Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
  • [04] PAFOS APHRODITE FESTIVAL - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρόσκληση πρόκληση προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του συνεδρίου των αποδήμων να προβεί η ίδια σε θετικές χειρονομίες που σχετίζονται με τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος και να βοηθήσει τον Ντερβίς Ερογλου να εμφανιστεί με λογικές προτάσεις για λύση ομοσπονδίας «και θα εκπλαγεί με το πόσο αποφασιστικά και άμεσα θα προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού».

    Μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις παραμέτρους του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, αλλά στο εσωτερικό μέτωπο, η ενότητα του οποίου ήταν και παραμένει, όπως είπε, βασική παράμετρος και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, συνέχισε, επενδύουν, χρησιμοποιώντας τη διάσπαση στο εσωτερικό μας μέτωπο ως όπλο στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας τους, παρουσιάζοντάς την ως ένα στοιχείο αδυναμίας της πλευράς μας να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για λύση του Κυπριακού. Κάποιοι δε φίλοι της Τουρκίας στον διεθνή χώρο, πρόσθεσε, τείνουν να συμφωνήσουν με αυτό το λογικοφανές επιχείρημα της Τουρκίας.

    Η τουρκική πλευρά, βέβαια, δεν έχει καθόλου δίκαιο, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να προσθέσει ότι απλώς εκμεταλλεύεται την κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο για να καλύπτει τη δική της άτεγκτη και κωλυσιεργό στάση. «Προκαλούμε την Τουρκία να μας δοκιμάσει. Ας προβεί η ίδια σε θετικές χειρονομίες που σχετίζονται με τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος κι ας βοηθήσει τον κ. Ερογλου να εμφανιστεί με λογικές προτάσεις για λύση ομοσπονδίας και θα εκπλαγεί με το πόσο αποφασιστικά και άμεσα θα προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού».

    Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι το ίδιο θα πράξει και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στη δική μας πλευρά, δηλαδή ότι θα στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μη επίτευξη ενότητας και η εμφάνιση πληθώρας διαφορετικών και αλληλοαναιρούμενων ατζέντων στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού δεν νομίζω ότι δημιουργεί την καλύτερη εικόνα και δεν προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στην υπόθεσή μας». Σήμερα, συνέχισε, που η Τουρκία, ένεκα της πληθώρας των σκοπιμοτήτων που κυριαρχούν διεθνώς, αναβαθμίζει μέσα, αλήθεια, από αντιφάσεις- το ρόλο της, είναι εκ των ων ουκ άνευ η επίτευξη μιας ελάχιστης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

    «Δηλώνω ενώπιον σας πως, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις, εμείς δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψουμε. Δεσμευμένοι και συνεπείς στη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών το οποίο είναι ο καθρέφτης της θέλησης της κάθε πλευράς για επίτευξη λύσης. Η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας, ανεξαρτήτως των διακηρύξεων και των δηλώσεων που γίνονται για το Κυπριακό».

    Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, καθώς και η Τουρκία, που ο ρόλος της στην επίλυση του Κυπριακού είναι κρίσιμος, πρέπει να κρίνονται από τις ενέργειες και τις προτάσεις τους, των οποίων το περιεχόμενο πρέπει να απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: Εξυπηρετούν τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα ή εξυπηρετούν και στοχεύουν σε κάτι άλλο; Μέσα από αυτήν την αντικειμενική σύγκριση θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να αξιολογεί τις θέσεις της κάθε πλευράς, σημείωσε. Για δύο χρόνια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις και το δείγμα των θέσεων της κάθε πλευράς είναι επαρκέστατο για να αποκαλύπτονται προθέσεις. «Ενας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος εργάζεται με ειλικρίνεια για λύση επανένωσης στα πλαίσια της ομοσπονδίας και ποιος για κάτι διαφορετικό».

    Οι προτάσεις που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται απολύτως στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης, στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε. «Λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, και στοχεύουν σε μια λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική».

    Με την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε έμπρακτα, εργαζόμαστε για να ανοίξει η προοπτική της λύσης, ανέφερε για να προσθέσει ότι έτσι εργάστηκε μέχρι σήμερα και έτσι θα συνεχίσει να εργάζεται. Σαφές δείγμα της θέλησης για λύση σύντομα, σημείωσε, είναι η δέσμη των τριών προτάσεων που έχουμε υποβάλει με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    Οι προτάσεις αυτές, είπε, έχουν μερικά πλεονεκτήματα , σχολιάζονται ευμενώς από τον διεθνή παράγοντα, είναι ισορροπημένες και ρεαλιστικές και, όπως έχει δηλώσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, «βάζουν ξανά την Κύπρο μπροστά», σημείωσε. «Προβλέπουν ρόλους, κίνητρα και όφελος για όλους τους εμπλεκομένους στο Κυπριακό. Με χειροπιαστό τρόπο δίνουν διέξοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως είναι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του περιουσιακού, η προοπτική της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η ανάπτυξη σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ΕΕ χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα». Παρέχουν, πρόσθεσε, διέξοδο για τη διευθέτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού - που περιλαμβάνουν το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως και την παρουσία των εποίκων - μέσα από τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όταν οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν τον ξάφνιασε η απόρριψή τους από μέρους της τουρκικής πλευράς και πως αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η τουρκική πλευρά παραμένει στην άρνηση και παρότι συνεχώς διατυμπανίζει ότι επιδιώκει λύση μέχρι το τέλος του έτους, στην πράξη τίποτα δεν έχει κάνει για να επιτευχθεί.

    Οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών ότι τάχα επείγονται για λύση μέχρι το τέλος 2010 ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, είπε, χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου ότι αν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο θα πάρει ο καθένας τον δρόμο του. «Οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στο περιουσιακό και η άρνησή της να συνδυαστεί το περιουσιακό με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και αυτό της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου οδηγούν αντικειμενικά στο ερώτημα μήπως στοχεύουν στο να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο για να υλοποιηθούν νέα τετελεσμένα από πλευράς της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

    Παρά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί τις προτάσεις μας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, μαζί και σε συντονισμό με την Ελλάδα, για την προώθηση και υλοποίησή τους, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι σε αυτό ρόλο έχουν και οι απόδημοι με τις σχέσεις και τις επαφές που έχουν με κέντρα αποφάσεων σε σημαντικές χώρες. «Επιβάλλεται να σταλεί το μήνυμα πως ο καθοριστικός παράγοντας για λύση στο Κυπριακό είναι η Τουρκία. Γι αυτό ο διεθνής παράγοντας - και ειδικά οι χώρες που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία - πρέπει να στραφεί προς αυτήν και να της ασκήσει επιρροή και πίεση για να εργαστεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

    Είναι σημαντικό, είπε, να εκπέμπεται το μήνυμα ότι εμείς εργαζόμαστε για μια λύση που θα αποτελέσει νίκη για όλους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε, θα λειτουργήσει θετικά για τη διεθνή πολιτική σκηνή, όμως το μεγαλύτερο όφελος θα πρέπει να το καρπωθεί η επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία και ολόκληρος ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. «Στόχος μας είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελέσει το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούν το κοινό τους μέλλον και, ταυτόχρονα, η κάθε κοινότητα θα μπορεί, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, να διοικεί ένα από τα συστατικά της μέρη και να καλλιεργεί την ιδιαίτερη πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική της ταυτότητα».

    Αναφερόμενος στις σταθερές παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, που έχει καθοριστεί από το 1977, επαναβεβαιώθηκε το 1979 στις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έκτοτε καθοδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. «Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι η ιδανική λύση. Είναι ο συμβιβασμός που η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει αποδεχθεί για να απαλλαγεί ο τόπος από τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατοχή και να επανενωθεί το κράτος και ο λαός μας».

    Είναι αυτονόητο, είπε, ότι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως άλλωστε καθορίζει σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που μαζί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο μας καθοδηγούν στον αγώνα μας.

    Δεύτερη σταθερή παράμετρος, σημείωσε, είναι ο δικοινοτικός διάλογος υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού του Γραμματέα. «Χωρίς διάλογο, χωρίς διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, λύση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί». Η λύση είτε θα είναι συμφωνημένη, είτε θα επιβληθεί απ έξω, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτεται από αυτήν την Κυβέρνηση, τόνισε κάνοντας λόγο στις οδυνηρές όπως είπε - εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, με την άσκηση επιδιαιτησίας και την ύπαρξη ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.

    Η απόρριψη της διχοτόμησης είναι ακόμα μια σταθερή παράμετρος της πολιτικής μας, γιατί διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η συνέχιση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης εξυπηρετεί όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου, γι αυτό και επενδύουν στην άγονη παρέλευση του χρόνου, στη στασιμότητα και τα αδιέξοδα για να ενισχύουν και να παγιώνουν τα τετελεσμένα της κατοχή»ς.

    Από την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε, ανέλαβε στοχευμένες πρωτοβουλίες στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Απευθυνθήκαμε, εξήγησε, στη διεθνή κοινότητα για να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, αφού λειτουργήσουν υποεπιτροπές για συζήτηση και σχετική σύγκλιση στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού κατ εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Πρόσθετα, είπε, επαναβεβαιώθηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε η βάση διαπραγμάτευσης και ο δικοινοτικός διάλογος άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2008.

    Στους 18 μήνες απευθείας διαπραγματεύσεων με τον κ. Ταλάτ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένες πτυχές της ουσίας του Κυπριακού, «αλλά είναι αλήθεια ότι προσβλέπαμε σε μεγαλύτερη πρόοδο». Με τον κ. Ερογλου, συνέχισε, σήμερα βρισκόμαστε στη συζήτηση του θέματος των περιουσιών. «Τις θέσεις των δύο πλευρών στο θέμα χωρίζει μεγάλη απόσταση και οι προοπτικές για γεφύρωσή τους δεν είναι ενθαρρυντικές, αν λάβουμε υπόψη τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν ο κ. Ερογλου και η Τουρκία με τις καθημερινές τους δηλώσεις, αλλά και τη συνολικότερη στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς». Με τις δηλώσεις του ο κ. Ερογλου, είπε, ουσιαστικά αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις για τη λύση του Κυπριακού.

    Η δική μας απάντηση σ αυτήν τη στάση του κ. Ερογλου, σημείωσε, είναι η επιμονή στο συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που δεσμεύει τις δύο κοινότητες από το 1977. «Εχουμε ισχυρή την άποψη ότι η προσπάθεια αμφισβήτησης της ομοσπονδιακής λύσης δεν πρέπει να οδηγεί σε σκέψεις για εγκατάλειψή της αλλά, αντίθετα, πρέπει να ενισχύει τη δέσμευση και τη συνέπειά μας σ αυτήν».

    Οσον αφορά τους απόδημους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής της Κυβέρνησης. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί, είπε, είναι να προωθούνται έγκαιρα τα διάφορα ζητήματα που σας απασχολούν, μέσω της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των οργανώσεών σας και των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων.

    Δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να στηρίξουμε τους απόδημους, πρόσθεσε, αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό, σε καιρούς οικονομικά δύσκολους ένεκα της οικονομικής κρίσης, για να αποκαταστήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εκπομπή του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ, η οποία σε διάφορες περιοχές είχε διακοπεί λόγω προβλημάτων με τον παροχέα. Παράλληλα, σημείωσε ότι, μαζί με το ΡΙΚ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, εργαζόμαστε για να αναβαθμιστεί τόσο η εκπομπή του δορυφορικού σήματος και να καλύψει περισσότερες περιοχές όσο και το περιεχόμενο του δορυφορικού προγράμματος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ

    Χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών στα ουσιώδη και κεφαλαιώδη θέματα του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, επισημαίνοντας ότι, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, επιβάλλεται ανασχεδιασμός στρατηγικής και τακτικής, συλλογικότητα και ενότητα.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή των εργασιών της 23ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η φετινή συνεδρία πραγματοποιείται ``σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και το Κυπριακό``, επισημαίνοντας ότι ``οι απευθείας διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, κομβικό σημείο``.

    ``Τον τελευταίο καιρό διάφοροι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ιδιαίτερα πιεστικές για τη δική μας πλευρά. Παρουσιάζουν και προωθούν ιδέες που στοχεύουν στην εισαγωγή άμεσων ή έμμεσων χρονοδιαγραμμάτων και κάποιας μορφής επιδιαιτησία. Παράλληλα, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Αγκυρας, ακούμε όλο και πιο συχνά εκπροσώπους του ΟΗΕ και της ΕΕ να επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες που να διευκολύνουν περαιτέρω την τουρκική πλευρά και να θέτουν την ε/κ πλευρά υπό συνεχή πίεση``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``βρισκόμαστε μπροστά σε μιαν ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, μπροστά σε πολύ δύσκολα δεδομένα, που επιβάλλουν ανασχεδιασμό στρατηγικής και τακτικής, και επιβάλλουν παράλληλα συλλογικότητα και ενότητα, ενότητα δυνάμεων, συλλογικό σχεδιασμό και συλλογική δράση``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Αυξημένο εμφανίζεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από κράτη-μέλη και τρίτες χώρες ανήλθε σε 2 δισεκατομμύρια 546 εκατομμύρια ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 9% περίπου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Παράλληλα, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 438,6 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

    [04] PAFOS APHRODITE FESTIVAL - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

    Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες για το 12ο «Pafos Aphrodite Festival», το οποίο το τριήμερο 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του βερισμού, την όπερα La Boheme του Giacomo Puccini, από την Όπερα Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με δελτίου Τύπου των διοργανωτών, στην Κύπρο βρίσκεται ήδη o Milan Ferencik, υπεύθυνος για τη προσαρμογή των σκηνικών με τα επιτελείο του, οι οποίοι έχουν αρχίσει τη διαδικασία συναρμολόγησης των εντυπωσιακών σκηνικών που θα μεταμορφώσουν το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου και θα δημιουργήσουν το ιδανικό τοπίο στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία της Όπερας, κάπου στο Παρίσι του 1830.

    Την ίδια ώρα, στο νησί μας έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και οι διεθνούς κλάσης πρωταγωνιστές της φετινής παράστασης, μεταξύ αυτών οι τενόροι Tomas Juhas και Peter Berger που θα ενσαρκώσουν το ρόλο του Ροδόλφου, οι σοπράνο Eva Hornyakova και Maria Porubcinova που θα έχουν τον ρόλο της Μιμί, οι βαρύτονοι Ales Jenis και Sergei Tolstov για το ρόλο του Μαρκέλλου, ο Διευθυντής ορχήστρας Στέφαν Λάνο, ο Διευθυντής χορωδίας Pavol Prochazska και ο σκηνοθέτης Vaclav Veznik με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Peter Dvorsky.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 19:29:31 UTC