Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] SMITHSONIAN - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ - ΥΠΑΜ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και πολιτικούς παράγοντες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, προσκεκλημένους του Δήμου στις αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Δερύνεια, είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους ξένους αξιωματούχους για το πακέτο προτάσεων του Προέδρου, που προβλέπει μεταξύ άλλων επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την αντιπροσωπεία των βουλευτών και άλλων πολιτικών παραγόντων από την Ελλάδα και άλλες χώρες για την πρόοδο των συνομιλιών, τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τα προβλήματα που ανακύπτουν.

    Ανέφερε ακόμη ότι επικεντρώθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και εξήγησε τις παλιότερες κινήσεις της Κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για απόδοση της περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη, με σκοπό την ανοικοδόμηση και επιστροφή της στους κατοίκους. Είπε ότι η πρόταση προνοεί για παράλληλη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου «με εξουσιοδότηση της κυπριακής Κυβέρνησης και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός, «το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να προωθηθεί σαν ξεχωριστό ζήτημα από την υπόλοιπη διαδικασία, όπως προνοεί η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979». Αναφορικά με την ανταπόκριση της αντιπροσωπείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρξε πολύ ενδιαφέρον.

    «Είναι φίλοι μας και εκτιμούμε ότι χάρη σε αυτή τη συμπαράσταση μας δίνεται η δυνατότητα να κρατούμε το κυπριακό ζήτημα ανοιχτό και να εγείρουμε και το θέμα της Αμμοχώστου σαν μια από τις προτεραιότητες» είπε ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου «θα βοηθήσει και θα συμβάλει και στο γενικότερο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπήρξαν αντιδράσεις στην πρόταση του Προέδρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις. «Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από διαφορετική προσέγγιση στην κάθε περίπτωση», ανέφερε ο Υπουργός. Συνέχισε, λέγοντας ότι γίνεται αντιληπτό πως εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, όπως είχε αρχικά προταθεί από το 2004, θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου, διευκολύνοντας με νόμιμο τρόπο το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.

    Επίσης, είπε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ενωση, το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο για την Κύπρο και να διευκολύνει την ενταξιακή της διαδικασία. «Και αυτό το κομμάτι γίνεται αντιληπτό, ιδιαίτερα από χώρες που θα θέλανε να ενισχύσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» σημείωσε ο Υπουργός.

    Τέλος, υπενθύμισε ότι πρόκειται για πακέτο προτάσεων και συνεπώς δεν μπορεί να απομονωθεί η μια πρόταση από τις υπόλοιπες. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν θα τεθεί το Κυπριακό στην ανεπίσημη συνάντηση των κυρίων Δρούτσα και Νταβούτογλου στη Ρόδο την Παρασκευή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σε όλες τις συναντήσεις η ελληνική κυβέρνηση εγείρει και το θέμα των συνομιλιών του Κυπριακού».

    [02] SMITHSONIAN - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ

    Μια μεγάλη έκθεση για τον πολιτισμό της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετοκρατία, με περίπου 260 αντικείμενα πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα πενηντάχρονά της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

    Η έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» (Cyprus: Crossroads of Civilizations) θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν. Τα εγκαίνια θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την 1η Μαϊου 2011, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί και σε άλλα μουσεία των ΗΠΑ και του Καναδά τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τύπου και Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρούλα Λανίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η προσπάθεια γι` αυτό το τεράστιο εγχείρημα ξεκίνησε το 2008. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Σοφοκλής Χατζησάββας, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ πρόκειται για πρωτοβουλία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσινγκτον και με εκθέματα έχουν συμβάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το ΄Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, το Μουσείο Πιερίδη - Marfin Laiki Bank και το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα». Παράλληλα με την έκθεση, θα πωλείται κατάλογος της έκθεσης, ενώ θα υπάρχουν παρεμφερείς και άλλες εκδηλώσεις.

    [03] ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ - ΥΠΑΜ

    Την ευχή σύντομα να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό έτσι ώστε ο τόπος και ο λαός της Κύπρου να ζήσει ειρηνικά στην πατρίδα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας ύστερα από την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών της 2010 Β` ΕΣΣΟ, στο ΚΕΝ Λάρνακας που έγινε στην παρουσία και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή, ο Υπουργός αφού συνεχάρη τους νεοσύλλεκτους και τους γονείς που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας, είπε ότι από την κατάταξή τους οι νέοι εθνοφρουροί «περνάνε το πρώτο πανεπιστήμιο και η υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά θα τους βοηθήσει στην πάρα πέρα ζωή τους όσο και αν δεν μπορούν σήμερα να το αντιληφθούν, θα το αντιληφθούν προς το τέλος της θητείας τους».

    Πρόσθεσε πως «τώρα αρχίζει η Β κύκλου εκπαίδευσης και θα μπούνε για καλά στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς μετά τον Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή γνωρίζει ο καθένας που είναι η μονάδα του, σε ποιο όπλο και σώμα ανήκει. Να ευχηθώ καλή θητεία, να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά να είναι καλά και να είναι σίγουροι ότι το σύστημα που υπάρχει και ακολουθεί η Εθνική Φρουρά είναι αδιάβλητο, είναι αξιοκρατικό, διάφανο και να μην ακούνε τις σειρήνες που ηχούν ότι τάχατες άλλοι εξυπηρετούνται και άλλοι δεν εξυπηρετούνται» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 August 2010 - 13:29:15 UTC