Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΕΙΡΑΜΑ MUNSTER

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει προβεί σε πολύ σημαντικές διακηρύξεις σε ό,τι αφορά τα πράγματα εντός των ΗΠΑ και τα πράγματα στον κόσμο, να κάνει αυτές του τις διακηρύξεις πράξη σε ό,τι αφορά και στην υπόθεση της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    «Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά «λαός με χιλιάδες χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Κι αυτό πιστεύω θα λαμβάνεται υπόψη στην διαμόρφωση πολιτικών».

    Παράλληλα, σχολιάζοντας τοποθέτηση του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για τις καλές σχέσεις Κύπρου ΗΠΑ και τα όσα έχει προσφέρει η Κύπρος, είπε πως κι εμείς «αναμένουμε το αντίδωρο από την Αμερική».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληρονόμησε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

    «Τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος», είπε, επισημαίνοντας ότι στη μέχρι στιγμής θητεία του, ενώ σημειώθηκαν και κάποια βήματα προς τα εμπρός, τον προβληματίζουν οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Μακάρι οι επιφυλάξεις μου να διαψευσθούν, φοβούμαι όμως ότι η πολιτική που σήμερα ακολουθείται και με τη στήριξη της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί δεν μπορεί η λύση να δικαιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Δεν μπορεί να οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη και να μην τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».

    Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, είπε πως είναι κι αυτοί παιδιά της ίδιας μάνας γης όπως κι οι Ελληνοκύπριοι.

    «Πότισαν κι αυτοί με τον ιδρώτα τους την Κύπρια γη, είναι αυτοί άνθρωποι που αγωνίστηκαν μαζί με τους Ε/κ εργαζόμενους για να έχουμε τα καλά που έχουμε ως απλοί άνθρωποι. Είναι κι αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι δικαιούνται να συγκυβερνήσουν μαζί μας κάτω από ένα σύνταγμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, ως δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα της ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος απάντησε και στους επικριτές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Οταν λέω ότι δεν είναι ο Χριστόφιας που αποφάσισε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση, κάποιοι με κατηγορούν ότι φορτώνω ευθύνες σε προηγούμενους. Οι μεγάλες και φοβερές ευθύνες για να υποχρεωθεί ο Εθνάρχης Μακάριος να αποδεχθεί την εξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, είναι στους ώμους ανθρώπων που μιλούσαν ελληνικά. Οχι Ελλήνων, που μιλούσαν ελληνικά. Είτε ήταν χουντικοί είτε ήταν ΕΟΚΑΒητατζήδες, όργανα της χούντας, οι οποίοι δυστυχώς επιχείρησαν αυτή την επιχείρηση αυτοκτονίας για την Κύπρο και το λαό της κι έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εποχής εκείνης να εφαρμόσει σχέδια που είχε από προηγούμενα στο συρτάρι», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «παρότι είμαστε μικρός λαός έχουμε αξιοπρέπεια».

    «Εχουμε επιζήσει περνώντας μέσα από πάρα πολλές συμπληγάδες. Θα επιβιώσουμε και θα δικαιωθούμε και τώρα. Οχι μόνο με συνθήματα αλλά με πραγματιστικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να πείσουν και τη διεθνή κοινότητα για το δίκαιο του αγώνα μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ανιδιοτελή υποστήριξη.

    «Περνούμε δύσκολες ώρες, όμως νιώθω σα βάλσαμο τη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, του Δημήτρη Δρούτσα και της Ελλάδας», είπε.

    Θα συνεχίσουμε από κοινού να δίνουμε τους αγώνες ενωμένοι Ελλάδα και Κύπρος, είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

    «Παιδί 5 χρονών έζησα κι εγώ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το δεν ξεχνώ δεν είναι για μένα λόγια. Η Κύπρος είναι βαθιά στην καρδιά μου».

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα είναι και πάλι δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις».

    Πλέκοντας το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι χάρη και στις μεγάλες προσπάθειές, «η Κύπρος έχει δυνατή φωνή, αξιοπιστία και κύρος», χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη με όραμα και με τόλμη.

    «Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση κι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί σου, στηρίζοντάς σε όλες τις μεγάλες και έντιμες προσπάθειες που κάνεις για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

    Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σωστές και δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε.

    «Μακάρι και οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Ερογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται».

    Πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Αγκυρα, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, «είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό. Γιατί το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής κι αυτό εμείς ποτέ δεν το ξεχνούμε, αλλά το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε συνάντησή μας κι εδώ σ όλες τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

    Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και να βλέπουμε το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό και πολιτικό. Να βλέπουμε σ όλες τις κινήσεις μας το καλό της Κύπρου μας, γιατί μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» .

    «Απόψε εδώ είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι της Αμερικής κι οι Ελληνοαμερικανοί στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως στήριζαν και τους προκατόχους του. Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις και ΗΠΑ και στα όσα έχει προσφέρει κατά καιρούς η Κύπρος στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης απομάκρυνσης των Αμερικανών από το Λίβανο.

    «Η Τουρκία όμως έχει αρνηθεί πολλά αμερικανικά αιτήματα», συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα οι Κύπριοι της Αμερικής να διεκδικούν ως αμερικανοί πολίτες περισσότερα για την Κύπρο.

    «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος υπήκοος να μπορεί να αγοράσει σπίτι στην Κερύνεια κι όχι εγώ που γεννήθηκα εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά παρευρίσκεται στην εκδήλωση, είπε πως «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη υποστήριξη της παροικίας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», ευχόμενος σύντομα να σπάσει το αδιέξοδο.

    Συγχαίροντας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για την ομιλία του, είπε πως αποδεικνύει πως «είναι ένας από μας».

    Ο βουλευτής Νέας Ιερσέης Φρανκ Παλόν μίλησε υπέρ την ανάγκης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν σαφή θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του δικαίου.

    Ο βουλευτής Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης, διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων των μελών της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας στην Ουάσιγκτον για την Κύπρο.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν, με τη διάκριση «Ελευθερία για την Κύπρο», ο Γιώργος Τσούνης, επιχειρηματίας, προσωπικός φίλος και χρηματοδότης πολλών Αμερικανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, και με το βραβείο φιλανθρωπίας, ο χειρουργός Παναγιώτης Μανόλας. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πέραν των τιμωμένων, χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.

    Παρόντες στην εκδήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Δημήτρης Δρούτσας και Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και οι Δημοκρατικοί βουλευτές, Τζον Σαρμπάνης και Φρανκ Παλόν.

    [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού παρέστη στην προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Νωρίτερα έλαβε μέρος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την αναζωογόνηση των εργασιών της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και την προώθηση των πολυμερών διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό.

    Ο κ. Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Manouchehr Mottaki. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή ζητήματα και το Κυπριακό.

    Εξάλλου ο κ. Κυπριανού παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Bernard Kouchner και παρακάθισε στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    [03] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού έχει λεηλατηθεί σοβαρά, παρά τις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν την προστασία της, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για τις ανασκαφές στη Γερόνησο, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ημερίδα ως εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα που διοργανώνεται για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την εικοστή επέτειο των ανασκαφών στο νησί της Γερονήσου από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Σημείωσε ότι «η ιστορία μιας χώρας και η πολιτιστική της κληρονομιά είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν τις σχέσεις της με τον έξω κόσμο, αλλά και την εσωτερική της ανάπτυξη». «Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αυτή η ημερίδα, αλλά και η επικείμενη έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian με τίτλο «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», καταδεικνύουν τη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών και της ανταλλαγής γνώσης», πρόσθεσε.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, «μπορεί να γιορτάζει τα 50χρονα της, όμως η κληρονομιά του νησιού χρονολογείται τουλάχιστον δέκα χιλιάδες χρόνια πριν», επισημαίνοντας ότι «η προστασία και η μελέτη αυτής της κληρονομιάς είναι υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Κυβέρνηση». «Αρκεί να αναφέρω», όπως είπε, «ότι η Κύπρος φιλοξενεί αυτή τη στιγμή πάνω από τριάντα ξένες αρχαιολογικές αποστολές οι οποίες δραστηριοποιούνται στο νησί, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων προέρχεται από ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

    [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΕΙΡΑΜΑ MUNSTER

    Στην ωφελιμότητα και σημασία της χρήσης βιώσιμων μεταφορών, αναφέρθηκε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή κατά την εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με σύνθημα «Πάω στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία έγινε το πείραμα «Munster», που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

    Παρακολουθήσαμε όλοι, δήλωσε η Υπουργός, «ένα πολύ σημαντικό πείραμα το οποίο είναι γεμάτο μηνύματα. Ελπίζω όλοι όσοι παρακολούθησαν αυτό το πείραμα, το πείραμα Munster, να είδατε τα μηνύματα αλλά μαζί να πήρατε και τα διδάγματα για την ωφελιμότητα και τη σημασία της χρήσης των βιώσιμων μεταφορών». Η προσπάθεια όλων, τόνισε η Υπουργός, θα πρέπει να είναι να κινηθούμε προς τη χρήση των βιώσιμων μεταφορών «να αφήσουμε επιτέλους τα αυτοκίνητά μας και να μπούμε στα λεωφορεία».

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, στις δηλώσεις της, αναφέρθηκε στο μήνυμα της εκδήλωσης, υποδεικνύοντας παράλληλα τη χρησιμότητα και το όφελος από τη χρήση των βιώσιμων μεταφορών και πρόσθεσε: «ας χαρούμε λοιπόν την πόλη μας, ας περπατήσουμε». Το πείραμα «Munster» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυχρησιμοποιήμενα εικαστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τους συγκοινωνιολόγους σε όλο τον κόσμο και ξεκίνησε σε μία πόλη της Γερμανίας, την πόλη «Munster», ως το πείραμα της πόλης Munster με σκοπό να δείξει πόσο πολύτιμο μέσο είναι το λεωφορείο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 25 September 2010 - 13:29:39 UTC