Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΓΕΤΕΣ
  • [03] ΚΣΣΕ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είπε στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ότι είναι έτοιμος να προβεί σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την επικείμενη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη απόψε σε εκδήλωση της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας με την ευκαιρία των 100 χρόνων του Συνεργατικού Κινήματος και των 50χρoνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα «Ο Συνεργατισμός δίνει δύναμη στις γυναίκες», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ότι ελπίζει οι δύο ηγέτες να δείξουν το απαιτούμενο θάρρος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης ώστε να σπάσει το αδιέξοδο όσον αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια στις συνομιλίες, είπε ότι «εάν παρακολουθείτε τις τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό, είτε στη συνάντηση μαζί μου είτε με τον κ. Ταλάτ προηγούμενα είτε με τον κ. Ερογλου, τα ίδια πράγματα λέει, δεν είπε κάτι το νέο ο κ. Μπαν».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι έστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντως δεν είπα στον ΓΓ ότι είμαι έτοιμος να κάνω παραχωρήσεις, όπως δήθεν φοβήθηκε ηγέτης κόμματος».

    Πρόσθεσε ότι στον ΓΓ λέει αυτά που θέλει να πει και αυτά που ήθελε να πει η Σύνοδος του Ατυπου Συμβουλίου των Αρχηγών.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι πέραν από το τρίπτυχο των προτάσεων για το οποίο δεν είναι ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αφορμολοούμαστε, νιώθω ότι αφορμολούμαστε, όπως λέμε και στη γλώσσα μας, για να κάνουμε κριτική. Εκανα μια παράκληση, τουλάχιστον να αντέξουν οι ηγέτες των κομμάτων μέχρι να επιστρέψω από τη Νέα Υόρκη και ας βαρέσουν. Να δουν, να ακούσουν. Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό».

    «Θα έλεγα εκεί στην Μπρατισλάβα τι προτάσεις θα κάνω;», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε ότι «είναι αυτά που είπαμε στο Συμβούλιο των Αρχηγών».

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΓΕΤΕΣ

    Ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι στηρίζεται στη συνεχή εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Η συνάντηση Μπαν-Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής των G20 που πραγματοποιείται στη Σεούλ.

    Ο ΓΓ των ΗΕ είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει, και αναφέρθηκε στην απόφασή του «να φιλοξενήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε τριμερή συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη», σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, θα πρέπει να επιδείξουν το απαιτούμενο θάρρος ώστε να σπάσουν το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

    [03] ΚΣΣΕ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Προεδρείου της Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκαν στην Αττάλεια και στις οποίες ο κ. Πουργουρίδης συμμετέχει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την καθιερωμένη επικοινωνία του Προέδρου της ΚΣΣΕ με τα μέλη του Προεδρείου, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Κύπρο. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Πουργουρίδης που επισήμανε στα μέλη του Προεδρείου πως συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβη ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στα κατεχόμενα ήταν εκτός των θεσμικών πλαισίων που θα ανέμενε κανείς από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης.

    «Η ενέργειά σας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πουργουρίδης, «να συναντηθείτε με `αξιωματούχους` της παράνομης οντότητας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και δη στα `γραφεία` τους, εκτός του ότι ήταν μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, παράλληλα έστειλε λανθασμένα και ζημιογόνα μηνύματα, ιδίως σε μια κρίσιμη καμπή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

    Απαντώντας, ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε μεν τις επικρίσεις του κ. Πουργουρίδη αλλά συμφώνησε με την τοποθέτηση του Κύπριου βουλευτή σε ό,τι αφορά την επανένωση της Κύπρου κάτι που, όπως ανέφερε, είναι και στόχος της ίδιας της ΚΣΣΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 November 2010 - 20:29:17 UTC