Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΡΟΥΤΣΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΚΑΜΨΗ

  • [01] ΔΡΟΥΤΣΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση καθώς και στο νέο πακέτο προτάσεων για το Κυπριακό, μετέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες, και την Τουρκία να προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις.

    Ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον ίδιο να συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίο ευχαρίστησε για την ενημέρωση της οποίας έτυχε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.

    «Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Χριστόφια για άλλη μια φορά για την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του. Είναι προσπάθειες πολύτιμες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από το διεθνή παράγοντα, από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φωνή, έχει κύρος, έχει αξιοπιστία», είπε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Επαναβεβαίωσα για άλλη μια φορά τη στήριξή μας, τη στήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Είναι προτάσεις καλά μελετημένες, εποικοδομητικές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία εξεύρεση λύσης, που όλοι επιθυμούμε στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στη βάση των αξιών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η λύση η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου».

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στη συνέχεια την τ/κ πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες, καθώς και την Τουρκία να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις και από τα λόγια να πάμε σε πράξεις.

    «Καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, είναι θέμα κατοχής, αυτό δεν το ξεχνούμε, αυτό εμείς το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλώ την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και σε προτάσεις όπως την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, είναι υποχρέωση αυτή και της Τουρκίας», υπέδειξε.

    Τονίζοντας για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη χαρά του και συγκίνηση για την πραγματοποίηση του πρώτου του ταξιδιού, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, εδώ στην Κύπρο, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αποτελεί μια αυτονόητη πράξη. «Πέρα από την ουσία, θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω και τον έντονο συμβολισμό της εδώ επίσκεψής μου. Δίνουμε το μήνυμα προς όλους ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δίνουμε το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί, ενωμένοι και μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.

    Επίσης, τον κ. Δρούτσα δέχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα.

    Αργότερα, ο κ. Δρούτσας αναχώρησε με ειδική πτήση για την Αθήνα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι δεν θα είναι ο τελευταίος Πρόεδρος πριν τη διχοτόμηση, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να εξεύρει λύση που να σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και ως εκ τούτου θα συνεχίσει τη συζήτηση, όσο δύσκολη και αν είναι.

    Η συζήτηση που διεξάγεται επί του περιουσιακού, στο πλαίσιο των ολοήμερων απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, «δεν είναι απλή συζήτηση», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, καθώς, όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο ζήτημα.

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί στη συνάντηση της Παρασκευής και σε επίπεδο συμβούλων των δύο ηγετών περαιτέρω, είπε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ολοήμερης συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Ντεβρίς Ερογλου.

    Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην ολοήμερη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι «γίνεται συζήτηση επί των προτάσεων. Δεν είναι απλή συζήτηση».

    [03] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Με σημαντικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης, οι οποίες εισέρχονται στη φάση της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής τους, ξεκίνησε σήμερα, για τους μαθητές της Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης, η νέα σχολική χρονιά 2010-2011, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέκλυσαν τα Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, για το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς. Αύριο επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα, 49.543 μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί στα σχολεία τους, ενώ αύριο αναμένονται σε Γυμνάσια και Λύκεια 47.460 μαθητές.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός του Γραφείου του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Νικολέττα Ορφανίδου είπε πως «ο συνολικός αριθμός των μαθητών που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Δημοτικά σχολεία είναι 49.543». Οπως σημείωσε, στη Λευκωσία παρουσιάστηκαν 17.873 μαθητές, στη Λεμεσό 12.864, στη Λάρνακα 9.430, στην Αμμόχωστό 5.543 και στην Πάφο 5.833.

    [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΚΑΜΨΗ

    Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ελαφράς ανάκαμψης σε σχέση με το 2009, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας ευαρέσκεια ως προς τους ανακοινωθέντες ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι οποίοι έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

    Διατυπώνοντας, σε σχετική ανακοίνωση, τη θέση ότι κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας ταυτόχρονα με την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, το Υπουργείο επισημαίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τη σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχτούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 9:29:16 UTC