Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑ 2010

  • [01] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Θέματα που άπτονται όλου του εύρους των κοινών τους αρμοδιοτήτων, όπως θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης, συζήτησαν την Παρασκευή οι Υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ανέφερε ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση, εξίσου καλά προετοιμασμένη, στην Ελλάδα, μετά από επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε στον Κύπριο ομόλογό του, προκειμένου να συζητηθεί η εμβάθυνση και προώθηση όλων εκείνων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    «Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει πραγματικά πεδίο δόξης λαμπρό, κοινής συνεργασίας, βαθιάς συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τους Ελληνες και Κύπριους πολίτες με γνώμονα την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους», είπε ο κ. Ραγκούσης.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα,αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει, επιχειρεί ταυτόχρονα με βάση τις πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, να εξέλθει της κρίσης μέσα από βαθιές τομές στο ίδιο το ελληνικό κράτος, τη λειτουργία και τον τρόπο σκέψης και νοοτροπίας του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

    Oπως είπε, αυτό έχει φέρει μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που δίνουν νέα δεδομένα τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στο κράτος και στη λειτουργία του και στη διαφάνεια, τα οποία αποτελούν εμπειρία την οποία μοιράζεται με την Κύπρο, «η οποία έχει εδώ και πολύ καιρό αλλά και πρόσφατα δημιουργήσει δικές της πρωτοβουλίες που έχουν για μας ιδιαίτερη αξία και για αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει μια πολύ αναλυτική συζήτηση γύρω από αυτές τις εμπειρίες».

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο Υπουργείων, ιδιαίτερα στους τομείς της μετανάστευσης και της ιθαγένειας, της συνεργασίας στα προγράμματα που εφαρμόζονται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τη συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ και την προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

    Συζητήθηκαν ακόμη, είπε, ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και «το μεγάλο άλμα που κάνει η Ελλάδα» σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα Καλλικράτης, αλλά και η πορεία μεταρρυθμίσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, αξιοποιώντας και τη μελέτη και τις εμπειρίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας.

    «Συζητήσαμε και ζητήματα δημόσιας διοίκησης, την ανάγκη εκσυγχρονισμού της. Και η Ελλάδα είναι στην πορεία να πάρει μέτρα που θα συμβάλουν περισσότερο στη διαφάνεια, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ενημερώσαμε για τα προγράμματα που εφαρμόζουμε στην Κύπρο», συνέχισε.

    Ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό για τη στήριξη που παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο της Ελλάδας στην προσπάθεια της Κύπρου να βελτιώσει θέματα διοίκησης ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Οπως είπε, η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα συνεχιστεί τόσο για την απόκτηση περισσότερης τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα κοινών αρμοδιοτήτων αλλά και εντός της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει και εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι στην Ελλάδα γίνεται μια εκτεταμένη παρέμβαση σε όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνικού κράτους και της ελληνικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας, η νοοτροπία, αλλά και η αλλαγή στις δομές τόσο των δήμων όσο και του κεντρικού κράτους.

    «Αυτό το επιχειρούμε μέσα από εκτεταμένες συνενώσεις δήμων, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και φορέων του δημόσιου τομέα», συνέχισε.

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα δώσει πολύ σημαντικά δεδομένα και εμπειρίες που θα οδηγήσουν σε νέα συμπεράσματα.

    «Η κατεύθυνση είναι στις εξοικονομήσεις, στον εξορθολογισμό, ιδίως για μια Ελλάδα της οποίας το δημοσιονομικό πρόβλημα παρ ολίγον να οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εάν η Κυβέρνηση και ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν κατάφερναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουν το κονδύλι, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία χρηματοδότησης ενός κράτους, των 110 δις ευρώ, που επέτρεψαν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τα παράπονα που διατυπώνονται από Ελλαδίτες στην Κύπρο και για το ότι υπάρχει η εντύπωση ότι οι Κύπριοι στην Ελλάδα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «οι πολίτες δεν είναι ακριβώς ότι στην Ελλάδα δεν έχουν προβλήματα ή παράπονα. Είναι δικαιολογημένα τα προβλήματα και παράπονα που έχουν για αυτό και η μεγάλη έγνοια μας είναι πώς θα αλλάξουμε ριζικά το ελληνικό κράτος και τη νοοτροπία λειτουργίας του. Επομένως, και χωρίς να έχω υπόψη μου καμία αναφορά τέτοιου τύπου σαν αυτή που αναφέρατε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας είναι ο δρόμος, η διαρκής βελτίωση και η όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, Ελλήνων και Κυπρίων στην Ελλάδα, και στην Κύπρο».

    Ηδη, συνέχισε, το κοινό παράδειγμα δηλαδή τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχουν δώσει ένα ασφαλή δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ακόμη παραμένουν.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι Ελλαδίτες πολίτες είχαν διαφορετικά προνόμια από τους πολίτες άλλων χωρών αλλά με την ένταξη στην ΕΕ οι Ελλαδίτες έπρεπε να βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς με όλους τους άλλους κοινοτικούς πολίτες.

    «Παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα ιδιαίτερα στην περίοδο που έγινε αυτή η αλλαγή, κυρίως με πολλούς ομογενείς στην Κύπρο, όμως τα τελευταία χρόνια ξεπεράσαμε αρκετά από αυτά τα προβλήματα», κατέληξε.

    Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Ραγκούσης προσέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών ένα κυκλαδικό ειδώλιο, «σήμα κατατεθέν της κυκλαδικής μου καταγωγής γιατί και εγώ είμαι νησιώτης», ενώ ο κ. Συλικιώτης με τη σειρά του προσέφερε μια ασημένια ελιά «σύμβολο της ειρήνης και των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ένα πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κύπρο».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑ 2010

    Με μόνο έξι εκδηλώσεις και τον πολύ μειωμένο προϋπολογισμό των 500 χιλιάδων ευρώ, το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια» διοργανώνεται και φέτος τον μήνα Σεπτέμβρη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και είναι αφιερωμένο στα 50χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εορτασμοί των οποίων έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο μερίδιο από το κονδύλι που δινόταν κάθε χρόνο για τα «Κύπρια», όπως εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου ανακοινώνοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα στις 3 Σεπτεμβρίου με τις παραστάσεις σύγχρονου χορού με τίτλο «Rushes Plus» από το χορευτικό σχήμα «Indal Pinto and Avshalom Pollak Dance Company» από το Ισραήλ.

    Σειρά έχει η τζαζ και οι συναυλίες των «Modern Creative Jazz» από το κουαρτέτο του Μάριου Τακούσιη και του Γαβριήλ Καραπατάκη. Στο πρόγραμμα των συναυλιών τους περιλαμβάνονται προσωπικές τους συνθέσεις, προερχόμενες από τον προσφάτως ηχογραφημένο πρώτο τους ψηφιακό δίσκο καθώς επίσης και εντελώς νέες συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει μετά την παραγωγή του ψηφιακού τους δίσκου.

    Παρούσα πάντα η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου η οποία υπό την διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Σπύρου Πίσυνου θα ερμηνεύσει, στο κύριο μέρος της συναυλίας, την «Ηρωική Συμφωνία» του Λουτβίχ βαν Μπετόβεν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 July 2010 - 13:29:13 UTC