Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ
  • [03] ΕΔΑΔ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργούν προληπτικά, έτσι ώστε να στηρίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, που να στηρίζεται και στη συμφωνημένη βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δρα πολύ στοχευμένα και προληπτικά στο Κυπριακό.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ μέσα στα πλαίσια των συναντήσεων που έχουν και της ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Οπως πάντοτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλή ειλικρίνεια, καταθέτει τις θέσεις της ε/κ πλευράς με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουμε για τη λύση που, επίσης, είναι ξεκάθαροι``, είπε.

    Ερωτηθείς για τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στην ε/κ πλευρά και εάν οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποτελούν ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι θέσεις του κ. Λαβρόφ και της Ρωσίας ήταν και είναι ξεκάθαρες, και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του Κυπριακού για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό και σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού``.

    ``Ασφαλώς και οι θέσεις της Ρωσίας είναι ξεκάθαρες, πολύ σταθερές, στηρίζονται πάνω σε θέσεις αρχών``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``δεν είναι τυχαίο που η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, είχε αυτή την επαφή με τον κ. Λαβρόφ``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργούν και προληπτικά, έτσι ώστε να στηρίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση που να στηρίζεται και στη συμφωνημένη βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αρα, δρούμε πολύ στοχευμένα και προληπτικά στο κυπριακό πρόβλημα``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ

    Ικανοποίηση, εξέφρασε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Ρωσία παραμένει σταθερή στη στήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Ρωσική Ομοσπονδία, είπε, πάντα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτρέπει οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να περιληφθούν πρόνοιες ή να εισαχθούν ιδέες, οι οποίες δεν συνάδουν με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ή στρέφονται εναντίον των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη συνάντηση στη Μόσχα, είπε, επιβεβαιώθηκαν όλες οι θέσεις και ο κ. Λαβρόφ «ήταν σαφέστατος ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην επιβολή τέτοιων χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αλλαγής της συμφωνημένης διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών και τα ΗΕ και η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς ξένες παρεμβάσεις».

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον κ. Λαβρόφ συζήτησαν, επίσης, διμερή θέματα όπως την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι μια τελετουργική επίσκεψη αλλά θα έχει και ουσία.

    [03] ΕΔΑΔ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στη δικαίωση εννέα Κυπρίων, στους οποίους οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, προχώρησε την Τρίτη το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταδικάζοντας την Τουρκία τόσο για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας όσον και του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

    Τις προσφυγές Οικονόμου, Ευαγόρου Χρήστου, Γαβριήλ, Ιωάννου, Κυριάκου, Μιχαήλ, Νικολαϊδη, Ορφανίδη και Σοφίας Ανδρέου κατά της Τουρκίας, είχε εξετάσει το ΕΔΑΔ στις 20 και 27 Ιανουαρίου 2009, προκειμένου να διαπιστώσει αν, σύμφωνα με τη νομολογία του, οι προσφεύγοντες είχαν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Το ΕΔΑΔ, τότε, είχε κρίνει ότι στην περίπτωση όλων των Κυπρίων είχε υπάρξει από την πλευρά της Τουρκίας παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Αρ. 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία της ιδιοκτησίας ενώ, με εξαίρεση την υπόθεση των Οικονόμου και Νικολαϊδη, είχε, επίσης, κρίνει ότι σ όλες τις άλλες υποθέσεις είχε υπάρξει παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης, για το σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί, τότε, να εκδώσει την οριστική του απόφαση για την καταβολή μιας δίκαιης αποζημίωσης από την Τουρκία στους προσφεύγοντες.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν τόνισε τη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η διεθνής κοινότητα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αν στρέψει τις πιέσεις της προς την Τουρκία ώστε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ ως υποψήφια για ένταξη χώρα και να επιδείξει έμπρακτα καλή θέληση για επίλυση του προβλήματος.

    Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε την προαναφερθείσα θέση απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων των ομογενών φοιτητών από τις ΗΠΑ, τους οποίους δέχθηκε την Τρίτη, για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους τρόπους προώθησης των θέσεων της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σταθερή στήριξη που προσφέρει η ομογένεια στην Κύπρο, μέσα από τη δράση του Ελληνοαμερικανικού λόμπι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των ΗΠΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 17:29:14 UTC