Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [02] 50ΧΡΟΝΑ ΚΔ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΚΑΜΕΡΕΣ
  • [04] ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΙΑΚΩΒΟΥ

    Συνήλθε τη Δευτέρα η Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το Περιουσιακό, στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Προεδρικού Επίτροπου Γιώργου Ιακώβου και στην οποία συμμετείχαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με δύο εκπροσώπους.

    Εξερχόμενος από την συνεδρία της Υποεπιτροπής ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι «συζητήσαμε παρατηρήσεις των κομμάτων, που άλλοι υπέβαλλαν γραπτώς και άλλοι προφορικά», ενώ πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε να έχουμε ακόμη μια συνεδρία αφού τα κόμματα τοποθετηθούν εγγράφως πάνω στις διάφορες πτυχές που προέκυψαν ή και πτυχές τις οποίες κρίνουν ότι είναι απαραίτητες να τοποθετηθούν».

    «Η συνεδρία έγινε σε πολύ καλό κλίμα», είπε, «ηγέρθησαν ενδιαφέροντα σημεία, έγιναν και κάποιες εισηγήσεις» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «καλωσορίζουμε αυτή τη θετική προσπάθεια και τις εισηγήσεις τις οποίες έγιναν και θα γίνουν και προσβλέπουμε στην επόμενη συνεδρία».

    «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι είναι δυνατόν σ αυτή την υποεπιτροπή να καταλήξουμε σε πλήρη συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ελπίζω να έχουμε ένα καλό μέτρο συμφωνίας το οποίο θα παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ «τα κόμματα θα τοποθετηθούν τελικά πάνω στο θέμα του περιουσιακού γενικά και των τ/κ προτάσεων σε μια μελλοντική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

    Σε ερώτηση για παράπονα ότι η συζήτηση γίνεται εκ των υστέρων ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι «το περιουσιακό δεν είναι ένα ουρανοκατέβατο θέμα» ενώ πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε πολλές φορές» και «τα κόμματα είχαν εκφράσει θέσεις».

    Σημείωσε επίσης ότι πιο πρόσφατα είχε δοθεί το έγγραφο και ότι ορισμένα από τα κόμματα είχαν τοποθετηθεί τουλάχιστον σε κάποια σημεία του εγγράφου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορούν να διαφοροποιηθούν οι θέσεις της πλευράς μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είπε ότι «βεβαίως αυτό είναι δυνατόν», επεξηγώντας ότι για αυτό ήδη υπάρχουν «συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου στην πρώτη ανάγνωση ορισμένα κομμάτια είτε της μιας πλευράς είτε της άλλης δεν ήταν κατανοητά στην άλλη πλευρά» και «έτσι αποφασίστηκε ότι είτε θα επαναδιατυπωθούν είτε θα γίνουν καινούριες εισηγήσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι τα εγκαίνια του οδοφράγματος θα γίνουν στις 14 Οκτωβρίου 2010 από τους δύο ηγέτες», ενώ ενημέρωσε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε εξέφρασε την επιθυμία να παρευρεθεί και είναι ευπρόσδεκτος, αναφέροντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. έχει συγχρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 2 εκ. ευρώ, ποσό που έχει επίσης καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι το έργο έχουν επίσης συγχρηματοδοτήσει και οι ΗΠΑ.

    [02] 50ΧΡΟΝΑ ΚΔ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, κάλεσε εκ μέρους της κυβέρνησης, τον κυπριακό λαό να τιμήσει με την παρουσία του την «εμβληματική» εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» και που θα είναι η κορυφαία εκδήλωση για τους εορτασμούς των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την 1η Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας πως «η Κύπρος γιορτάζει και έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει τα 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σημείωσε πως για την 1η Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων οι οποίες και θα κοινοποιηθούν με γραπτή ανακοίνωση. Ο Αναπληρωτής Κυβέρνητικός Εκπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» καλώντας τον κυπριακό λαό να τιμήσει με την παρουσία του τη συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία, όπως πρόσθεσε, «θα είναι σημαντική και από πολιτιστικής πλευράς πέρα από τη σηματοδότηση των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έχει βέβαια και χαρακτήρα παιδαγωγικό, με την έννοια ότι θα αποτελεί και μια διαδρομή σε αυτά τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

    Κατά τους πρώτους μήνες του 2011 θα ξεκινήσει η τοποθέτηση νέων καμερών τροχαίας με σκοπό την αποφυγή των θανατηφόρων δυστυχημάτων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα αναπτυχθεί πλήρως μέσα στην επόμενη πενταετία και για την ανάπτυξή του θα δαπανηθούν περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ.

    Από τις 304 κάμερες, οι 183 θα τοποθετηθούν σε φώτα τροχαίας, οι 94 θα είναι σταθερές κάμερες για τον έλεγχο της ταχύτητας σε αρτηρίες υψηλού κινδύνου για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας και οι 27 κάμερες θα είναι κινητές. Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία, πρώτιστα για κοινωνικούς λόγους.

    Η προηγούμενη εμπειρία από τη χρήση του συστήματος για ένα χρόνο έχει αποδείξει ότι οδηγεί σε σοβαρή μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνοντας έμφαση στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, που, όπως ανέφερε, έχουν εξελιχθεί σε πραγματική γάγγραινα.

    [04] ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο με έναν στους δύο θανάτους να οφείλεται σε αυτά. Βάσει στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν σε διάσκεψη Τύπου στο Δημαρχείο Λευκωσίας, με αφορμή την Εβδομάδα Καρδιάς 2010, το 47-50% των θανάτων στην Κύπρο οφείλονται σε καρδιοπάθειες.

    «Η αύξηση αυτή των καρδιαγγειακών νοσημάτων αντανακλά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει, τις τελευταίες δεκαετίες σαν αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, στα επίπεδα φυσικής άσκησης και στο κάπνισμα», είπε ο Μάριος Χαννίδης, Διευθυντής Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου.

    Οπως πρόσθεσε, «η μη ισορροπημένη διατροφή, η μειωμένη φυσική άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση καπνικών προϊόντων αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου».

    Σύμφωνα με τον κ. Χαννίδη «αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στην ψηλή αρτηριακή πίεση, στα ψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και στην παχυσαρκία που είναι κατεξοχήν βιολογικοί παράγοντες κινδύνου για πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 September 2010 - 16:02:30 UTC