Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ - ΠΑΡΑΣΗΜΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Σε μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο περιουσιακό, υπό το φως της κατάθεσης των προτάσεων από τις δύο πλευρές πάνω σ αυτό το κεφάλαιο, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά το πέρας της τρίωρης συνεδρίας του Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «απ` ορισμένα κόμματα έγινε κατ αρχήν σχολιασμός των προτάσεων και συμφωνήθηκε όπως η συζήτηση συνεχιστεί στην Υποεπιτροπή για το Περιουσιακό και ολοκληρωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο».

    Ερωτηθείς εάν καθορίστηκαν ημερομηνίες για το πότε θα συνέλθει η Υποεπιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «θα γίνει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων αναφορικά και με τη συνεδρία της Υποεπιτροπής και με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

    Είπε, επίσης, ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι μετά από την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη.

    Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ανέμενε σήμερα να βρεθεί η ελάχιστη κοινή ενότητα και κοινή συνισταμένη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που είχε ζητήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προηγούμενες μέρες, είπε ότι «η προσπάθεια είναι να υπάρξει συναίνεση, γι αυτό και θα γίνει μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση στην Υποεπιτροπή για το Περιουσιακό».

    Οπως είπε, «το κάθε κόμμα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, σκέψεις, εκτιμήσεις, σχολιασμό των προτάσεων, έτσι ώστε να γίνει μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από πολιτικούς αρχηγούς περί «διολίσθησης» και «καταστροφής», ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «γιατί ορισμένοι προτρέχουν των γεγονότων και δηλώνουν αυτά που δηλώνουν αναφορικά και με τις καταστροφικές προτάσεις και τις διολισθήσεις».

    «Είναι έτσι που βοηθούμε στην επίτευξη ενός κλίματος που να είναι βοηθητικό;», διερωτήθηκε περαιτέρω και πρόσθεσε : Αφού είπαμε ότι θα πάμε στην Υποεπιτροπή με στόχο να βοηθηθεί και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το ζήτημα του περιουσιακού».

    Ερωτηθείς κατά πόσο η κοινή συνισταμένη, όταν βρεθεί, θα αντικαταστήσει τις προτάσεις που έδωσε ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «μιλάτε ωσάν και υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες επί των προτάσεων».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έτσι δηλώθηκε από κάποιους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έτσι δηλώθηκε από ορισμένους .Εγώ δεν θα προτρέχω των γεγονότων και νομίζω ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί».

    «Υπάρχει η ευκαιρία να γίνει πολύ συγκεκριμένη συζήτηση στην Υποεπιτροπή για το περιουσιακό και επαναλαμβάνω να επανέρθουμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Από κει και πέρα, τα όσα λέγονται ή τα όσα πιθανόν θα λεχθούν που δημιουργούν και ένα κλίμα ότι είναι κάθετες οι διαφορές όλων και μεταξύ όλων, νομίζω ότι δεν είναι καθόλου βοηθητικό», υπέδειξε ο κ. Στεφάνου.

    Σημείωσε ότι «υπήρξε μια πάρα πολύ παραγωγική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, που δίνει και το μήνυμα ότι μπορούμε να έχουμε μια πορεία που τουλάχιστον, να ικανοποιεί την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

    Ερωτηθείς κατά πόσον συζητούνται και τρόποι αντιμετώπισης των διαφόρων προτάσεων που περιλαμβάνονται στο τουρκικό έγγραφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Εχει γίνει μια συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο που θα συνεχιστεί στο επίπεδο της Υποεπιτροπής και θα επανέλθουμε στο Εθνικό Συμβούλιο».

    Ερωτηθείς εάν δεν θα ήταν πιο ορθόδοξο η συνεδρία της Υποεπιτροπής για εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις να προηγείτο της κατάθεσης των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, είπε ότι «έχουμε καταθέσει προτάσεις που στηρίζονται στις γενικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, έτσι όπως συζητήθηκαν μερικές φορές και τώρα υπάρχει ακόμη μια περαιτέρω συζήτηση».

    Σε ερώτηση εάν το Εθνικό Συμβούλιο καθώς και η Υποεπιτροπή θα συνέλθουν πριν την επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ερογλου, είπε ότι «να αναμένουμε να δούμε».

    Σχολιάζοντας, τέλος, παρατήρηση δημοσιογράφου σχετικά με διεργασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία, «θέλαμε να συζητηθούν και με συγκεκριμένο τρόπο, κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν και με το περιουσιακό, διότι διαμορφώνεται μια κατάσταση που προϊδεάζει, μάλλον, για αρνητικές εξελίξεις», ο κ. Στεφάνου συνέστησε« να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα» και πρόσθεσε πως «και εδώ γίνονται συγκεκριμένες προσπάθειες».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ - ΠΑΡΑΣΗΜΟ

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Εδρα Γιώργος Πουλίδης παρέδωσε την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια το παράσημο του Ιππότη του Περιδέραιου του Τάγματος Pian (Knight of the Collar of the Pian Order).

    Πρόκειται για το ανώτατο παράσημο του κράτους του Βατικανού, εκ μέρους του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    [03] ΚΥΠΡΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ

    Φθάνει στην Κύπρο η ρωσική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο της Κύπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία, Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, της Επιτροπής προεδρεύει, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και, από ρωσικής πλευράς, ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μανίλοφ Ιγκόρ Γιεβγκνίεβιτς.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Γιεβγκνίεβιτς θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη και άλλους κυβερνητικούς φορείς.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Την καταβολή ποσού ύψους 3.582.000 ευρώ για σκοπούς αποζημιώσεων των αγροτών, για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ, από το 2006 ως το 2009, ενέκρινε κατά συνεδρία του τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Την απόφαση παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Γεωργίας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Οπως ανέφερε, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, απευθείας από το Τμήμα Γεωργίας.

    Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του Υπουργού το συνολικό ποσό, από το οποίο θα επωφεληθούν 5.500 αγροτικές οικογένειες, θα κατανεμηθεί για ζημιές που προκλήθηκαν το έτος 2006 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες (1.185.000 ευρώ - 586 αγροτικές οικογένειες), για ζημιές που προκλήθηκαν το έτος 2007 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες (270.000 ευρώ - 274 αγροτικές οικογένειες), για ζημιές που προκλήθηκαν από ακαρπία των φυλλοβόλων δέντρων και από περονόσπορο στα αμπέλια το έτος 2009 (1.550.000 ευρώ - 4.690 αγροτικές οικογένειες).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 15:29:18 UTC