Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [04] ΔΝΤ ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάτιτς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Κέντρο Αρχαιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ θα δεχθεί την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Θα παρακαθίσει, εξάλλου, σε γεύμα με την ηγεσία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής και θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 24 Σεπτεμβρίου στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

    Τον Πρόεδρο Χριστόφια θα συνοδεύει η σύζυγός του Ελση Χριστόφια, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου για να μεταβούν στην Ουάσινγκτον όπου στις 28 Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Κύπρος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», στο Smithsonian Institution.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να βοηθήσουμε το διάλογο αλλά και για να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος έκανε λόγο για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό αλλά και για επιτάχυνση της διαδικασίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό με τις τελευταίες ευκαιρίες στο Κυπριακό το ακούμε σε πολλές προσπάθειες που αναλαμβάνονται για λύση στο Κυπριακό και που τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Ούτε και η Κυβέρνηση πιστεύει στις τελευταίες ευκαιρίες. Εμείς όποτε εμπλεκόμαστε και ο Πρόεδρος έχει εμπλακεί και με τις πρωτοβουλίες του έχει ουσιαστικά βοηθήσει στο να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση με στόχο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως για να επιλυθεί το Κυπριακό χρειάζεται αμοιβαία βούληση. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αυτή τη βούληση και το έχει αποδείξει και ο καλύτερος κριτής για τη βούληση του καθενός είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Στην αναφορά του κ. Ερογλου ότι η διαδικασία κυλά πολύ αργά, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να βοηθήσουμε το διάλογο αλλά και για να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Αφού τα πάντα έχουν συζητηθεί, όπως λέει ο κ. Ερογλου, άρα ήρθε ο καιρός στη βάση και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουμε συνδυασμό των διαφόρων πτυχών που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους για να βοηθήσουμε το διάλογο και να τον επιταχύνουμε», σημείωσε.

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση για διασύνδεση του περιουσιακού μαζί με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση που πραγματικά θα βοηθήσει το διάλογο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Ως η 2η πιο φθηνή χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βενζίνη 95 οκτανίων και ως η 4η πιο φθηνή στο πετρέλαιο κίνησης σε επίπεδο λιανικών τιμών με φόρους, κατατάσσεται η Κύπρος, στις 13/09/2010 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Δελτίου Τιμών Καυσίμων (Oil Bulletin), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο ακριβή χώρα στη βενζίνη 95 οκτανίων στις 13/9/2010 ήταν η Ολλανδία με τιμή 1,497 ευρώ/λίτρο και η πιο φτηνή η Βουλγαρία με τιμή 1,038/λίτρο. Ο μέσος όρος της ΕΕ27 ήταν 1,339 ευρώ/λίτρο. Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στην Κύπρο στο 1,059 ευρώ/λίτρο.

    Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το ειδικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει πως η πιο ακριβή χώρα στις 13/9/2010 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή 1,409 ευρώ/λίτρο και η πιο φτηνή η Βουλγαρία με 0,990 ευρώ/λίτρο. Ο μέσος όρος της ΕΕ27 ήταν 1,181 ευρώ/λίτρο. Στην Κύπρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης ανερχόταν στις 13/9/2010 στο 1,057 ευρώ/λίτρο.

    [04] ΔΝΤ ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο στο 2011 και ήπια ανάκαμψη της οικονομίας, διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Στην αναλυτική έκθεσή του για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Κύπρο, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως η Κυβέρνηση έχει κάνει βήματα για να σταθεροποιήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2012 για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί οριακά αρνητικά (-0.2% του πραγματικού ΑΕΠ) το 2010, ενώ το 2011 θα φτάσει στο 1,8% (έναντι 1,5% των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ). Το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2.5% προβλέπεται για το 2012, με περαιτέρω αύξηση στο 2,9% για το 2013 και 2014, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 3,0%.

    Το Δημόσιο Χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 61,1% του ΑΕΠ το 2010 (από 56,2% το 2009), ενώ θα ανέλθει στο 64,5% το 2011. Το Δημόσιο χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει το 72,5% του ΑΕΠ το 2015.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 17:29:24 UTC