Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΝΟΜΟΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [04] ΗΛΙΟΣ - ΔΙΚΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΝΟΜΟΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο ``Νόμος που Ενοποιεί και Αναθεωρεί τους Περί Εθνικής Φρουράς Νόμους του 1964 έως 2008``, που αποτελεί εξ ολοκλήρου αναθεώρηση των περί της Εθνικής Φρουράς Νόμων του 1964 έως 2008 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νέες νομοθετικές πρόνοιες, που στοχεύουν στον περιορισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε χθες από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε σταλεί στις 22 Μαρτίου στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο, και το τελικό κείμενο στάλθηκε στο Υπουργείο Αμυνας από τη Νομική Υπηρεσία στις 15 Ιουνίου.

    Η σειρά επαφών που ξεκίνησε ο Υπουργός Αμυνας στις 18 Ιουνίου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν προκαταρκτικά αναφορικά με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφισή του σε Νόμο από την Ολομέλεια του Σώματος, ει δυνατόν, πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Εγινε επίσης μια προκαταρκτική ενημέρωση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας επί του νομοσχεδίου.

    Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε ισχύ με τη νέα Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (2010 Β` ΕΣΣΟ) που θα καταταγεί στην Εθνική Φρουρά τον προσεχή Ιούλιο.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan, είχε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης κατά την οποία υπεγράφησαν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν σε συνομιλίες αναφορικά με διάφορα θέματα της αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων ενώ υπογράφηκε, επίσης, εμπορική συμφωνία μεταξύ της κυπριακής εταιρείας Medochemie και της κινεζικής MEHECO για εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα.

    Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης ανασκόπηση των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας και διερευνήθηκαν τρόποι αύξησης των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων προς την Κίνα. Κοινή θέση και των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανακοίνωση, ήταν ότι οι προοπτικές για βελτίωση και ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλές ενώ εξετάστηκε, επίσης, το θέμα της προσέλκυσης τουριστών από την Κίνα προς την Κύπρο. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών υπογράφηκε, εμπορική συμφωνία μεταξύ της κυπριακής φαρμακευτικής εταιρείας Medochemie με κινέζικο οργανισμό. «Για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας για την επίσκεψή του εδώ και για τη διαχρονική του στήριξη», σημείωσε ο Υπουργός Εμπορίου στις δηλώσεις του.

    Στις δηλώσεις του ο Κινέζος Υφυπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στην Κύπρο και σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Πασχαλίδη έγινε ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιγξη της εμποροοικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Επισήμανε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν κατά τη συζήτηση διάφορα σημεία σύγκλισης απόψεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταθερότητα στις εμποροοικονομικές μας σχέσεις είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Ο κ. Zhong Shan αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση των δύο Υπουργείων για ενδυνάμωση της συνεργασίας Κίνας και Κύπρου στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, για τους οποίους, όπως τόνισε, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές. Τέλος, ο Κινέζος Υφυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της κυπριακής και της κινεζικής εταιρείας για την εισαγωγή κυπριακών προϊόντων στην Κίνα και ευχήθηκε όπως υπάρξει στο μέλλον διευρυμένη συνεργασία εταιρειών από τις δύο χώρες. Η Κυβέρνηση της Κίνας, κατέληξε ο κ. Zhong Shan, ενθαρρύνει τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην Κύπρο.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ

    Πρόταση νόμου, από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατατέθηκε το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει την εκλογή των μελών της Βουλής.

    Η τροποποίηση προβλέπει αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,5% και αύξηση των βουλευτικών εδρών κατά μία στην επαρχία Λάρνακας και καθιερώνει το θεσμό των βουλευτών επικρατείας με έξι έδρες.

    [04] ΗΛΙΟΣ - ΔΙΚΗ

    Συνεχίστηκε την Πέμπτη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου η δίκη για την υπόθεση της ``ΗΛΙΟΣ``, με την εξέταση της νέας μάρτυρας της κατηγορούσας Αρχής, Σέριν Μακβίκερ, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κ. Μακβίκερ εργάστηκε, το Μάιο του 2005 ως συγκυβερνήτης σε Μπόινγκ 737 στην αγγλική αεροπορική εταιρεία ``Channel Express``, η οποία σήμερα μετονομάστηκε σε Jet2.com, μαζί με τον Χανς Γιούργκεν Μέρτεν, Κυβερνήτη του αεροπλάνου ``Μπόινγκ 737-300`` της εταιρείας Ηλιος που κατέπεσε στην Αττική στις 14 Αυγούστου του 2005. Ερωτηθείσα από την δικηγόρο της Γενικής Εισαγγελίας Ελενα Ζαχαριάδου γιατί τον Ιανουάριο του 2000 εργαζόταν σε αεροπορική εταιρεία ως Κυβερνήτης στο Μπόινγκ 737 και στην ``Channel Express``, ως συγκυβερνήτης, η κ. Μακβίκερ εξήγησε ότι επειδή πέρασαν πέρα των τριών ετών από την ημέρα που τερμάτισε τις υπηρεσίες της ως Κυβερνήτης γιατί ήθελε να μπει σε πανεπιστήμιο στον κλάδο της ιατρικής και όταν επέστεψε στην αεροπορία, στην εταιρεία ``Channel Express, επειδή δεν της έδωσε κάποιο πανεπιστήμιο θέση στην ιατρική αλλά σε άλλους κλάδους, τοποθετήθηκε στη θέση του συγκυβερνήτη στο Μπόινγκ 737.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πτήση το Μάιο του 2005 που συμμετείχε ως παρατηρητής σε αεροσκάφος Μπόινγκ 737 στο οποίο Κυβερνήτης ήταν ο κ. Μέρτεν, λέγοντας ότι ο κ. Μέρτεν αγνόησε τις 4 κόκκινες λάμπες (οπτικό βοήθημα που δίνει την καθοδήγηση για προσγείωση στον αεροδιάδρομο) που άναψαν στο ταμπλό του αεροσκάφους. Αναφέροντας ότι θα πρέπει να ανάβουν δύο λευκές και δύο κόκκινες λάμπες, η κ. Μακβίκερ είπε ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους το υπόδειξε τρεις φορές στον Μέρτεν, ο οποίος το αγνόησε, ενώ δεν είχε αφαιρέσει όλη την ταχύτητα και δεν δούλεψαν τα φρένα. Ανέφερε επίσης ότι στο 2ο μέρος της πτήσης το αεροσκάφος πήγαινε πολύ γρήγορα για προσγείωση και όταν ο συγκυβερνήτης χρησιμοποίησε το φρένο ο Μέρτερ του κτύπησε το χέρι, λέγοντας ότι η ταχύτητα θα μειωθεί φυσικά. Η κ. Μακβίκερ είπε ότι η ταχύτητα δεν μειώθηκε τελικά γιατί το αεροσκάφος βρισκόταν στη διαδικασία της προσγείωσης και πρόσθεσε ότι φαινόταν ο κ. Μέρτερ να μην έχει συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε στο αεροσκάφος.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Παπαϊωάννου επικεντρώθηκε κυρίως στο βιογραφικό της κ. Μακβίκερ, το οποίο κατατέθηκε ως τεκμήριο στην υπόθεση, ζητώντας να μάθει γιατί δεν συνοδεύει το βιογραφικό τα διάφορα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα της κ. Μακβίκερ. Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Παπαϊωάννου, η κ. Μακβίκερ είπε ότι στην καριέρα της δεν πέρασε σε έλεγχο στον εξομοιωτή πτήσεων κατά την εργασία της στην εταιρεία ``Κούκαρ Λίζινγκ`` όταν της ζήτησαν να πετάξει με Μπόινγκ 727 γιατί το θεώρησε αυτό ως βήμα προς τα πίσω στην καριέρα της αφού ήταν εξοικειωμένη με Μπόινγκ 737. Ερωτηθείσα από τον κ. Παπαϊωάννου αν απέτυχε και σε δεύτερο έλεγχο εξομοιωτή, η κ. Μακβίκερ απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι όταν είπε πως απέτυχε σε ένα έλεγχο εννοούσε ότι από όλες τις εταιρείες στις οποίες εργάστηκε απέτυχε μόνο σε μια εταιρεία την ``Κούκαρ Λίζινγκ``. Ανέφερε επίσης ότι δεν πετούσε από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι το 2005 όταν εντάχθηκε στην Jet2.com και πρόσθεσε πως πήγε στην εταιρεία αυτή για να την βοηθήσει να αποκτήσει πιστοποιητικό μεταφορέα, το οποίο απέκτησε εντός δύο εβδομάδων, από την ημέρα που εντάχθηκε σε αυτή. Σε ερώτηση γιατί δέχθηκε την πίεση να πετάξει με Μπόινγκ 727, η κ. Μακβίκερ είπε ότι δέχθηκε γιατί θα έμενε χωρίς δουλειά. Ερωτηθείσα αν πριν την πτήση ο κ. Μέρτεν της ανέφερε σε ποιες εταιρείες εργάστηκε ή αν εργάστηκε στην Easy Jet για 18 μήνες, η κ. Μακβίκερ είπε πως δεν θυμόταν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 17:29:12 UTC