Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΣΕΚΑ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΕΜΕΝΗ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΑΡΠΑΣΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την πεποίθηση ότι το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη» και παράλληλα μια πολύ ενδιαφέρουσα και σαφής ένδειξη ότι υπάρχει η βούληση για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στέφεν Φανάκερε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Βέλγος ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, την πορεία των απευθείας συνομιλιών, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η βελγική Προεδρία της ΕΕ κατά το β εξάμηνο του 2010.

    «Θεωρώ ότι είναι πολύ σαφές ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια με τις προτάσεις του είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και σαφή ένδειξη ότι υπάρχει η βούληση για να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Φανάκερε.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε το Βέλγο ομόλογο του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.

    «Η επανένωση του νησιού είναι για μας η μόνη δυνατή λύση και θέλουμε να εργαστούμε πολύ σκληρά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει φυσικά να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

    «Θα θέλαμε να δούμε πιο εποικοδομητική αντίδραση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά» πρόσθεσε.

    Είπε πως ενημέρωσε τον κ. Φανάκερε αναφορικά με το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προτάσεις οι οποίες προνοούν, όπως υπενθύμισε, την παράλληλη συζήτηση των κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα ΗΕ με σκοπό την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τη διαχείριση της ΕΕ, για τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ΕΕ και φυσικά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη πτυχή της ασφάλειας, όταν και εφόσον οι δυο κοινότητες προσεγγίσουν το σημείο της λύσης του Κυπριακού.

    Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το πακέτο προτάσεων της ε/κ πλευράς μπορεί να προσφέρει ώθηση και επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις, να υποβοηθήσει ουσιαστικά τις συνομιλίες και να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός.

    Την ίδια στιγμή πρόσθεσε, το πακέτο προτάσεων δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε στη συνέχεια πως η θέση της Κύπρου είναι γνωστή. «Στηρίζουμε» είπε, «την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους».

    «Δεν πιστεύουμε ότι κάποια χώρα, μικρή ή μεγάλη, θα πρέπει να τύχει προνομιακής μεταχείριση και δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις σε αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως τυχόν αποτυχία της Τουρκίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της δεν θα επηρεάσει μόνο τον τελικό στόχο, που είναι η ένταξη στην ΕΕ, αλλά και την ίδια τη διαδικασία, δηλαδή την ενταξιακή της πορεία.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε άριστες τις διμερείς σχέσεις Κύπρου Βελγίου, αναφέροντας πως οι δυο χώρες γιορτάζουν στην πραγματικότητα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς, όπως υπενθύμισε, το Βέλγιο ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών όπως επίσης και η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, είναι επιθυμητή. Επ αυτού σημείωσε πως θα υπάρξει μια αύξηση των πτήσεων από διάφορους αερομεταφορείς από το Βέλγιο προς την Κύπρο, επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα αυξήσεις τις επισκέψεις Βέλγων στην Κύπρο και αντίστροφα.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Βέλγο ομόλογο του συζητήθηκε το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, τις οποίες η Κύπρος στηρίζει, όπως πρόσθεσε πλήρως.

    «Εχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια συμφέροντα και η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει το Βέλγιο για μια επιτυχή Προεδρία σε όλους αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.

    Σημείωσε τέλος πως συζήτησαν με τον κ. Φανάκερε και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιφερειακά θέματα, όπως τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Από την πλευρά του ο Βέλγος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις καλές σχέσεις που διατηρούν Βέλγιο και Κύπρος υποδεικνύοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι περίπου 25.000 Βέλγοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο.

    Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Κυπριανού είχε την ευκαιρία επαναλάβει με σαφήνεια τις προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον κ. Κυπριανού για την υποστήριξή της Κύπρου.

    Δήλωσε πως το πρόγραμμα των προτεραιοτήτων της βελγικής Προεδρίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό από τα κράτη μέλη καθώς έχει να κάνει με θέματα της καθημερινότητας των απλών Ευρωπαίων πολιτών, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, το θέμα των κλιματικών αλλαγών και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων όπως το άσυλο και η μετανάστευση.

    Υπέδειξε πως το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ αποτελεί επίσης μία από τις προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας, σημειώνοντας πως η βελγική Προεδρία επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα εξακολουθούν να λαμβάνουν από την ΕΕ, όχι κουραστικά μηνύματα ή μηνύματα που κάνουν λόγο για ένα φρενάρισμα της διαδικασίας αλλά αντίθετα μια σαφή θέση ότι κάθε χώρα που είναι διατεθειμένη να κάνει την προσπάθεια και που είναι πρόθυμη να έρθει κοντά στο κοινοτικό κεκτημένο, έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Φανάκερε ξεκαθάρισε παράλληλα σε ό,τι αφορά το θέμα της διεύρυνσης, ότι η βελγική Προεδρία θα διαχειριστεί το θέμα αυτό το θέμα με πλήρη διαφάνεια.

    «Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όταν πρόκειται για το θέμα της διεύρυνσης και θέλουμε να είμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ότι θα ξέρουν ακριβώς τι κάνουμε και πώς πάμε μπροστά» είπε.

    «Η ιδέα βέβαια είναι ότι το ευρωπαϊκό τρένο δεν θα πρέπει να σταματήσει, πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε σαφές μήνυμα υπέρ της αλλαγής προς τη σωστή κατεύθυνση προς κάθε υποψήφια χώρα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν λέγοντας ότι το τρένο δεν πρέπει να σταματήσει, αναφέρεται στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, ο Βέλγος ΥΠΕΞ είπε ότι αναφέρεται σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    «Πιστεύω ότι η Κροατία είναι σχεδόν στον τελικό σταθμό, έχουμε μόλις ξεκινήσει με την Ισλανδία, στην πραγματικότητα όλες οι βαλκανικές χώρες εξακολουθούν να προσβλέπουν στην ένταξη, και αναφέρομαι επίσης και στην Τουρκία χωρίς να κάνω καμία εξαίρεση» ανέφερε.

    Τόνισε δε πως η λογική της βελγικής προεδρίας σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην πεποίθηση ότι η κάθε υποψήφια χώρα έχει το μέλλον της στα δικά της χέρια.

    «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε κάθε υποψήφια χώρα να συνεχίσει τη διαδικασία χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να υπάρξει ειδική μεταχείριση, είτε προνομιακή είτε πιο αυστηρή για καμία χώρα» πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό, ο Βέλγος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «βεβαίως τα άλυτα προβλήματα εμποδίζουν τους ανθρώπους να κινούνται προς τα εμπρός», υποδεικνύοντας ωστόσο πως ναι μεν πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί ένα πρόβλημα να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

    «Τις περισσότερες φορές» είπε, «και ειδικά στην πολιτική τα προβλήματα λύνονται βήμα - βήμα και διατηρώντας το τρένο εν κινήσει».

    Δήλωσε τέλος πως ο ίδιος επιθυμεί όπως κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που η χώρα του θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ το τρένο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΣΕΚΑ

    Είναι η ώρα που πρέπει να τεθεί ξανά η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου και η διεθνής κοινότητα ενώπιον των δικών της ευθυνών για τη συνεχιζόμενη ανοχή της στο έγκλημα της εισβολής και κατοχής, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, επισημαίνοντας και την ανάγκη για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

    Είπε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει καμιά διάθεση για την εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι αυτή η διαπίστωση πρέπει να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση της στρατηγικής και της τακτικής της ε/κ πλευράς, κατά τρόπο που να αντιμετωπίσει καίρια και αποτελεσματικά την τουρκική αδιαλλαξία και τα σχέδια της Αγκυρας να θέσει υπό μόνιμο έλεγχό της την Κύπρο.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ``η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και να αξιοποιούν τις διάφορες αλλαγές που παρουσιάζονται στο διεθνές περιβάλλον προς υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων``.

    ``Ολοι συμφωνούμε ότι το Κυπριακό και ειδικότερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας σπεύδουν να διαμορφώσουν προδιαγραφές που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δική μας πλευρά. Επιχειρούν να μας παγιδεύσουν σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και σε κάποιας μορφής επιδιαιτησία. Μας διαμηνύουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει το κυπριακό να φτάσει σε ένα τέλος. Δεν τους ενδιαφέρει ποιο θα είναι αυτό το τέλος. Απλώς βιάζονται να τελειώνουν με το Κυπριακό. Αρκετοί μάλιστα επιθυμούν ένα τέλος που να ικανοποιεί τις τουρκικές επιδιώξεις``, είπε.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΕΜΕΝΗ

    Η μακρά ιστορία της Κύπρου αντικατοπτρίζεται μέσα από το Μνημεία της. Eνα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Κύπρου που αφορά την μακραίωνη συμβίωση των Ελλήνων και των Τούρκων κατοίκων της αποτυπώνεται στα μουσουλμανικά μνημεία που τις περισσότερες φορές ήταν χριστιανικές εκκλησίες και μετατράπηκαν σε τεμένη. Το τέμενος στην Επισκοπή Λεμεσού ήταν βυζαντινή εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου. Κατά τις εργασίες συντήρησης, το επίχρισμα αφαιρέθηκε και αποκαλύφθηκαν χριστιανικές τοιχογραφίες που είχαν διατηρήσει ζωντανά ακόμα και τα χρώματά τους. Το τζαμί της Τούσλας στη Λάρνακα «φιλοξενεί» τις αψίδες της βυζαντινής εκκλησίας που ήταν πριν, ενώ το Κεπήρ στη Λεμεσό χτίστηκε στη βάση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, την οποία ανακάλυψαν κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσπαθεί να διατηρήσει ακέραια την θρησκευτική κληρονομιά με σεβασμό στα μνημεία και τους χώρους. Δεκαεπτά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές έχουν κηρυχθεί Αρχαία Μνημεία Β Πίνακα, που σημαίνει ότι το Κράτος αναλαμβάνει από κοινού με τον ιδιοκτήτη στην προκειμένη περίπτωση το ΕΒΚΑΦ την συντήρηση και αποκατάσταση τους. Μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή, τα τεμένη περιήλθαν στον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων με ειδικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο προχωρεί στην συντήρηση και αποκατάστασή τους. Η Εφορος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου και ο Αρχαιολογικός Λειτουργός Α΄, Γιώργος Φιλοθέου, υπεύθυνοι για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Μνημείων, επιβλέπουν τις εργασίες και αξιολογούν την πρόοδο των εργασιών στα 17 Μουσουλμανικά τεμένη που είναι Αρχαία Μνημεία.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΑΡΠΑΣΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της Αντιπροσωπείας της στη Λευκωσία, διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ παρακολουθεί το θέμα της ενδεχόμενης κατασκευής συνεδριακών κέντρων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Καρπασίας.

    «Είμαστε στη φάση συλλογής στοιχείων, ανάλυσης της κατάστασης και διευκρινίσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι «εμπειρογνώμονες της ΕΕ έχουν κάνει επιτόπιες επισκέψεις τις τελευταίες ημέρες».

    Οπως ανακοίνωσε η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο, σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ε/κ και τ/κ Τύπο, τα οποία αναφέρονταν σε σχέδια παραχώρησης περιοχών στη χερσόνησο της Καρπασίας για κατασκευή συνεδριακών κέντρων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, η ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό πλούτο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

    Προσθέτει δε πως «πιθανή κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων ενδέχεται να επηρεάσει τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της χερσονήσου που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα `Φύση 2000` κατόπιν συνολικής λύσης και επανένωσης του νησιού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 19:29:43 UTC