Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΕΤΕπ ΑΗΚ - ΔΑΝΕΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για επίτευξη προόδου προς μια λύση στο Κυπριακό και η επίδειξη, εκ μέρους της, ενεργού υποστήριξης στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης αποτελεί μέρος της ενταξιακής της διαδικασίας.

    Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidingdon, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πήτερ Δρουσιώτη.

    Στην επιστολή του, που αποτελεί απάντηση σε συγχαρητήριο μήνυμα του κ. Δρουσιώτη για το διορισμό του κ. Λίντιγκντον, ο τελευταίος εκφράζει την άποψη ότι η διευθέτηση του Κυπριακού προσφέρει το καλύτερο μέλλον και για τις δυο κοινότητες και την ελπίδα ότι αυτό το χρόνο θα επέλθει η λύση».

    Εκφράζει παράλληλα την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για λύση.

    «Προτρέπω όλες τις πλευρές να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς και όλους τους Κυπρίους να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί», γράφει στην επιστολή του ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών.

    «Επιθυμώ να δω την Τουρκία, ως μέλος της ΕΕ, να φέρνει οφέλη στην Ευρώπη, την περιοχή και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Τουρκία ως μέρος της ενταξιακής πορείας της χώρας είναι ενθαρρυντικές και η ενεργός υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας», καταλήγει στην επιστολή του.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρωζώνη, καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο γενικός δείκτης του οικονομικού κλίματος, που καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, κυμάνθηκε στην ευρωζώνη τον Ιούνιο στις 98,7 μονάδες από 98,4 μονάδες το Μάιο. Στο σύνολο της ΕΕ κυμάνθηκε στις 100,1 μονάδες από 100,2 μονάδες το Μάιο. Στην Κύπρο ο γενικός δείκτης αυξήθηκε από τις 81,7 μονάδες το Μάιο στις 81,9 μονάδες τον Ιούνιο και στην Ελλάδα από τις 61,9 στις 63,8 μονάδες.

    Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, στην Κύπρο ο δείκτης υπηρεσιών επιδεινώθηκε περαιτέρω το Ιούνιο, όπου κυμάνθηκε στις -19 μονάδες από -12 μονάδες το Μάιο. Στην Ελλάδα από -32 μονάδες βελτιώθηκε στις -27 μονάδες. Ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 4 μονάδες, όσο και στην ευρωζώνη. Ο δείκτης της βιομηχανίας βελτιώθηκε στην Κύπρο από τις -10 στις -6 μονάδες και στην Ελλάδα από τις -26 στις -25 μονάδες. Ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν -6 μονάδες, όσο και στην ευρωζώνη.

    Σχετικά με την απασχόληση, ο δείκτης προσδοκιών στους κόλπους των επιχειρηματιών επιδεινώθηκε στην Κύπρο από τις -13 στις -18, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ελλάδα στις -21 μονάδες. Στο σύνολο της Κοινότητας ήταν -6 μονάδες και στην ευρωζώνη -9 μονάδες.

    [03] ΕΤΕπ ΑΗΚ - ΔΑΝΕΙΟ

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της Κύπρου.

    Τα σχετικά με τη χρηματοδότηση έγγραφα υπεγράφησαν την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη και τον Αντιπρόεδρο της ΑΗΚ Γιώργο Πιστέντη.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σακελλάρης επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που υπογράφει το πέμπτο δάνειο της ΕΤΕπ προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. «Χάρη στη μακροχρόνια και καλή συνεργασία μας με την ΑΗΚ, έχουμε προσφέρει σημαντική στήριξη σε έργα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το δάνειο αυτό θα προωθήσει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της χώρας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διασυνδεδεμένο και η οποία δεν διαθέτει άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας, καταλήγει ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

    Η χρηματοδότηση αφορά ένα τετραετές (2010-2013) επενδυτικό πρόγραμμα του οποίου στόχος είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και, παράλληλα, η μείωση των απωλειών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το ΚΕΒΕ, βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης για το θέμα της προώθησης στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό υγείας, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΚΟΤ για το θέμα.

    Σε περιόδους οικονομικής κρίσης πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες μας και να προωθούμε νέα προϊόντα, τα οποία θα ενισχύουν τη θέση της χώρας μας ως στρατηγικό γεωγραφικό χώρο παροχής υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης και σημείωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και το ΚΕΒΕ βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης.

    Τόνισε, ωστόσο, πως θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες προκειμένου αυτές να μπορούν να προβληθούν στο εξωτερικό. Η αναβάθμιση, σημείωσε, θα αποβεί προς όφελος και του Κύπριου πολίτη.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ανέφερε, το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει την ετοιμασία σχεδίου επιχορήγησης της διαπίστευσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προκειμένου να τους δοθεί κίνητρο να αποκτήσουν διαπίστευση από διεθνείς οίκους. Το ποσοστό των επιχορηγήσεων, συμπλήρωσε, ενδέχεται να φθάσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μέχρι και το 70%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 June 2010 - 17:29:23 UTC