Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ
  • [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Απάντηση στις επικρίσεις εκ μέρους κομμάτων αναφορικά με την ενεργοποίηση από την ΕΕ του μηχανισμού επιτήρησης της Κύπρου για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και γενικότερα στα θέματα οικονομίας, έδωσε η Κυβέρνηση δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και σχολιάζοντας δηλώσεις του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ ότι η ενεργοποίηση του ελέγχου του ελλείμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ αποτελεί αποστέρηση και εθνικής οικονομικής κυριαρχίας και ως ένα βαθμό αποστέρηση και της εθνικής πολιτικής κυριαρχίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρόκειται για υπερβολές που απλώς πανικοβάλλουν τον κόσμο``.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως αν η επιτήρηση είναι απώλεια της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας και της εθνικής πολιτικής κυριαρχίας, τότε όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πλην του Λουξεμβούργου, που έχουν μπει στην επιτήρηση και 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν απολέσει την εθνική οικονομική κυριαρχία και την εθνική πολιτική κυριαρχία.

    ``Πολύ περισσότερο δε που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στο πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που έχει διάφορα στάδια,`` τόνισε.

    ``Είμαστε στο στάδιο των συστάσεων και εμείς ακούμε αυτές τις συστάσεις και παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην πάρουν άλλοι μέτρα για μας, όπως γίνεται με την Ελλάδα και άλλες χώρες που δυστυχώς είναι σε μια κατάσταση που και επώδυνα μέτρα αναγκάζονται να πάρουν και που άλλοι τα επιβάλλουν`` πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, και από την ΕΕ, για μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2012.

    Υπενθύμισε ότι η ΕΕ, στην ανακοίνωση της ενεργοποίησης της διαδικασίας ελέγχου ελλείμματος για την Κύπρο, αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος εισέρχεται υπό επιτήρηση.

    ``Λέει η ίδια η ΕΕ ότι η Κύπρος και η Δανία βρέθηκαν με αυτό το έλλειμμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εξωγενών παραγόντων`` είπε, αναφέροντας παράλληλα πως η ΕΕ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Κύπρος, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ``διέθεσαν κονδύλια για να τονωθεί η οικονομία και η ανάπτυξη``.

    ``Αυτό`` σημείωσε, ``απαντά σε εκείνους (και στον κ. Ομήρου και στο ΔΗΣΥ) που λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση είχε κάτσει ήσυχα και δεν πήρε μέτρα``.

    ``Αν δεν πήρε μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης, τότε τα δυο γενναιόδωρα πακέτα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009, τι είδους πακέτα ήταν;`` διερωτήθηκε.

    Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ακόμα πως στην περίπτωση της Κύπρου και της Δανίας, επειδή ακριβώς η ΕΕ αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα δημιουργήθηκε λόγω εξωγενών παραγόντων, ζητά από τις δυο χώρες να μειώσουν το έλλειμμα κάτω του 3% σε μεσοπρόθεσμο στάδιο μέχρι το τέλος του 2012, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία από τις οποίες ζητά άμεσα, εντός του 2011 να εργαστούν για να μειώσουν το έλλειμμα.

    ``Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι με τους εαυτούς μας, δίκαιοι στην κριτική μας και στις επικρίσεις μας, ας διαβάζουμε τι λέει η ίδια η ΕΕ`` πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας ακολούθως την άποψη που εκφράστηκε από το ΔΗΣΥ ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας, ο κ. Στεφάνου διατύπωσε την εκτίμηση ότι ``ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να σύγχυσε την Κύπρο με χώρες της ΕΕ, οι οποίες λαμβάνουν σκληρά φορολογικά μέτρα, ισοπεδωτικά, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση`` και υπενθύμισε ότι μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι εφτά χώρες της ΕΕ αυξάνουν, έχουν αυξήσει και θα αυξήσουν το μέσο όρο του ΦΠΑ για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα από την οικονομική κρίση.

    ``Και μάλιστα``, σημείωσε, ``είναι χώρες που έχουν ψηλούς συντελεστές στον ΦΠΑ, όταν η Κύπρος έχει το χαμηλότερο μέσο συντελεστή ΦΠΑ μαζί με το Λουξεμβούργο, στο 15%``. Πρόσθεσε πως ``ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 20%`` και πως αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς τα κράτη μέλη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

    ``Θέλετε να πούμε και πόσες χώρες έχουν αυξήσει το Φόρο Εισοδήματος και μια σειρά από άλλες φορολογίες που έχουν μπει πάνω στους ώμους όλων των πολιτών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης;`` πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως ``αυτή η Κυβέρνηση (της Κύπρου) πρότεινε δυο φορολογικά μέτρα που έχουν να κάνουν με το μεγάλο κεφάλαιο και τα μεγάλα εισοδήματα`` και που ``απορρίφτηκαν δυστυχώς``.

    ``Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα σταθούμε σε αυτό, ότι έχουν απορριφτεί δυο νομοσχέδια και άρα δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο`` ανέφερε, προσθέτοντας πως κατά τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι πως συνεχίζεται ο διάλογος και η διαβούλευση για να εξεταστεί τι άλλο μπορεί να γίνει για την κυπριακή οικονομία έτσι ώστε και να μειωθούν τα έξοδα του κράτους αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

    ``Βασική καθοδήγηση της δικής μας της Κυβέρνησης είναι ο καθένας να συνεισφέρει για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση, ανάλογα με τις δυνατότητες του`` πρόσθεσε.

    Σχολίασε ακόμα τη στάση του ΔΗΣΥ ο οποίος αμφισβητεί το ότι η Κυβέρνηση έχει πετύχει τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται ``τη δυσκολία του ΔΗΣΥ να κατανοήσει το πώς μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους``, την οποία και απέδωσε στο ότι ``στη δική τους τη δεκαετία αύξησαν τη Δημόσια Υπηρεσία κατά 10.000 δημοσίους υπαλλήλους``.

    Κάλεσε παράλληλα τα στελέχη του ΔΗΣΥ ``αν σήμερα μιλούν για τη δαπάνη της Δημόσιας Υπηρεσίας, ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους για τη δραματική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που οδήγησε στη δραματική αύξηση των δαπανών που χρειάζεται να κάνει η κάθε κυβέρνηση για να καλύπτει το μισθολόγιο της Δημόσιας Υπηρεσίας``.

    Ανέφερε ακόμη πως ``ο ΔΗΣΥ έχει πει ότι αυτή η Κυβέρνηση κάνει αλχημείες με τους αριθμούς``, υποδεικνύοντας πως η Κυβέρνηση δεν κάνει αλχημείες με τους αριθμούς καθώς έτσι κι αλλιώς όταν ένα κράτος είναι στην ΕΕ και η Κυβέρνηση του κάνει αλχημείες, τότε ``τρώει άγριες καμπάνες``.

    ``Ο ΔΗΣΥ όμως τότε όταν η Κύπρος δεν ήταν στην ΕΕ έκανε αλχημείες με τους αριθμούς, διότι αύξησε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πάνω από 6% και μάλιστα σε περίοδο που δεν υπήρχε οικονομική κρίση``.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε ``απορία στο τι αποσκοπούν οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου``, από τη στιγμή που, όπως είπε, ``χτες στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Καρογιάν συζητήθηκε και το θέμα της οικονομίας και η ανάγκη να υπάρχει αυτός ο διάλογος και η διαβούλευση``.

    ``Να φέρει τις προτάσεις του και το ΔΗΚΟ, να φέρουν τις προτάσεις τους και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, και να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε ξανά για να δούμε τι κάνουμε παραπάνω`` πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ``δεν θα πρέπει ο κ. Παπαδόπουλος μετά από αυτή τη συνάντηση να κάνει κριτική και να εκφράζει και απορίες``.

    Ερωτηθείς κατά πόσο δεδομένων των αναγκών για μείωση του ελλείμματος αλλά και της απόρριψης των φορολογικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, γίνονται σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φορολογιών (εταιρείες, ακίνητα), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, λόγω του ότι, όπως είπε, ``ακούγονται και διάφορα``, ότι ``τίποτα δεν υπάρχει αυτή την ώρα το οποίο μπορούμε να πούμε``.

    ``Θα δουλέψουμε στη σκέψη μας ασφαλώς, θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε το πώς αυξάνουμε περαιτέρω τα έσοδα του κράτους, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και ταυτόχρονα συνεχίζουμε και την προσπάθεια των μέτρων τα οποία έχουμε λάβει έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα`` πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι εκκρεμούν τα νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή και ότι ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τους λειτουργούς του Τμήματος Εσωτερικών προσόδων για να τους εκφράσει τη στήριξη του στην προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ότι εκκρεμεί και το θέμα της πολεοδομικής αμνηστίας.

    Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο η Κυβέρνηση μελετά κάποια μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, ο κ. Στεφάνου συνέστησε ``υπομονή`` και επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις οι οποίες και θα συζητηθούν στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων, με στόχο να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων στα πλαίσια της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα συμμετάσχει στην Ατυπη Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουλίου, στο Καζακστάν.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κεντρικό θέμα της Συνόδου θα είναι τα επόμενα βήματα στο διάλογο για την ευρωατλαντική και ευρωασιατική διάσταση της ασφάλειας και συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι σημαντικότερες προκλήσεις και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη χάραξη μιας νέας κοινής στρατηγικής.

    Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν και θα έχει διμερείς επαφές με άλλους ομολόγους του.

    [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Αύξηση του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού, καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Μικρή υποχώρηση σημειώθηκε στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο ο πληθωρισμός από 1,8% που ήταν το Μάιο αυξήθηκε στο 2,1% τον Ιούνιο. Στο 5,2% από 5,3% (Μάιος) μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην ΕΕ.

    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,4% έναντι 1,6% που ήταν το Μάιο, ενώ υποχώρησε και στο σύνολο της ΕΕ στο 1,9% από 2,0%.

    [04] ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Εντεκα συνολικά πτήσεις, πέντε αναχωρήσεις και έξι αφίξεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας από και προς τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης αναμένεται να επηρεαστούν από την τετράωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα την Πέμπτη. Δύο μάλιστα πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών προς και από Αθήνα έχουν ακυρωθεί.

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «δυστυχώς, λόγω της νέας τετράωρης απεργίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, αναμένεται να επηρεαστεί το πρόγραμμα διεξαγωγής πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 11 πτήσεις, πέντε αναχωρήσεις και έξι αφίξεις».

    Πρόσθεσε ότι από τις πτήσεις αυτές «οι δύο ακυρώνονται. Πρόκειται για

    τις πτήσεις CY 312 και CY 313 των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν με διαφορετική ώρα εκτέλεσης. Ολες οι

    περιπτώσεις αφορούν πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από και προς τα Αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

    Ο κ. Ασπρής ανέφερε επίσης ότι «το κοινό πληροφορείται πως οι επηρεαζόμενες αερογραμμές έχουν ήδη αναδιαμορφώσει σχετικά το πρόγραμμα τους. Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως επικοινωνούν απευθείας με τις αερογραμμές και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, πριν την προσέλευση τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας» ανέφερε. Είπε ακόμα ότι «από την απεργία των Ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, δεν επηρεάζεται το πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 15:29:22 UTC