Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΟΥΛΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε την Παρασκευή τη δήλωσή του περί «κυβερνώσας Βουλής», υποδεικνύοντας ότι οι κομματάρχες και τα κόμματα πρέπει να θέσουν το Σύνταγμα και τους θεσμούς πάνω από τα μικροκομματικά και τα άλλα συμφέροντα.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι νοιώθει ``πολύ άσχημα`` μετά την απόρριψη από τη Βουλή των δύο κυβερνητικών νομοσχεδίων για την αύξηση του εταιρικού φόρου και την ακίνητη ιδιοκτησία, προσθέτοντας πως τα κόμματα που έχουν καταψηφίσει τα δύο νομοσχέδια ``φέρουν τεράστια ευθύνη για το αν θα ξεπεράσουμε στα χρονικά όρια που θέτει η ΕΕ τα προβλήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος``.

    Δήλωσε παράλληλα διπλά θλιμμένος ``για τους συμμάχους στην Κυβέρνηση``.

    ``Δεν μπορώ να χειροκροτήσω κάτι τέτοιο. Αντίθετα νοιώθω πολύ άσχημα``, ανέφερε, ερωτηθείς πώς νοιώθει μετά τη χθεσινή κατά πλειοψηφία απόρριψη των δύο νομοσχεδίων.

    Οπως είπε, ``κάποτε λειτουργούμε ως να μην συνέβη διεθνώς ο,τιδήποτε``. Αναφέρθηκε σε δήλωση βουλευτή στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ότι η Κυβέρνηση σπατάλησε πλεόνασμα 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε: ``Κουβέντες δηλαδή, να μου επιτρέψετε να πω με όλο το σεβασμό, του καφενείου``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι γνωστό το πώς δημιουργήθηκε το πλεόνασμα. Πρόσθεσε πως ``ένεκα παραλείψεων``, η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ξοδέψει από αυτό το πλεόνασμα πάρα πολλά εκατομμύρια για να βοηθήσει τον κόσμο, υπενθυμίζοντας το ζήτημα της ανομβρίας και της έλλειψης του νερού.

    ``Πρέπει να πούμε όλοι στον κόσμο υπεύθυνα, να ζυγίσουμε ή να παραδεχθούμε ότι από την ώρα που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση - και επιμένω η παγκόσμια οικονομική κρίση - το κράτος μας απώλεσε εισοδήματα της τάξης 1,3 δις ευρώ, και εξου και δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα, αυτά τα δύο χρόνια, το 2008 και το 2009``, τόνισε.

    Σημειώνοντας ότι τα ελλείμματα αυτά πρέπει να αναπληρωθούν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε πώς.

    ``Με το να πει σε εσάς, τους εργαζόμενους, ξέρετε, έχουμε δύσκολους καιρούς, πρέπει να δώσετε από το μισθό σας;`` διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε: ``Η θα πει και σε εργαζόμενους όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνετε κράτει για κάποιο χρονικό διάστημα``.

    ``Ζητήσαμε περισσότερα από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Ως τώρα πετύχαμε την παγοποίηση των συμβάσεων και των μισθών. Είναι ένα θετικό βήμα. Προχωρήσαμε όμως στη μείωση των εξόδων της κρατικής μηχανής με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα πάμε διά νόμου να ακυρώσουμε 400 θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, στο δημόσιο τομέα και κάνουμε και άλλες κινήσεις οι οποίες θα μειώσουν τα έξοδα του κράτους``, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για μείωση των εξόδων του κράτους, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι αρκετό και ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα.

    Διερωτήθηκε κατά πόσον θα φορτωθούν τα επιπλέον απαιτούμενα μέτρα στον κόσμο και πρόσθεσε: ``Ο κόσμος πληρώνει αυτή τη στιγμή ένα επιπρόσθετο φόρο στη βενζίνη υποχρεωτικά ένεκα ΕΕ. Αντί στο παρόν στάδιο να δείξουμε κατανόηση, να αναλάβουν μια σχετική τέλος πάντων ευθύνη και σχετικό βάρος αυτοί που έχουν - που έχουν τα εκατομμύρια να μου επιτρέψετε να πω - θεωρούν ότι είναι κόκκινες γραμμές το επιπρόσθετο 1% στο φόρο των κερδών και ότι θα ζημιώσει και θα κατασπαραχθεί η οικονομία. Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καμία σχέση, είναι προφάσεις``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι ``τα όποια κόμματα έχουν καταψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια φέρουν τεράστια ευθύνη για το αν θα ξεπεράσουμε στα χρονικά όρια που θέτει η ΕΕ τα προβλήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος ή αν θα μας τιμωρήσει κιόλας από πάνω η ΕΕ γιατί τελευταία λήφθηκαν και τέτοιες αποφάσεις. Οτι αν οι χώρες-μέλη δεν δικαιολογούν σταδιακά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ελήφθη απόφαση, ότι θα παίρνουν και προειδοποιητικά πρόστιμα, αλλά και πρόστιμα τα οποία δεν θα επιστρέφονται σε καμία απολύτως περίπτωση``.

    ``Τι θέλουμε στο τέλος της ημέρας; Να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει και τα οικονομικά του κράτους να ανθίσουν και πάλι, ή κάνουμε απλώς αντιπολίτευση και ό,τι λάχει;``, διερωτήθηκε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι λύσεις πολλές υπάρχουν, αλλά πρέπει να επιδειχθεί και η ανάλογη κατανόηση.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι τα κόμματα έχουν ζητήσει διάλογο για τη χάραξη νέας στρατηγικής και καταρτισμό νέων μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αυτά είναι δικαιολογίες».

    Διερωτήθηκε ποιο διάλογο έκαναν τα κόμματα όταν ``έχουν φορτώσει στην Κυβέρνηση τα έξοδα`` για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες. ``Εκατοντάδες εκατομμύρια. Ποιο διάλογο, δεν μας ρώτησε κανένας``, συμπλήρωσε.

    Εφερε επίσης ως παράδειγμα την πρόθεση συγκεκριμένου βουλευτή να καταργήσει τις άδειες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε μείωση των εσόδων του κράτους κατά 90 εκ. ευρώ, αλλά και τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και για τα εστιατόρια, σημειώνοντας ότι μπορεί να αναφέρει άλλες τρεις ή τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις.

    ``Αρα όταν λέμε για διάλογο πρέπει να είναι αμοιβαία υποχρέωση αυτός ο διάλογος και το λέω αυτό και για τους κύριους συμμάχους μας στην Κυβέρνηση``, είπε, προσθέτοντας ότι ``με θλίβει διπλά. Οι άλλοι είναι αντιπολίτευση, κάνουν αυτό που θεωρούν ότι θα πρέπει να κάνουν``.

    Οπως είπε, ``εκείνοι οι οποίοι συγκυβερνούν θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές, όπως σκεφτόμαστε εμείς κάποτε δύο και τρεις φορές και βγαίναμε πρώτοι να υποστηρίξουμε τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης``.

    Ερωτηθείς τι λέει για τη δήλωσή του περί ``κυβερνώσας Βουλής`` μετά και τις αντιδράσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως λέει τα ίδια ``και το λέω με αποφασιστικότητα``.

    Οπως είπε, το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς το ρόλο των διαφόρων εξουσιών και της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής. ``Όταν η Νομοθετική εξουσία αναλαμβάνει ρόλους της Εκτελεστικής εξουσίας, αυτό είναι εκτροπή``, πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι διατέλεσε για εφτά χρόνια Πρόεδρος της Βουλής και επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

    ``Πρώτος εγώ καθόμουν μαζί με τους Προέδρους και τους δύο ούτως ώστε να γίνουν χειρισμοί τέτοιοι ώστε να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην Εκτελεστική και στη Νομοθετική εξουσία,`` είπε.

    Είπε επίσης ότι εργάστηκε για να ανεβεί, κατά τη δική του ταπεινή άποψη, όπως ανέφερε, το κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Κριτής ο κόσμος και ουδέποτε θα δεχόμουν να μειωθεί ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ούτε και τώρα και τώρα υπερασπίζομαι το κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων``, τόνισε.

    ``Αλλά οι κομματάρχες και τα διάφορα κόμματα πρέπει να θέσουν ακριβώς τους θεσμούς και το Σύνταγμα πάνω από τα μικροκομματικά και τα άλλα συμφέροντα. Ξέρω ότι και τώρα θα προκαλέσει αντίδραση. Πρέπει να καταλάβουν και τα δικά μας συναισθήματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ναι είναι υποχρεωμένος ως ο πρώτος τη τάξει στο κράτος αυτό να υπερασπίζεται τους θεσμούς,`` υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς αν νοιώθει ότι βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``καμία πολιτική απομόνωση δεν νοιώθω``.

    ``Μακάρι να είναι καλά ο κόσμος. Δεν είναι αλαζονεία αυτό το πράγμα, νοιώθω ότι κάνω το σωστό και εφόσον νοιώθω ότι κάνουμε το σωστό, χωρίς να είμαστε αλάθητοι βεβαίως και δεν υπάρχει περίπτωση να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, θα προχωρήσουμε``, είπε.

    Ερωτηθείς τέλος αν θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τέτοιες ερωτήσεις είναι αχρείαστες και πρόσθεσε ότι γίνονται συναντήσεις και θα συνεχιστούν οι συναντήσεις.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το περιουσιακό συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και σε αυτή συζητήθηκε το περιουσιακό.

    Οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών, όπως πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο περιουσιακό την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιουλίου, ενώ οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο ίδιο κεφάλαιο την Πέμπτη 22 Ιουλίου, 2010. Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν τις συναντήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

    «Θα συναντηθούν στις 22 Ιουλίου, στη συνέχεια στις 28 Ιουλίου, μετά στις 4 Αυγούστου και θα ακολουθήσει άλλη μια συνάντηση την Τρίτη 10 Αυγούστου. Τότε θα υπάρξει μια σύντομη διακοπή, και στη συνέχεια θα συνεχίσουν με συνάντηση στις 31 Αυγούστου», είπε ο κ. Ντάουνερ. «Συνεπώς, είμαστε χαρούμενοι που οι ηγέτες θα έχουν τόσες συναντήσεις», κατέληξε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την Κυριακή, 11 Ιουλίου φθάνει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β`. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, τους Αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τη Δήμαρχο Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου.

    Κατά την εδώ επίσκεψή του, ο κ. Πετσάλνικος θα επισκεφτεί και θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα. Θα επισκεφτεί επίσης τη γραμμή αντιπαράταξης, στην οδό Λήδρας, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Λευκωσίας, καθώς και το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σταυριανάκου, στη Μαλούντα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα αναχωρήσει την Τρίτη, 13 Ιουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 July 2010 - 15:29:14 UTC