου αιώνα π.Χ. ενώ ο Πάπας Βενέδικτος πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας του Χριστού. Η αυθεντική βρίσκεται στον τάφο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

    Ο Πάπας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών πριν από την αναχώρησή του από το Προεδρικό, και ευχήθηκε ευημερία στο λαό της Κύπρου.

    [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ δήλωσε σήμερα ότι οι ηθικές αξίες, ο σεβασμός για όλους και για την ευημερία τους είναι ουσιώδη για το καλό κάθε κοινωνίας, καθώς εδραιώνουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης όπου κάθε ανθρώπινη αλληλεπίδραση είτε είναι θρησκευτική, οικονομική, κοινωνική, και πολιτιστική ή πολιτική, αποκτά ισχύ και ουσία.

    Σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια με τις Πολιτικές Αρχές και το Διπλωματικό Σώμα, ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Οπως εκείνος, καθένας από εσάς στην υπηρεσία του δημοσίου πρέπει να δεσμεύεστε υπηρετώντας το καλό των άλλων στην κοινωνία είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο», υπέδειξε.

    Από θρησκευτικής άποψης, είπε, «είμαστε μέλη μιας ενιαίας οικογένειας ανθρώπων που δημιούργησε ο Θεός και καλούμαστε να προωθήσουμε την ενότητα και να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο βασισμένο σε σταθερές αξίες».

    Σε προσωπικό επίπεδο, συνέχισε, «γνωρίζετε τη σημασία της αλήθειας, της ακεραιότητας και του σεβασμού στις σχέσεις σας με τους άλλους. Οι προσωπικές σχέσεις αποτελούν συχνά τα πρώτα βήματα προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην πορεία προς τη δημιουργία στέρεων δεσμών φιλίας ανάμεσα στα άτομα, τους λαούς και τα έθνη. Αυτό συνιστά ουσιαστικό μέρος του ρόλου σας τόσο ως πολιτικοί όσο και ως διπλωμάτες».

    Σε χώρες με ευαίσθητες πολιτικές καταστάσεις, ανέφερε, «τέτοιες ειλικρινείς και ανοικτές προσωπικές σχέσεις μπορεί να αποτελέσουν την αρχή πολύ μεγαλύτερου καλού για ολόκληρες κοινωνίες και λαούς. Προτρέπω όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ να αδράξετε τις ευκαιρίες που σας παρέχονται τόσο προσωπικά όσο και θεσμικά για να οικοδομήσετε αυτές τις σχέσεις και πράττοντας αυτό να ενισχύσετε το ευρύτερο καλό των εθνών και το πραγματικό καλό αυτών τους οποίους εκπροσωπείτε», είπε ο Πάπας Βενέδικτος.

    [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΩΝΑ

    Ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο έστειλε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι η ειρήνη και η αγάπη.

    «Είναι ευάρεστο σε μένα να είμαι μαζί με σας που είστε οι αντιπρόσωποι της καθολικής κοινότητας τη Κύπρου» είπε σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στο Σχολείο του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, παρουσία πλήθους κόσμου.

    Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί και κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να ακολουθούν την αποστολική διδασκαλία. «Ηρθα εδώ για να σας εμψυχώσω να συνεχίσετε να πιστεύετε με μια ψυχή και με μια καρδιά», πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στο πλήθος στα ελληνικά, ο Πάπας Βενέδικτος τους κάλεσε να παραμείνουν «δυνατοί στην πίστη σας, γεμάτοι χαρά στην υπηρεσία του Θεού και γενναιόδωροι με το χρόνο σας και με τα τάλαντα σας».

    «Βοηθήστε να κτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Εκκλησία και τη χώρα σας, προωθώντας το καλό των άλλων παρά το δικό σας», τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος.

    Καλωσορίζοντας τον Πάπα Βενέδικτο, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέιφ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πάπα «ιστορική» και υπογράμμισε το γεγονός ότι Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένοι ζουν στο νησί ειρηνικά και αρμονικά.

    Στην καλλιτεχνική εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες και από οργανώσεις νεολαίας των Μαρωνιτών.

    [04] ΥΠΕΞ ΓΑΖΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Κύκλο επαφών με στόχο την εξεύρεση τρόπων αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα αλλά και τις ανησυχίες του Ισραήλ στο θέμα της ασφάλειας, έχει αρχίσει o Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδος, ύστερα από συνεννόηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη συναντηθεί στο Ισραήλ με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών όπως επίσης και με τον Υπουργό Αμυνας. Θα συνεχίσει τις επαφές του με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλων εμπλεκομένων χωρών.

    ``Στόχος είναι η εξεύρεση μίας φόρμουλας που να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στη περιοχή που διατηρεί με όλες τις χώρες της περιοχής, πολύ καλές σχέσεις και ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, όπως και η Ελλάδα`` δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Δρούτσα για συντονισμό της προσπάθειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 June 2010 - 13:29:15 UTC