Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ - EXPO 2010
  • [04] ΔΕΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δύσκολη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την κατάσταση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό. Παράλληλα, ευχήθηκε όπως το τρίπτυχο των προτάσεων, που έχει υποβάλει για το Κυπριακό, να αποτελέσουν μια καλή βάση συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Oπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Λαϊκό Συναπάντημα» που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Επταγώνιας, η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του, ο Πρόεδρος της Χριστόφιας είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη. Αναζητείται και καταζητείται ενότητα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται επίσης και αλληλοκατανόηση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, ο κ. Φανάκερε εξέφρασε ευαρέσκεια για τις προτάσεις του στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ δημιουργικές».

    «Οι προτάσεις αυτές μπορούν να επισπεύσουν τη διαδικασία και να δώσουν λύση σε πολλά ζητήματα. Εύχομαι οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν μια καλή βάση συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο και να υπάρξει κατάληξη σε ενότητα, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προωθήσουμε λύση στο Κυπριακό», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρέπει να τοποθετηθούμε ρεαλιστικά, με ευελιξία, αλλά και υπερασπιζόμενοι αρχές», λέγοντας επίσης ότι «θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους για να αντιμετωπίσουμε τη στάση της Τουρκίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

    «Προσπαθούμε, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, να επωμιστούμε όλοι το βάρος της κρίσης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αφήσουμε το βάρος της οικονομικής κρίσης να το επωμιστούν μόνο οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, αλλά ότι θα κινήσουμε χείρα και οι έχοντες και κατέχοντες», είπε.

    «Οι έχοντες έμαθαν να ζητούν», πρόσθεσε, και διερωτήθηκε: «Από πού θα τα πάρουμε; Από τις φορολογίες στον απλό άνθρωπο; Εκείνοι που έχουν πρέπει πρώτοι να συνδράμουν», υπογράμμισε, και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση βοηθά και τους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού που ήδη άρχισαν να αναζωογονούνται.

    «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Οι άνεργοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης», είπε, ενώ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είναι φιλολαϊκή και ως τέτοια έχει στο επίκεντρο της την παροχή βοήθειας προς τους συνταξιούχους και τους αναξιοπαθούντες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα τα γιορτάσουμε όσο πιο λαμπρά γίνεται υπό τις συνθήκες, για να παρουσιάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες αναζωογόνησης της πολιτιστικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Τη σημασία που δίδουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων και του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες όπου αυτό δραστηριοποιείται, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισαν οι κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη όπως υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, η οποία όπως επεσήμαναν βοηθά και το δικό τους έργο, σημειώνοντας πως θα συνεχίσουν να εργάζονται για τα δίκαια της Κύπρου με ομοψυχία και ενότητα. Υπέδειξαν ακόμα ότι τα συνέδρια των αποδήμων δεν πρέπει να αποτελούν αρένα για αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

    Επανέλαβαν εξάλλου την υποστήριξή τους στο πρόσφατο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια και τις ειλικρινείς και άοκνες προσπάθειες για την επανένωση της χώρας ως ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα αποτελέσματα της 23ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ ΠΣΕΚΑ και του Ε Παγκόσμιου Συνέδριου της ΝΕΠΟΜΑΚ, στην οποία μίλησαν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πίτερ Δρουσιώτης, οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος της ΠΟΜΑΚ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ - EXPO 2010

    Στα 50 χρόνια από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αφιερωμένες οι επίσημες εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Κύπρου, που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης EXPO 2010 στη Σαγκάη. Οικοδεσπότης των εκδηλώσεων ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο κυπριακό περίπτερο, «το Σπίτι της Αφροδίτης», ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση του κυπριακού λαού στο σύνολο του. Η Κύπρος», ανέφερε, «γιορτάζει την ανεξαρτησία της, το οικονομικό θαύμα που επιτελέστηκε τα 50 αυτά χρόνια, αλλά και το όραμα για το μέλλον της».

    Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στις τραγωδίες που έπληξαν τον κυπριακό λαό τα τελευταία 50 χρόνια. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, το συντομότερο, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, με το οποίο εισηγείται τη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν θα έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. «Δυστυχώς, και πάλι, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις που έχουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν δείχνουν έτοιμες για συμβιβασμό και για εξεύρεση μιας έντιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε.

    [04] ΔΕΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισθέντων, που γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου, τα τρία μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς όσους μπορούν να βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΑ τονίζει ότι οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ώστε να επουλωθούν οι πληγές, ``μπορεί να πετύχουν μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των μερών``, προσθέτοντας ότι ``οι δικοινοτικές επιστημονικές ομάδες της ΔΕΑ εργάζονται σκληρά από το 2006 για επιστροφή στις οικογένειες των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων».

    Η Επιτροπή προσθέτει ότι έχει επισκεφθεί 412 πιθανούς χώρους ταφής, προχώρησε στην εκταφή οστών που ανήκουν σε 690 άτομα, διενήργησε οστεολογικές αναλύσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι και 1.187 αναλύσεις DNA στο Εργαστήρι Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και επέστρεψε στις οικογένειες τα λείψανα 248 αγνοουμένων για κανονική ταφή.

    ``Τα τρία μέλη της ΔΕΑ επιθυμούν να ανανεώσουν την έκκλησή τους σε όσους μπορούν να βοηθήσουν προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Το να δοθεί μια πιστευτή απάντηση στις οικογένειες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων αποτελεί μιαν ουδέτερη και επείγουσα ανάγκη και, εν πολλοίς, μια ανθρωπιστική και ευγενής υποχρέωση όλων``, σημειώνεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 28 August 2010 - 11:29:19 UTC