Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είμαι απολύτως έτοιμος για λύση το συντομότερο δυνατό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη προς τους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η πλευρά μας είναι εκείνη που επείγεται για τη λύση, για να τερματιστεί η κατοχή σχεδόν του 37% των εδαφών της και ο εποικισμός προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.

    «Οταν οι Τούρκοι δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, εγώ λέω πως θέλω λύση χθες», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια περιέγραψε τις παραμέτρους της λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής και των ευρωπαϊκών αρχών, ενώ μιλώντας για τις συνομιλίες του με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως σημείωσαν συγκλίσεις στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της ΕΕ και συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, με μία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα.

    «Χρειαζόμαστε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και για τη λύση αυτή εργάζομαι εντατικά τα δύο τελευταία χρόνια», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει αυτό δυνατό, «προϋπόθεση είναι να αποφασίσει η τουρκική ηγεσία ότι επιθυμεί λύση».

    Είπε πως στις συζητήσεις με τον κ. Ταλάτ υπήρξαν συγκλίσεις, όμως οι διαφορές παραμένουν και με καλή θέληση θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συγκλίσεις και στις συνομιλίες για το περιουσιακό, που γίνονται με τον κ. Ερογλου.

    Περιγράφοντας τη φιλοσοφία των προτάσεων της πλευράς μας στο περιουσιακό, είπε πως θα πρέπει οι Ε/κ που επιθυμούν να εξασκήσουν το δικαίωμα επιστροφής να μπορούν να το κάνουν, ενώ όσοι δεν θέλουν, να αποζημιωθούν, ή να ανταλλάξουν τις περιουσίες τους με άλλες.

    «Ατυχώς, η τ/κ πλευρά με την οποία ανταλλάξαμε έγγραφα, επιμένει το θέμα να λυθεί σχεδόν συνολικά με αποζημίωση των Ε/κ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί η τουρκική πλευρά την απέρριψε.

    Η πρόταση αυτή, συνέχισε, θα έδινε ώθηση στη διαπραγμάτευση.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του για άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ερογλου, σύμφωνα με την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει εξαντληθεί με τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο κ. Ντάουνερ, ή ο όποιος κ. Ντάουνερ δεν έχει το δικαίωμα να νιώθει εξαντλημένος.

    «Είναι στη θέση αυτή λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη είναι 40 χρόνια στην Κύπρο και δεν εξαντλήθηκαν. Εγώ μπορώ να πω πως είμαι εξαντλημένος, που αντιμετωπίζω τις τουρκικές προτάσεις κι όχι ο κ. Ντάουνερ. Αναφερόμενος στις προτάσεις που υπέβαλε στο περιουσιακό, είπε ότι έχουν λάβει υπόψη τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας απόφασης του ΕΔΑΔ.

    «Ομως η απόφαση αυτή δεν λέγει ότι οι Ε/κ πρέπει να αρνηθούν τα δικαιώματα της περιουσίας τους», συμπλήρωσε.

    Για το ζήτημα του Κοσόβο και τις επιπτώσεις στο Κυπριακό, είπε πως η τελευταία απόφαση δεν επηρεάζει την Κύπρο, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής ανεξάρτητης χώρας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο επανέλαβε την πρόσκληση προς την τουρκική ηγεσία να συναντηθεί μαζί του για να μοιραστούν τα οράματά του για το Κυπριακό, του οποίου η λύση θα είναι υποβοηθητική και για περιφερειακά ζητήματα όπως το Μεσανατολικό.

    Τόνισε ότι η λύση θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι «οι Τούρκοι ηγέτες που προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα τους και να την εντάξουν στην Ε.Ε., δεν θα μπουν στην Ε.Ε. χωρίς τη λύση του Κυπριακού».

    Είπε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τους Τούρκους ηγέτες θα γίνονται χωρίς επιπτώσεις στις συνομιλίες με τον κ. Ερογλου.

    Ερωτηθείς για πιθανότητα χρονοδιαγραμμάτων και αν υπάρχει σχέδιο Β από τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή του προς το έργο του Μπαν Γκι-μουν

    «Δεν άσκησε καμία πίεση ούτε μου έδωσε να καταλάβω ότι έχει άλλα κατά νου, είπε, λέγοντας ότι ο ΓΓ υποστηρίζει την κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών και δεν θέτει χρονοδιαγράμματα.

    Ανέφερε τέλος πως όταν ο Γενικός Γραμματέας μιλά για διεθνή διάσκεψη έχει την ίδια θέση με την πλευρά μας, να λάβει χώρα όταν θα είμαστε κοντά σε λύση.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ

    Οι προσπάθειες των διεθνών παραγόντων, πρώτα απ ολα μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέπει να βοηθούν τα μέρη να φτάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, απορρίπτοντας έξωθεν μεθοδεύσεις και επιβολές τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Στην εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαν, πέραν του Κυπριακού, συζητήθηκε η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο τον Οκτώβριο.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον κ. Λαβρόφ καλό του φίλο και μεγάλο αγωνιστή για την Κύπρο, ο οποίος αγωνίζεται για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Ενας Υπουργός ο οποίος εκπροσωπεί μία χώρα αλληλέγγυα προς την Κύπρο, για μία λύση η οποία θα είναι ευνοϊκή για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, για μία ενωμένη Κύπρο», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επίσημη επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τον Οκτώβριο ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. «Η επίσκεψη αυτή θα είναι ένα μεγάλο για γεγονός για την Κύπρο και όλους εμάς».

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως είναι ευχαρίστησή του να συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συζητούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Η Ρωσική Ομοσπονδία σταθερά εργάζεται, μπορείτε να το πείτε αγωνίζεται, για τους κανόνες του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό σχετίζεται πλήρως με τη θέση μας στο Κυπριακό. Το διεθνές δίκαιο σε σχέση με το Κυπριακό είναι πλήρως ενσωματωμένο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ξεκάθαρα δηλώνουν πως η όποια λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί στη βάση των αρχών που υπάρχουν στις αποφάσεις του ΣΑ και οι οποίες μιλούν μόνο για εθελοντική και αμοιβαίως αποδεκτή λύση αυτού του προβλήματος».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΥΠΡΟΣ

    Την ευχή όπως η Κύπρος επανενωθεί σύντομα εξέφρασε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισιέλ Σουλεϊμάν προς τον νέο Πρέσβη της Κύπρου στη Βηρυτό Ομηρο Μαυρομμάτη, κατά τη διάρκεια της τελετής διαπιστευτηρίων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Λιβάνου για την πορεία των συνομιλιών και σημείωσε ότι παρόλες τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου, η νέα ηγεσία των Τουρκοκυπρίων παρουσιάζεται αδιάλλακτη. Εντούτοις, τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου διεβίβασε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Χριστόφια και δήλωσε τη στήριξή του προς την προσπάθεια του Πρέσβη της Κύπρου για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Λιβάνιος Πρόεδρος ευχήθηκε όπως σύντομα η Κύπρος επανενωθεί.

    [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2010 για συγκράτηση και του κρατικού μισθολογίου και των δαπανών του κράτους αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 θα κλείσει, σύμφωνα με τις προκαταρτικές ενδείξεις, γύρω στο 6%.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 παραμένει στο 4,5% του ΑΕΠ, όπως είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι της ΕΕ.

    Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά το πρώτο οκτάμηνο του 2010, καθώς και το συντηρητικό σενάριο που κατάρτισε το Υπουργείο Οικονομικών για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2010, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το έλλειμμα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 είναι 22 εκ. ευρώ χειρότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (- 444,98 εκ. ευρώ, από -422,25 εκ. ευρώ) ή σε ποσοστό - 2,57% αλλά λόγω της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι οριακά βελτιωμένο.

    Αναφορικά με τις δαπάνες τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2010 (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος), ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτές θα παραμείνουν στα ίδια περίπου με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, ενώ τα έσοδα θα βελτιωθούν κατά 20 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 September 2010 - 17:29:26 UTC