Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [02] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [03] ΣτΕ ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΡΩΣΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθούν λύσεις από έξω και να πούμε μάλιστα, δεχόμαστε αυτές τις λύσεις», επανέλαβε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Κύπρου για την πανηγυρική έγκριση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου «λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη», υποδεικνύοντας πως ο ίδιος υπερασπίζεται «αρχές, οι οποίες έχουν σχέση με την ύπαρξη και τη σωτηρία αυτού του τόπου».

    Σημείωσε, ωστόσο, πως την ίδια ώρα, η σωτηρία του τόπου προϋποθέτει και ευελιξία, «πάντοτε στηριγμένοι σε αρχές», όπως είπε.

    «Αυτή την ευελιξία φρονώ ότι είναι ανάγκη να επιδεικνύουμε στη διάρκεια της προσπάθειας μας για ειρηνική επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο εισβολέα, με ένα δύσκολο αντίπαλο και συνομιλητή και χρειάζεται και εμείς να είμαστε πραγματιστές, αλλά την ίδια ώρα και αγωνιστές για τη σωτηρία της πατρίδας μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το ότι Εκκλησία και Πολιτεία βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι και επεσήμανε ότι η Πολιτεία θα στηρίζει την Εκκλησία στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας και τη λύτρωση του λαού μας.

    «Αυτή είναι η διαβεβαίωση, αυτό είναι το μήνυμα που ήθελα να απευθύνω δηλαδή περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, περισσότερο διάλογο μεταξύ μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λείπει ο διάλογος», ο οποίος είναι αναγκαίος, όπως υπέδειξε, «για να υπάρχει και περισσότερη συναντίληψη».

    «Οταν κάνουμε διάλογο έχουμε τη συναντίληψη, το έχω παρατηρήσει αυτό στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων», σημείωσε και απηύθυνε «έκκληση και παράκληση προς όλα τα μέλη της Συνόδου» για διάλογο, αναφέροντας πως ο ίδιος βρίσκεται στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    «Σήμερα, συγχαίροντάς σας θερμά για αυτό το νέο επίτευγμα, θέλω να σας πω με μεγάλη ικανοποίηση τα λόγια σας για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας γιατί χωρίς την απελευθέρωση του τόπου μας καμία αξία δεν έχουν, ούτε τα υλικά αγαθά, ούτε η δόξα κανενός προσωπικά, ούτε αν θέλετε και οι θεσμοί, διότι οι θεσμοί έχουν νόημα όταν υπάρχει ο άνθρωπος που υπηρετούν και ο τόπος που υπηρετούν οι θεσμοί», ανέφερε προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο Πρόεδρος.

    Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως η Εκκλησία είναι θεσμός που ανήκει σε όλους, «στον κλήρο και στο λαό, προπάντων», σημειώνοντας πως «οι ιερείς και οι αρχιερείς είναι λειτουργοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει το σπουδαίο καθήκον να μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματα του Χριστού, της θρησκείας μας, στο απλό άνθρωπο και να τον κάνουν εικόνα και ομοίωμά του».

    «Εύχομαι αυτό να το καταφέρνουμε όλοι ο καθένας από το δικό του πόστο, διότι είναι, όπως πολύ σοφά είπατε και ορθά, κοινός ο αγώνας και η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως δεν εξαιρεί τον εαυτό του, καθώς «και η Πολιτεία έχει καθήκον να δείξει θαλπωρή προς τον απλό άνθρωπο, ιδιαίτερα προς τον απλό άνθρωπο, όπως και η Εκκλησία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η διδασκαλία του Χριστού έχει ως επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τη σωτηρία της ψυχής του, αλλά όχι μόνον.

    «Ο έχων δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα στο πλησίον του. Αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί και Πολιτεία και Εκκλησία κατά τη δική μου εκτίμηση την προσπάθεια να οδηγήσουμε τον κόσμο μπροστά», πρόσθεσε.

    Συνεχάρη, τέλος, την Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία του νέου καταστατικού χάρτη και ευχήθηκε όπως «τη σωτηρία του τόπου να την έχουμε το συντομότερο δυνατόν».

    [02] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Την πεποίθηση ότι έθεσαν γερά τα θεμέλια για την πρόοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, προσθέτοντας ότι εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο και τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας με τον οποίο ``κατοχυρώνεται καταστατικά η επαναφορά της Εκκλησίας μας στην προτέρα της αίγλη, με την απόκτηση πλήρους Ιεράς Συνόδου``.

    Με το έργο αυτό, είπε, ``δεν ρυθμίζεται απλώς η καθημερινότητα, αλλά θεραπεύονται πληγές αιώνων και αποκαθίσταται τάξις αρχαιοπαράδοτη, η ικανοποίηση παύει να είναι προσωπική. Γίνεται καθολική, διαχέεται σ όλη την κοινωνία. Ετσι νιώθω κι εγώ κατά την, όντως, ιστορική για την Εκκλησία της Κύπρου σημερινή ημέρα``.

    Σε ομιλία του κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ο νέος Καταστατικός Χάρτης θα ρυθμίζει την, κατά το δυνατόν, απρόσκοπτη πορεία της κυπριακής Εκκλησίας στον κόσμο τούτο.

    Θα ρυθμίζει, συνέχισε, τις σχέσεις συναλληλίας προς το κράτος, τις σχέσεις διακονίας προς το ποίμνιό της και τις αδελφικές ισότιμες σχέσεις προς τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

    [03] ΣτΕ ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Φρένο στις διεκδικήσεις των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα επιδιώκει να βάλει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρνούμενη, μέσω της Γραμματείας της, να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασής της (14-15 Σεπτεμβρίου 2010), το θέμα της πλήρους εφαρμογής από την Τουρκία της καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διακρατική προσφυγή Κύπρος κατά Τουρκίας.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η 26μελής Γραμματεία της Επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο Γραμματέας της, ενεχυρίασε στις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του ΣτΕ, σχετική επίσημη ενημερωτική επιστολή, στην οποία διευκρινίζεται ότι:

    Η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τα κράτη-μέλη, διατηρεί την εποπτεία της στην ορθή εκτέλεση του πρώτου, μόνον, σκέλους της καταδικαστικής για την Τουρκία, απόφασης του Δικαστηρίου, που αναφέρεται στην αναγνώριση των βιαιοτήτων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Η Επιτροπή απορρίπτει κάθε συζήτηση για την επίβλεψη εφαρμογής της σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ στο δεύτερο σκέλος της που, με βάση το δεδικασμένο στην υπόθεση Λοϊζίδου, άνοιγε το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από Ελληνοκύπριους για μη πρόσβαση και εκμετάλλευση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΡΩΣΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ

    Η δυναμική και αναπτυσσόμενη κυπριακή οικονομία έχει πολλά να προσφέρει σε ρωσικές εταιρείες, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι ``αυτές οι ευκαιρίες θα μπορούσαν να εξερευνηθούν και να αξιοποιηθούν σε μια παραγωγική συνεργασία με Κύπριους επιχειρηματίες σε επιτυχημένες κοινοπραξίες``.

    Σε χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ ``Κύπρος - Ενα διεθνές επιχειρηματικό και επαγγελματικό κέντρο``, στην Αικατερινούπολη στη Ρωσία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το Φόρουμ παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων, καθώς και επιχειρηματικές φιλοδοξίες για το μέλλον, και διαβεβαίωσε ότι ``εταιρείες από την περιοχή σας είναι ευπρόσδεκτες να εξερευνήσουν την Κύπρο και να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει``.

    Ανέφερε ότι, ``παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κυπριακή οικονομία είχε ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός είναι σήμερα χαμηλός και η ανεργία το 2010 αναμένεται να είναι 7,1%``, προσθέτοντας ότι ``ο μέσος όρος κατά κεφαλή εισοδήματος, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, αντιστοιχεί σε σχεδόν 95% του μέσου όρου της ΕΕ``.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι, η στρατηγική τοποθεσία της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που λειτουργεί ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα και επενδύσεις στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για κάθε τύπου επιχειρηματικότητας.

    Επεσήμανε ότι ``η αξιοπιστία που έχει κερδίσει η Κύπρος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι φανερή από τις επιδόσεις της στην παγκόσμια άμεση επένδυση``, προσθέτοντας ότι ``η Ρωσία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Κύπρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 15:29:18 UTC