Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [03] ΚΕΒΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
  • [04] ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο ως ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος που επισκέπτεται επίσημα το νησί, είπε ότι στόχος στην Κύπρο παραμένει ένα ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε επίσης ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέονται με μεγάλη ιστορία και πραγματική φιλία, και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό είναι ανεκτίμητη και ευχαρίστησε ξανά τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ και το ρωσικό λαό για τις σταθερές θέσεις αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τις κύριες πτυχές της συνεργασίας τους και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον.

    Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή ηγεσία για την πραγματοποίηση της επίσκεψής του στην Κύπρο λέγοντας ότι γίνεται σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πολύ θερμή, η οποία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών επειδή συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και επειδή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου στο νησί.

    «Κάναμε ήδη πολλά σήμερα και ελπίζω να συνεχίσουμε με αυτό τον καλό ρυθμό και έχουμε ένα ήδη μεγάλο αποτέλεσμα, αυτό το μεγάλο πακέτο διμερών εγγράφων που μόλις υπογράφτηκαν. Ανάμεσά τους είναι πολύ σπουδαία διμερή έγγραφα όπως το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τρία έτη που περιγράφει σχεδόν όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, υπάρχουν και πολιτικά έγγραφα όπως η Κοινή Δήλωση των Προέδρων Ρωσίας και Κύπρου για τον εορτασμό της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας που σηματοδοτούν και συμβολίζουν την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών στα διεθνή ζητήματα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι πολίτες αγαπούν την Κύπρο και την επισκέπτονται όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για δραστηριότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα, «επειδή η Κύπρος προσφέρει τέτοιες δυνατότητες»

    «Σήμερα», είπε, «υπογράφτηκαν και πολλά οικονομικά έγγραφα όπως το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη συμφωνία μεταξύ μας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και είναι ένα σημαντικό έγγραφο για τις οικονομικές μας σχέσεις».

    Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ ανέφερε ότι μεγαλώνει και ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου και ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια «συζητήσαμε τις δυνατότητες διεύρυνσης των επιχειρηματικών συναλλαγών, αναπτύσσεται δυναμικά η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα και επειδή δεν είναι μονόδρομος, σήμερα είναι παρόντες τόσοι αντιπρόσωποι των ρωσικών εταιριών».

    Πρόσθεσε ότι οι δύο Πρόεδροι θα συμμετάσχουν και σε μια άλλη σημαντική εκδήλωση, εγκαινιάζοντας ένα νέο παράρτημα της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τις διμερείς συναλλαγές αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, τους Κύπριους πολίτες. «Φυσικά συζητήσαμε και τα διεθνή ζητήματα, όπως περιφερειακά προβλήματα και παγκόσμιες προκλήσεις και ιδιαίτερα το Κυπριακό», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι «είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και εμείς είμαστε υπέρ της επίτευξης της λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις, όπως συνηθίζεται στη διεθνή κοινότητα, και ο στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Πρόεδρος, ένα ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Πρόσθεσε ότι τους λαούς της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέουν και μεγάλη ιστορία και πραγματική φιλία, πνευματική ενότητα και αμοιβαίο ενδιαφέρον «και ελπίζω και η σημερινή μου επίσκεψη θα συμβάλει οριστικά στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας».

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Χριστόφια για την φιλοξενία του, τον ωραίο καιρό σήμερα και για την τέλεια διοργάνωση της συνέντευξης Τύπου με θέα το Προεδρικό Μέγαρο, με θέα τον κήπο με τα λεμονόδεντρα», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης για τη συνάντηση, λέγοντας «με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης, εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας, σας καλωσορίζω εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού στην Κύπρο».

    «Η ιστορική σας επίσκεψη στο νησί μας επισφραγίζει τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις κύριες πτυχές της συνεργασίας τους και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς για το μέλλον.

    «Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας αντικατοπτρίζονται στα έγγραφα τα οποία έχουν υπογραφεί σήμερα, περιλαμβανομένης της Κοινής μας Δήλωσης για τους εορτασμούς της 65ης Επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι αυτά τα έγγραφα σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Οπως είπε, οι δεκατρείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπέγραψε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει την κοινή δράση για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.

    «Αξίζει να αναφέρω ότι για την εκπόνηση του σημαντικού αυτού εγγράφου συνεργάστηκαν αποτελεσματικά όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αντίστοιχες σαράντα τρεις (43) Υπηρεσίες και Υπουργεία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει αναμφίβολα το επίπεδο της συνεργασίας μας και σε υπηρεσιακό επίπεδο», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι αναπτύσσεται πλέον μια τεράστια δυναμική για εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων δεσμών μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιχειρηματιών».

    Πρόσθεσε ότι «όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται το Κυπρο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού Ρώσων επιχειρηματιών που έφτασαν από τη Ρωσία, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Μεντβέντεφ στην Κύπρο».

    Επισήμανε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «από αυτό εδώ το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε».

    Υπογράμμισε ότι «το γνήσιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το κυπριακό και η έμπρακτη στήριξή της για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς προς τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Τριετές Σχέδιο Δράσης που υπογράψαμε σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο».

    «Σε αυτό», πρόσθεσε, «εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίτευξη λύσης στο κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία, μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

    «Για μας η στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ανεκτίμητη», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η πρόταση του Προέδρου Μεντβέντεφ για μια Νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, προσθέτοντας «επαναβεβαιώσαμε τη θετική εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση αυτή και εκφράσαμε την υποστήριξή μας, μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο, σε μια εποικοδομητική, ισομερή συνεργασία με τους εταίρους μας, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού για όλους αξιόπιστου συστήματος συνολικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή».

    «Διαπιστώσαμε, επίσης, με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ», είπε, «είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεών μας σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ιστορικής επίσκεψης, τόσο από την κυπριακή όσο και από τη ρωσική πλευρά.

    «Εκ μέρους του κυπριακού λαού, εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη μου για τη σταθερή και συνεπή, βάσει αρχών, υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα που διεξάγουμε για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.

    Πρόσθεσε «εύχομαι στο Ρωσικό λαό ένα λαμπρό μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής προόδου και σε εσάς προσωπικά, καλή υγεία, δύναμη και σοφία για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας», ενώ καταλήγοντας είπε στη Ρωσική γλώσσα «η φιλία μας θα ζει και θα αναπτύσσεται αιώνια».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ερωτήθηκε τι μπορούν να περιμένουν οι Κύπριοι από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της επιρροής της προς την Αγκυρα σε σχέση και το Κυπριακό, για μια πιο εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν αποτελούν απειλή για την Κύπρο.

    «Θα σας πω άμεσα, απευθείας, ότι δεν είναι απειλή για την Κύπρο. Οι σχέσεις μας παραμένουν φιλικές, εποικοδομητικές και επωφελείς», τόνισε, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

    Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό αυτή παραμένει αμετάβλητη: ενωμένο κράτος, με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, με δύο κοινότητες. Θα συνεργαζόμαστε και στο μέλλον για την επίτευξη αυτών των στόχων».

    Σε ερώτηση πώς μπορούν οι δομές της πρωτοβουλίας του Προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι «είμαι πράγματι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θετική αντιμετώπιση στις ρωσικές πρωτοβουλίες, προτάσεις και θεωρώ αυτή την πρόταση για τη νέα Συνθήκη πολύ επωφελή επειδή συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο και ξέρουμε ότι αυτά τα ζητήματα κάπου-κάπου προκύπτουν στην Ευρώπη και πρέπει να βρουν τη λύση τους».

    Σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μόνο βορειο-ατλαντική συμμαχία και δεν είναι μόνο και η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ότι η Ευρώπη αποτελείται από πολύ διαφορετικές χώρες», και ανέφερε ότι «περιοδικά προκύπτουν συγκρούσεις, προβλήματα και κάποτε είναι πολύ οδυνηρά προβλήματα, όπως και εδώ στην Κύπρο».

    Διερωτήθηκε στη συνέχεια «ποιος ευρωπαϊκός θεσμός βοηθά την επίλυση αυτών των προβλημάτων», για να απαντήσει «μάλλον ο καθένας σιγά-σιγά, αλλά το αποτέλεσμα δεν υπάρχει».

    «Γιατί; Επειδή οι μηχανισμοί που υπάρχουν στις διεθνείς συμφωνίες, στους διεθνείς θεσμούς δεν είναι αποτελεσματικοί και δεν είναι δεσμευτικοί. Η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι κομμένη σε συμμαχίες, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε σε άλλους Οργανισμούς», συνέχισε.

    Επισήμανε ότι ο ΟΑΣΕ δεν είναι πάλι ένας αποτελεσματικός, καθολικός μηχανισμός επίλυσης των πολύχρονων και οδυνηρών προβλημάτων στην Ευρώπη.

    «Αυτό το ξέρουμε και από τη δική μας εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Τι άλλο;. Αυτό το άλλο μπορεί να είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, όλων των μηχανισμών και συμμαχιών που υπάρχουν στην Ευρώπη, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Μια δεσμευτική διαδικασία συνομολόγησης των θέσεων, των στάσεων και μάλλον, ένας μηχανισμός, προκαταβολικής και μετά την κρίση, επίλυσης και συζήτησης των προβλημάτων», είπε.

    Ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι «όταν λέμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ ή σε άλλο ευρωπαϊκό θεσμό έχω μια ερώτηση. Δεν είναι το ζήτημα ενάντια σε ποιον απευθύνεται αυτή η πρωτοβουλία, το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν στόχοι που δεν μπορούν να επιτευχθούν. Και εμείς χρειαζόμαστε σύγχρονες, καθολικές δυνατότητες συζήτησης, διευθέτησης των ζητημάτων και ανάμεσα σε αυτές τις ιδέες δεν είναι και αυτή τέλεια».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ιδέα και πρωτοβουλία σύναψης της νέας Συνθήκης για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια. Και θα συνεχίσουμε την προώθηση αυτής της ιδέας με όλους τους εταίρους μας στην Ευρώπη και με όλους όσοι ενδιαφέρονται».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία και ότι αυτά τα κεφάλαια στην πλειοψηφία τους έχουν ρωσική προέλευση και δεν μπορεί να δώσει κανείς εγγύηση για την καθαρότητά τους» και ερωτηθείς «πόσο οξύ είναι αυτό το πρόβλημα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών σήμερα», ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ είπε ότι «σήμερα συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Κύπρου και αυτό το θέμα και κατανοητό είναι ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες προτιμούν να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο, να χρησιμοποιούν την Κύπρο για επενδύσεις και αυτό φαίνεται από τον όγκο συσσωρευμένων επενδύσεων από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία που υπερβαίνει τα 50 δις δολάρια».

    «Ακριβώς σε αυτό τον τομέα ενδιαφερόμαστε για περισσότερη διαφάνεια, για να είναι αυτός ο τομέας πιο κατανοητός, και έχουμε μια καλή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, σήμερα υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτόν τον τομέα πιο προβλέψιμο και πιο κατανοητό και θα μπορούμε να τον ελέγξουμε εκ μέρους των Αρχών και αυτοί οι περιορισμοί που υπήρχαν είτε καταργήθηκαν πρόσφατα - και μιλώ για τη μαύρη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας - θα καταργηθούν σύντομα, μετά που θα τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας», συνέχισε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε μια επωφελή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτόν τον τομέα και στον τομέα των επενδύσεων και στον έλεγχο και τη δημόσια τάξη».

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με καλύπτει πλήρως η απάντηση του Προέδρου Μεντβέντεφ. Είναι για αυτά που ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε και σήμερα επειδή οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους».

    Επισήμανε ότι «εργαστήκαμε από κοινού ούτως ώστε οι όποιες πιθανότητες να ρίχνονται σκιές, ένεκα καθαρότητας του χρήματος, να φύγουν από τη μέση. Νομίζω ότι η συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει τα δύο κράτη για την αποφυγή διπλής φορολογίας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να τερματιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα και να αναπτυχθεί με πολλή καθαρότητα η συνεργασία και στις επενδύσεις και στις οικονομικές ανταλλαγές και σε όλες τις ανταλλαγές».

    «Βλέπουμε μπροστά», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε «οι σχέσεις μας είναι τόσο καθαρές όσο καθαρός είναι και ο ουρανός της Κύπρου σχεδόν ολόκληρο το χρόνο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτήθηκε επίσης κατά πόσον στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ έχουν συζητηθεί θέματα διευκόλυνσης της εισόδου Ρώσων πολιτών στην Κύπρο και κατάργησης των θεωρήσεων καθώς και της κατάργησης θεωρήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και τι προτίθεται να πράξει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Ασφαλώς και έχει συζητηθεί αυτό το θέμα, ενδιαφέρει πάρα πολύ και τις δύο πλευρές, αλλά πέραν τούτου εμείς ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε τη Ρωσία για την κατάργηση των θεωρήσεων γενικά μέσα στις χώρες της ΕΕ. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με συνέπεια», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    «Σήμερα φθάσαμε στην κορύφωση των σχέσεων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεβ σε συνάντηση που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του Σώματος Μάριος Καρογιάν.

    Εξάλλου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Μεντβέντεβ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι με την επίσκεψή του στην Κύπρο, ``επισφραγίζονται οι ιστορικοί, οι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, δεσμοί που άντεξαν στο χρόνο``.

    Οι δεσμοί αυτοί, είπε, στηρίζονται πάνω σε αρχές και αξίες που οι δύο λαοί και χώρες μας, συνέχισε, ``μοιράζονται για πολλές, πολλές δεκαετίες``.

    Η δική σας επίσκεψη, δίνει το βήμα, δίνει το στίγμα, δίνει τις προοπτικές αλλά και τις προσδοκίες αυτές οι σχέσεις, μέσα στη νέα εποχή να αναπτυχθούν, να διευρυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο``.

    Με πολλή αγάπη, με πολλή εκτίμηση, με πολύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη σας καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων``, κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

    Απαντώντας, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ευαρέσκειά του που του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να γνωρίσει τον κ. Καρογιάν.

    ``Πράγματι σήμερα φθάσαμε στην κορύφωση των σχέσεων μας από τα προηγούμενα χρόνια``, πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεβ,

    «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε, «έχουν μακρά ιστορία αλλά το ίδιο και οι σύγχρονες σχέσεις που έχουμε εδώ και 50 χρόνια, φέτος είναι χρόνος επετείου».

    Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις ήταν πάντα ήτανε πολύ καλές, πάντα βασίζονται στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό.

    Πρόσθεσε ότι ``όντως, έχουμε συγγενείς σχέσεις σε πολλά επίκαιρα θέματα και θα βοηθούμε και στο μέλλον για επίλυση του κυπριακού.

    Ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι ``έχουμε σχέσεις όχι μόνο στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και σε επίπεδο της νομοθετικής εξουσίας``.

    [03] ΚΕΒΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

    Την πεποίθηση ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας η ροή των επενδύσεων στη Ρωσία, μέσω της Κύπρου, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ``πολύ σημαντική`` και ``πολύ επωφελή και για τις δύο χώρες``.

    Σε ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Ρωσίας, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία, στα οικονομικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο και στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει το 2010 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5 - 1%, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα 2,5-3% και η ανεργία στο 6,5%. Πρόσθεσε ότι το 2011 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,5%, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί 1,8%.

    Αναφέροντας ότι το μέλλον της οικονομίας είναι στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει καταστεί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο και διαθέτει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα όπως είναι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης, διαθέτει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σταθερό νομικό και οικονομικό σύστημα και οι κυπριακές εταιρείες δεν επηρεάστηκαν από τα τοξικά προϊόντα.

    [04] ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην τελετή, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί, θα παραστούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Φρανκ Ούρμπανιτς και ο αναπληρωτής Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNDP, Haoliang Xu.

    Των χαιρετισμών που θα απευθύνουν οι προαναφερόμενοι, θα ακολουθήσει η κοπή της κορδέλας και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν καφενεία στον κατεχόμενο Λιμνίτη και τον Κάτω Πύργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 October 2010 - 19:28:22 UTC