Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΝΟΜΠΕΛ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΕΡΖΙ ΜΠΟΥΖΕΚ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΝΟΜΠΕΛ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Τη χαρά και τη συγκίνηση του για τη μεγάλη τιμή της βράβευσης του με το Νόμπελ για την Οικονομία, αλλά και για τον τρόπο που η Κύπρος δέχθηκε τη σημαντική είδηση, εξέφρασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Ο ίδιος είχε ακούσει την ευχάριστη είδηση, είπε, με τηλεφώνημα από τη Σουηδία, μια ώρα πριν από τη δημοσίευση της στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού Νόμπελ.

    «Δεν το περίμενα, ήταν μεγάλη έκπληξη, ήταν μεγάλη τιμή για μένα, για την οικογένεια μου, για την Κύπρο, για το πανεπιστήμιο μου γιατί εγώ δεν άλλαξα και πολλούς τόπους, πάντα στο ίδιο πανεπιστήμιο ήμουν. Ηταν μια μεγάλη τιμή, ακόμη δεν το έχω καλοκαταλάβει. Και αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον στην Κύπρο και αλλού, απ όλους είναι μια ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε.

    Ερωτηθείς πότε θα βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία θα θέλει να τον τιμήσει, ο Νομπελίστας καθηγητής είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το νησί τον Ιανουάριο, οπότε θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    «Ημουν στην Προγραμματική Επιτροπή (του ΠΚ), μετά στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και τώρα θα πάω για να διδάξω», είπε. Προς το παρόν, διευκρίνισε, «δεν έχω σχέδια αν πρόκειται να είναι σε τακτική βάση. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά. Τώρα είναι κάπως ρευστά τα πράγματα», είπε.

    Το βραβείο, είπε ο Κύπριος Νομπελίστας, είναι ειδικά για το πρόβλημα της ανεργίας, που ήταν η κυριότερη του εργασία. «Και το διδακτορικό μου ήταν γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας. Η δουλειά έγινε μεταξύ του 1980 και 87 - ήταν η δεκαετία του 80 οπότε η ανεργία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντα έβλεπα την πρακτική πλευρά, το πώς στην πράξη μπορεί μια σωστή πολιτική να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ανεργίας και για τους εργάτες που υποφέρουν τις συνέπειες και για την οικονομία σαν σύνολο. Και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις από πολιτικούς. Μίλησα σε κυβερνήσεις, υπουργούς Εργασίας για το τι μας λέει αυτή η θεωρία για το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης.

    Ερωτηθείς ποιο θα είναι τώρα το μέλλον του μετά και τη βράβευσή του, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι όλο και περισσότερο τείνει προς την Κύπρο. «Ο καθένας τείνει να πάει στις ρίζες του», είπε.

    Στο μεταξύ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε το London School of Economics, o πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, Howard Davies, διερμήνευσε την περηφάνια του ιδρύματος για το γεγονός, εξήρε το έργο του βραβευθέντος και επαίνεσε τη φιλοπονία του.

    Τον Νομπελίστα Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη, συνεχάρη με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μέγιστη τιμή για την Κύπρο και το λαό της αποτελεί η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε γραπτή δήλωσή του, ενώ παράλληλα απευθύνει από καρδιάς συγχαρητήρια στον κ. Πισσαρίδη.

    «Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κύπρο και το λαό μας, η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο συμπατριώτη μας Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι το φετινό Νόμπελ απονεμήθηκε από κοινού στον Καθηγητή Πισσαρίδη και στους Καθηγητές Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν.

    «Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο Χριστόφορο Πισσαρίδη αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «τόσο για το εξαίρετο επιστημονικό του έργο όσο και για τη συνολική του προσφορά στον απαιτητικό χώρο της Οικονομίας».

    «Από καρδιάς συγχαίρω τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο Καθηγητής Πισσαρίδης «μας έκανε πραγματικά όλους πολύ υπερήφανους».

    Ο κ. Πισσαρίδης, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το ``Αριστείον`` για τις Τέχνες, Λογοτεχνία και Επιστήμη.

    Εχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 θα αναλάβει την έδρα Marfin Laiki του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek εξέφρασε την πεποίθηση ότι τη βάση για λύση του Κυπριακού αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι πρόκειται για πλήρη παρεξήγηση οποιαδήποτε αναφορά ότι ο ίδιος επιθυμεί τη νομιμοποίηση μιας παράνομης κατάστασης όσον αφορά το απευθείας εμπόριο.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Buzek είπε ότι για το απευθείας εμπόριο δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση, αφού το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα ασκήσει μια επανενωμένη Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Buzek για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κ. Buzek και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος της ημέρας να ακολουθήσει τη θέση της ΕΕ ότι η Κύπρος είναι μία, με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΕΡΖΙ ΜΠΟΥΖΕΚ

    Για την Ευρώπη η μη λύση του Κυπριακού ή η διαίρεση της Κύπρου δεν είναι επιλογή, τόνισε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Υπουργών και ευρωβουλευτών, ο Γιέρζι Μπούζεκ διαβεβαίωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ υποστηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία όπως ανέφερε, θα πρέπει να βιώσιμη και λειτουργική και να επανενώνει το νησί προς όφελος ολόκληρου του λαού.

    Ο Γιέρζι Μπούζεκ σημείωσε πως κανένα δεν μπορεί να χαροποιεί το γεγονός ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα γιορτάστηκε η 20η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, ευχήθηκε ότι και εδώ η επανένωση θα γίνει εφικτή και όπως στο πολύ εγγύς μέλλον η Κύπρος και πάλι θα ξαναγίνει μια ενωμένη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.

    Εξέφρασε την πεποίθηση η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή, σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα έχει επιπτώσεις και σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως επίσης και στη Μέση Ανατολή, ενώ θα ενδυναμώσει επίσης τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 21:29:21 UTC