Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δύσκολος και χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατάθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αντίστασης, στην παρουσία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, επισήμων και άλλων.

    Μιλώντας μετά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ορίσει αυτήν την ημέρα ως ημέρα τιμής στη δημοκρατία και βεβαίως τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία``.

    Πρόσθεσε ότι ``τον Δεκέμβριο επέστρεψε ο Μακάριος στην Κύπρο μετά από ουσιαστικά υποχρεωτική εξορία, που ακολούθησε το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και την κατοχή``.

    ``Από τότε μέχρι σήμερα ο λαός μας αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα του δικαιώματα. Η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί στον τόπο, οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν, θα έλεγα, άψογα. Υπάρχει, όχι απλώς ελευθερία του λόγου, αλλά κάτι παραπάνω, ένας διάλογος ασταμάτητος, που είναι συστατικό, βέβαια, στοιχείο της δημοκρατίας και σύνθεση, εκεί όπου είναι δυνατόν, θέσεων και απόψεων``, είπε.

    Σημείωσε ότι ``παραμένει, όμως, ένα μεγάλο ζητούμενο, η ελευθερία του τόπου, η επανένωση του νησιού και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλούν και το Θεό που πιστεύουν, και εννοώ και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων``.

    ``Αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος. Χρειάζεται ενότητα και σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, θα έλεγα και κοινή προσπάθεια και με εκείνους τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι πονούν αυτόν τον τόπο, και δεν είναι λίγοι, οι οποίοι δέχονται την πίεση και την καταπίεση από πλευράς των εποίκων και βεβαίως της Τουρκίας, ως τέτοιας, ως κατοχικής δύναμης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και επαναλαμβάνω να δώσουμε ώθηση και στην προσέγγιση και τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέχρι την τελική λύτρωση``, κατέληξε.

    Στεφάνια κατατέθηκαν, επίσης, εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, των συγγενών των ηρώων Αθανάση και Γιαννάκη Γεωργίου, Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου, Παντελή Χαραλάμπους, Στέλιου Στυλιανού και Αναστάση Χριστοφή, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών.

    [02] ΥΠΕΞ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Guido Westerwelle θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, την Τετάρτη στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού θα επισκεφτεί το Βερολίνο και κατά τη συνάντηση με τον κ. Westerwelle θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας, το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, καθώς και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένη και, ``εάν η Τουρκία όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες απαράδεκτες θέσεις της ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν``, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα, ο οποίος σημείωσε ότι, ``ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πατούν τα άγια χώματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίζεται και θα αναβαθμίζεται``.

    Σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Χρίστος Μαληκκίδης, στην τελετή αποφοίτησης των νέων Στρατονόμων της 2010 Β` ΕΣΣΟ, στη Λευκωσία, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι ``στον αγώνα που διεξάγουμε για τη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, έχουμε ανάγκη από νέους όπως εσείς``, προσθέτοντας ότι η συνεχής και άρτια εκπαίδευση, η πειθαρχία και η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και το ακμαίο ηθικό είναι τα κυριότερα στοιχεία ισχυροποίησης της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των Ειδικών Δυνάμεων για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους.

    ``Σας διαβεβαιώνω ότι η στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε δίπλα σας για την επίλυση κάθε προβλήματός σας``, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ``στόχος μας είναι να καταστεί η Εθνική Φρουρά ένας σύγχρονος και ευέλικτος στρατός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών και να εκπληρώσει τους σκοπούς της εθνικής μας στρατηγικής και της αμυντικής μας πολιτικής``.

    Ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι, ``ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πατούν τα άγια χώματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίζεται και θα αναβαθμίζεται ώστε να αποτελεί σοβαρή δύναμη αποτροπής κινδύνων και απειλών``, σημειώνοντας ότι ``δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του τόπου και του λαού``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Παρά τη μεγάλη αύξηση των άμεσων επενδύσεων από τη Γαλλία προς την Κύπρο, ο τουρισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω μεταξύ άλλων λόγων και υψηλών αεροπορικών ναύλων, σύμφωνα με διαπιστώσεις αρμοδίων φορέων.

    Οπως ελέχθη στο ``Πρόγευμα με τον Υπουργό Εμπορίου``, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων και ο Κύπρο-Γαλλικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, οι γαλλικές επενδύσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 68% σε ένα μόλις χρόνο, ωστόσο το ρεύμα τουριστικών αυξήσεων από τη Γαλλία προς την Κύπρο φτάνει μόλις τις 30.000.

    Στις δηλώσεις του μετά το πέρας του προγεύματος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε πως ``η Γαλλία ενδιαφέρεται να επενδύσει πολύ περισσότερα στην Κύπρο και να συνεργαστεί με την Κύπρο, εξού και υπάρχουν αρκετές μεγάλες γαλλικές εταιρείες στην Κύπρο και άλλες που επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο και ελπίζουμε να έλθουν σύντομα``.

    Ανέφερε ενδεικτικά πως υπάρχει ενδιαφέρον για αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας καθώς και σε άλλους τομείς. ``Μιλήσαμε για τα προβλήματα που έχουν και κάποιες δυσκολίες και η όλη ιδέα είναι να ακούσουμε, αν θέλετε, τα αρνητικά που διαπιστώνουν οι συνεργάτες και οι φίλοι μας, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα``, σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 December 2010 - 12:29:20 UTC