Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΣΧΑ ΥΠΕΞ ΛΑΒΡΟΦ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

  • [01] ΜΟΣΧΑ ΥΠΕΞ ΛΑΒΡΟΦ

    Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές, επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στην Κύπρο το φθινόπωρο και η προετοιμασία της βρέθηκε στο επίκεντρο των τακτικών διαβουλεύσεων του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε την επίσκεψη Μεντβιέντεφ «επιστέγασμα» της διαχρονικά εξαιρετικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, η διπλωματική ιστορία της οποίας συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια κι έκανε λόγο για προετοιμασία, που εγγυάται «μια απόλυτα επιτυχή επίσκεψη».

    Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λαβρόφ, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η Διακυβερνητική επιτροπή οικονομικής συνεργασίας, η επόμενη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε να γίνει επίσης στις αρχές του φθινοπώρου στη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο Μ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας «για τη σταθερή προσήλωση της Ρωσίας στη θέση αρχών, που εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε μάλιστα ιδιαίτερα τη βοήθεια της Ρωσίας κατά την υιοθέτηση του τελευταίου ψηφίσματος για την παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο. Και ειδικότερα, τη συμβολή της «ώστε η γλώσσα και το κείμενο του ψηφίσματος να μην ξεφύγουν από τις σωστές αρχές, να μην εισαχθούν ιδέες ή πρόνοιες, που είναι απαράδεκτες», όπως εκείνη του χρονοδιαγράμματος.

    Ερωτηθείς για σχόλια που έχουν γραφεί ή ακουστεί για «μειωμένο ενδιαφέρον και συμμετοχή» της Ρωσίας στις συζητήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Δεν κατάλαβα ακριβώς τί είδους δραστηριότητα αναμένουν από εμάς. Εάν η ενεργητικότητα στρέφεται στο να οριστεί μια τεχνητή ημερομηνία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και να επιδιωχθεί η τήρηση αυτής της τεχνητής ημερομηνίας ή προθεσμίας, μεταξύ άλλων και με την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών της διευθέτησης, που έχουν αποφασιστεί από το ΣΑ, τότε αυτού του είδους την ενεργητικότητα δεν την επιδείξαμε και ούτε σκοπεύουμε».

    [02] ΥΠΟΙΚ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ

    Σε ανασκόπηση και συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για να ξεκινήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η υλοποίηση της συμφωνίας που συνομολόγησε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Κατάρ, προέβησαν σε τους συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και τα τρία μέλη που στελεχώνουν, από κυπριακής πλευράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο κρατών για το θέμα της διαχείρισης των επενδύσεων του Κατάρ.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την ανάγκη ότι πρέπει να γίνουν, άμεσα, ενέργειες ``για να καλύψουμε το χρονικό έδαφος το οποίο έχει χαθεί``, από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας πριν ενάμιση περίπου μήνα μέχρι την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή, την περασμένη Πέμπτη.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι απέστειλε επιστολή στους αξιωματούχους του Κατάρ τους οποίους προσκαλεί να έρθουν στην Κύπρο για να συζητήσουν άμεσα τις διάφορες λεπτομέρειες του έργου και πρόσθεσε πως υπάρχει πιθανότητα οι τρεις Διοικητικοί Σύμβουλοι της κοινοπραξίας και πιθανόν ο ίδιος να μεταβούν στο Κατάρ, στις επόμενες λίγες εβδομάδες, για να συντονίσουν καλύτερα το έργο. ``Πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ταχύτητα``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``η πρώτη άμεση ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η συμφωνία για την αξία της κρατικής γης``, στην οποία θα γίνει η επένδυση.

    Αναφέροντας ότι η συμφωνία προνοεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει ως αντίτιμο στην κοινοπραξία τη γη, η οποία θα εκτιμηθεί από κοινού και το Κατάρ θα καταβάλει το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά, ο κ. Σταυράκης είπε ότι έδωσε οδηγίες στο Κτηματολόγιο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης της αξίας της γης με τους αντίστοιχους εκτιμητές του Κατάρ, οι οποίοι θα είναι Αγγλοι επαγγελματίες που έχουν προσληφθεί ειδικά για να λάβουν μέρος στην διαπραγμάτευση αυτή.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

    Σε συγκεκριμένα μέτρα κατέληξε η δεύτερη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα, στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, υπό τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Τίτο Χριστοφίδη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η μη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα.

    Ως πρώτο μέτρο, ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση για τη δημιουργία ομάδας επιτηρητών, προερχόμενων από τα πέντε σωματεία. Κάθε ομάδα, εξήγησε, θα αποτελείται από 50 άτομα και αυτές οι ομάδες, με την υποστήριξη επαγγελματιών επιτηρητών από το εξωτερικό θα αρχίσουν άμεσα, με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, την επιτήρηση των αγώνων, μέχρι την τελική ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά τους επιτηρητές.

    Δεύτερον, είπε, αποφασίστηκε η άμεση εγκατάσταση πλήρους συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων εισόδου στα τρία μεγάλα στάδια της Κύπρου, σε πρώτη φάση. Τα συστήματα, πρόσθεσε, θα υποστηρίζονται από την κάρτα φιλάθλου. Συστάθηκε, συνέχισε, εξαμελής επιτροπή με στόχο την όσο το δυνατό σύντομη αγορά των συστημάτων στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών. Η Επιτροπή αυτή, εξήγησε, αποτελείται από εκπροσώπους του ΚΟΑ, της ΚΟΠ, του Γενικού Λογιστηρίου, του Γενικού Ελεγκτή, του Οργανισμού Νεολαίας και το Διευθυντή του ΓΣΠ Φοίβο Κωνσταντινίδη.

    Σε ερώτηση ποιος θα πληρώσει, απάντησε ότι τα στοιχεία για το κόστος των συστημάτων αυτών θα έρθουν ενώπιόν τους στην επόμενη σύσκεψη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί ο τρόπος κάλυψης των εξόδων ``εάν πεισθεί η Επιτροπή ότι πραγματικά θα είναι ένας τρόπος που θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη βία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 17:30:05 UTC