Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [03] ΟΗΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΓΑΛΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα μηνύματα του έπους του 1940 είναι διαχρονικά και σχετίζονται με τον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις του μετά την καθιερωμένη εορταστική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να σταματήσει να περιφρονεί τους θεσμούς και τις αξίες της ΕΕ.

    Ανέφερε ότι στους ήρωες και αγωνιστές του έπους του `40 αλλά και στους ήρωες της Κύπρου πρέπει τιμή και δόξα γιατί έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας, της κυριαρχίας της, την ανεξαρτησία αλλά και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Είπε πως τα μηνύματα του έπους του `40 είναι διαχρονικά, ισχυρά, και χαρακτηρίζουν και τη σημερινή εποχή. «Μηνύματα ότι ο Ελληνισμός έχει τα ψυχικά αποθέματα, έχει τις αντοχές, έχει την αποφασιστικότητα να αγωνιστεί για την ελευθερία του, να αγωνιστεί για αρχές, αξίες πανανθρώπινες, να αγωνιστεί για το δίκιο του. Και ο Ελληνισμός απέδειξε ότι πιστεύει στα δίκαια του και γι αυτό μεγαλούργησε», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι «αυτά τα μηνύματα ισχύουν και σήμερα σε σχέση με τον κυπριακό Ελληνισμό, που δίνει τον δικό του αγώνα, κάνει τη δική του μάχη για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Μια μάχη δύσκολη και σκληρή, ένας αγώνας σκληρός, όμως στο τέλος θα κατισχύσει το δίκαιο, θα κατισχύσει η δικαιοσύνη, η Κύπρος θα απελευθερωθεί, θα επανενωθεί και θα μπορέσει ο λαός της να απολαύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αρχές τις οποίες υπηρέτησε ο Ελληνισμός για πολλούς αιώνες».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις που προβάλλει δημόσια η Τουρκία στο πλαίσιο της ΕΕ διά μέσου του Εγκεμέν Μπαγίς, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Τουρκία στηρίζεται στις πλάτες, δυστυχώς, κάποιων ισχυρών, που για την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωστρατηγικών συμφερόντων θυσιάζουν αρχές, αξίες, θυσιάζουν την ίδια τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η ίδια η ΕΕ.

    Η Τουρκία, είπε, «συμπεριφέρεται έτσι γιατί ακριβώς δεν τιμωρήθηκε για όλα αυτά τα επαίσχυντα που έκανε στην Κύπρο και όλα τα επαίσχυντα τα οποία συνεχίζει να κάνει και με γειτονικούς άλλους λαούς».

    Είπε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να πολιτεύεται έτσι από τη στιγμή που η ΕΕ δεν την αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, και πολλές φορές έχω πει ότι δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενταχθεί στην Τουρκία, είναι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, άρα λοιπόν η Τουρκία βρίσκει ζωτικό χώρο, κινείται και πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο».

    Ανέφερε ότι καθήκον τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος όσο και άλλων κρατών είναι να της στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν συνεχίσει να πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο τότε τα όνειρά της για πρόοδο στην ΕΕ πρέπει να εξανεμιστούν, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να τεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «κάποιοι οι οποίοι ήσαν αντικειμενικοί κριτές, και ελπίζω να βρεθούν αντικειμενικοί κριτές, θα πρέπει να διερωτηθούν πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να προσποιείται ότι τάχα θέλει πρόοδο στο Κυπριακό, θέλει λύση του Κυπριακού, και την ίδια ώρα με αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις, με αυτές τις εμπρηστικές δράσεις και ενέργειες, να τορπιλίζει τα πάντα».

    «Αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες για το πού το πάει η Τουρκία και πού στοχεύει, καλά κάνουν να ρίξουν μια ματιά και στο βιβλίο του κ. Νταβούτογλου, του αρχιτέκτονα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, για να πειστούν πως δικαιολογείται η στάση της Τουρκίας στην Κύπρο και πως δικαιολογείται η συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [02] ΥΠΕΞ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι τα 14 κλειστά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπενθυμίζουν κάθε ημέρα στην Τουρκία την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ενωσης, προσθέτοντας πως εάν ο Εγκεμέν Μπαγίς συνεχίσει αυτή την προσέγγιση, από Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα καταντήσει Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς κατά τη διάρκεια της 65ης συνεδρίας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του κ. Μπαγίς «έχουν εκθέσει την Τουρκία, έχουν αποκαλύψει την επικοινωνιακή της πολιτική και δείχνουν το πραγματικό της πρόσωπο που επιμένει στην ύπαρξη δύο κρατών και διχοτομικές προσεγγίσεις». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Μπαγίς για την αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα 14 παγωμένα, κλειστά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας υπενθυμίζουν κάθε ημέρα στην Τουρκία για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    ``Οσον αφορά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή είναι ταυτισμένη αμφισβητήσιμη από την ΕΕ, και να επαναλάβω ότι η ίδια η ΕΕ επανειλημμένως τονίζει ότι υπάρχει μόνο ένα κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, και ότι έχει αρμοδιότητα για όλη την επικράτεια και για όλο το νησί μας». Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «η επιστροφή της Αμμοχώστου για τους κατοίκους με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από ευρωπαϊκή διοίκηση, είναι και παραμένουν προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις προωθούμε». Ταυτόχρονα, συνέχισε, επειδή υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα για το θέμα αυτό, «θέλω να πω ότι αυτό το έχω εγείρει επανειλημμένα και το συζητώ με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τονίζουμε ότι αυτό θα εξυπηρετήσει, όχι μόνο την πρόοδο με την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την πρόοδο στις ίδιες τις συνομιλίες``. ``Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ή εμπλοκή, αλλά αντίθετα θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη πρόοδο στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού και βεβαίως θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι αυτή είναι ``μία πρόταση η οποία, χωρίς να απεμπολά βασικές αρχές, μπορεί να βοηθήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και νομίζω όσοι θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση στην Κύπρο θα πρέπει να προωθήσουν αυτή την πρόταση». Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε επίσης να σχολιάσει ανακοίνωση των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία πρόσθεσαν στον μαύρο κατάλογό τους που περιλαμβάνει επιχειρήσεις βιτρίνα, οι οποίες υποστηρίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, άλλες 37 τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν είτε στη Γερμανία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Κύπρο, και οι οποίες κατηγορούνται ότι υπηρετούν την ιρανική εμπορική ναυτιλία, χρησιμοποιώντας ονόματα βιτρίνες. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ, έχει υιοθετήσει όλα τα απαγορευτικά μέτρα εναντίον του Ιράν και της ναυτιλίας του Ιράν. Τόσο η Κύπρος όσο και άλλες ναυτιλιακές χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσουν πιστά αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε. Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, θα εφαρμόσει πιστά όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν και τις ναυτιλιακές εταιρείες που στηρίζουν το Ιράν».

    [03] ΟΗΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο τότε ας αποσύρει τα στρατεύματα της και ας αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Στέλιος Μακρυγιάννης, ασκώντας χθες το δικαίωμα απάντησης προς τον Τούρκο Αντιπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα είχε λάβει το λόγο και ανέπτυξε τα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα στο Κυπριακό, για να απαντήσει στις παρεμβάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Επιτροπή, την Τετάρτη. Αντί η Τουρκία, υπογράμμισε ο Κύπριος Αντιπρόσωπος, να αναγνωρίσει την ευθύνη της στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και να επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά, όπως αρμόζει σε ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταφεύγει σε αναληθείς ισχυρισμούς και παραποίηση των ιστορικών γεγονότων σε μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από την ουσία του θέματος.

    Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε στην πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο που καταδικάζουν την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία καθώς και στις αποφάσεις διεθνών σωμάτων και δικαστηρίων που αφορούν την Κύπρο.

    Οι πράξεις, είπε, είναι δυνατότερες των λόγων και ανεξάρτητα από του πόσες φορές η Άγκυρα διακηρύττει ότι θέλει λύση του Κυπριακού είναι τα στρατεύματα της που συνεχίζουν να κατέχουν σημαντικό τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αν η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι ειλικρινής στις προθέσεις της τότε καλύτερη απόδειξη είναι η κατάθεση στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεων λύσης του Κυπριακού που να είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων.

    [04] ΥΠΑΜ - ΓΑΛΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Guy Teissier διαβεβαίωσε την Πέμπτη τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κύπρου». Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Αμυνας στη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αμυνας και Ασφάλειας DEFENSYS 2010 την οποία επισκέφθηκε και ο κ. Teissier. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Teissier «εξέφρασε την αμέριστη του συμπαράσταση για την πικρία και την οδύνη που έζησε ο κυπριακός λαός επειδή, όπως είπε, και η Γαλλία στο πρόσφατο, σχετικά, παρελθόν είχε εμπειρία εισβολής και αντιλαμβάνεται τα συνεπακόλουθα». Ο κ. Teissier είπε ότι οι υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες «θα πρέπει να πληρούν τις κοινές αξίες της ΕΕ, δηλαδή, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει τις ``ευχαριστίες της Γαλλικής Κυβέρνησης στην Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στους Γάλλους στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν διαμέσου της Κύπρου και για την πολύτιμη, έμπρακτη συμπαράσταση της και τις διευκολύνσεις που παρείχε σε Γάλλους στη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006». Ο κ. Teissier είπε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Γαλλία έχει σταθεί δίπλα μας σε όλα τα διεθνή φόρα και στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στον Τούρκο εισβολέα». Ο κ. Παπακώστας είπε ότι «για αυτή της στάση, η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός της είμαστε ευγνώμονες». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κ. Παπακώστας είπε πως «παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 36 χρόνια και παρά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εντούτοις, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει θετική κατάληξη». Σημείωσε ότι «ασφαλώς ο κυπριακός λαός δεν θα δεχθεί μια λύση συνομοσπονδίας η οποία δεν θα είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη». Ο κ. Παπακώστας είπε ότι «η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί». Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση ο κ. Παπακώστας, «αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:06:14 UTC