Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στις 18 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών, για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη του Συμβουλίου αναφορικά με τη συνάντηση και τα αποτελέσματα της. Ηταν αρκετά σύντομη η συνεδρία, στην ουσία ήταν συνέχεια της προηγούμενης που έγινε λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους προβληματισμούς που είχαν αναπτυχθεί τότε και τη συζήτηση που έγινε με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της δικής μας πλευράς στη συνάντηση εκείνη».

    Ερωτηθείς αν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχει λεχθεί κάτι μέχρι τώρα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση, η ενημέρωση και η διαβούλευση θα συνεχιστεί».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στη Γενεύη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον Πρόεδρο Χριστόφια και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου είπε ότι είναι γνωστό από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το σύνολο των διαπραγματεύσεων, «δηλαδή όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια και όλα τα σημαντικά θέματα».

    «Θα γίνει δουλειά στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 25 ή 26 Ιανουαρίου, οπότε και θα ξανασυναντηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες στη Γενεύη» είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Ανέφερε επίσης ότι στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώθηκε η κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων, ενώ είπε ότι ο ΟΗΕ δεν αποσκοπεί στην επιβολή επιδιαιτησίας.

    Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι απλώς να εμψυχώνει τους δύο ηγέτες, αλλά να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αντικείμενο της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο προγραμματισμός της διαδικασίας για τις επόμενες εβδομάδες.

    «Επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες και όλη η διαδικασία προχωρά πολύ καλά» είπε.

    [03] ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για να μην έχουμε αδιέξοδο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει η Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    Ο κ Δελαβέκουρας ενημερώνοντας πολιτικούς συντάκτες στο ελληνικό ΥΠΕΞ είπε ότι «εφόσον θα υπάρχει ενταξιακή διαδικασία, αυτό θα σημαίνει ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    Σημείωσε ότι «επιθυμία μας είναι να μπουν χρονοδιαγράμματα και ορόσημα για κάθε θέμα και προφανώς και για τα ζητήματα των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν μπορώ όμως να σας πω από τώρα τι μορφή θα έπαιρνε μια πολιτική διακήρυξη που θα ήταν το προϊόν της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία», είπε ο κ. Δελαβέκουρας.

    [04] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΘΗΝΑ

    Το θέμα της Αμμοχώστου, είπε από την Αθήνα ο Δήμαρχός της Αλέξης Γαλανός, συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και υπάρχουν χώρες που αντικρίζουν θετικά το αίτημα της απόδοσης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της αλλά υπάρχουν και χώρες που αντιδρούν αρνητικά, όπως η Βρετανία, η οποία ενθαρρύνει την Τουρκία να μη δώσει τίποτα.

    Οπως είπε ο κ. Γαλανός, η Βρετανία «δίνει την εικόνα ότι μάλλον θέλει να οδηγήσει τα πράγματα στη διχοτόμηση, καθώς αυτό που συμφέρει τους Βρετανούς είναι η διατήρηση των βρετανικών βάσεων» στο νησί.

    Ο κ. Γαλανός πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, με σκοπό να προωθήσει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, της ευρωπαϊκής πόλης φάντασμα και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων.

    Σε συνέντευξη του στους δημοσιογράφους, στο Σπίτι της Κύπρου την Τετάρτη, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρθηκε στις προσδοκίες των προσφύγων για επιστροφή λέγοντας ότι «τα χρόνια είναι σήμερα 36 και ακόμα περιμένουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 November 2010 - 18:29:17 UTC