Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [03] ΣΥΓΚΥΚΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση με το δήμαρχο Λαπήθου, Άθω Ελευθερίου, ο οποίος και πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ, είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Υποδεχόμενος τον κ. Ελευθερίου και τον Κύπριο Πρέσβη, ο Ελληνας Πρόεδρος αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε την μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στο Κυπριακό και τις ελπίδες για λύση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες, τις οποίες «ζείτε περισσότερο εσείς οι κατεχόμενοι», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ με τη μεγάλη ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Συμπαραστεκόμαστε. Είμαστε δίπλα σας και θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή».

    Ο κ. Ελευθερίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη θετική του ανταπόκριση και τη σημερινή τους συνάντηση, καθώς επίσης και για τη συνεχή στήριξη του για «πάρα πολλά χρόνια, και από διάφορες θέσεις, αλλά και ευρύτερα του ελληνικού λαού στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός, για να βρούμε το συντομότερο δυνατό μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού». Μία λύση, που όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαπήθου θα «διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και τις ανθρώπινες ελευθερίες, να μην είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [02] ΥΠΕΞ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τον Γερμανό ομόλογό του Guido Westerwelle. Ο κ. Κυπριανού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.

    Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Γερμανίας και διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδό τους ενώ παράλληλα εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους στους τομείς της έρευνας, της οικονομίας και του τουρισμού. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το Μεσανατολικό και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού αφού ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για λύση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

    Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εν όψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Μάρκο Κυπριανού να τονίζει ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί μέλος της ΕΕ νοουμένου ότι θα εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

    [03] ΣΥΓΚΥΚΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τα συγκυβερνώντα κόμματα κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που θα αποφασισθεί κατόπιν έγκρισής τους από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

    Χωρίς να αναφερθούν στο περιεχόμενο των μέτρων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ανέλαβαν τη δέσμευση να θέσουν τα μέτρα ενώπιον των συλλογικών οργάνων για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Για το σκοπό αυτό, αύριο το πακέτο θα συζητηθεί στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ.

    Αύριο θα συγκληθεί και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος παρουσιάσθηκε βέβαιος πως το πακέτο θα εγκριθεί. ``Εχουμε καταλήξει σε μια δέσμη αποφάσεων και μέτρων που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας``. Θα ενημερώσει, είπε, τα μέλη του ΕΓ, θα συζητήσουν το πακέτο και θα το εγκρίνουν.

    Τόσο ο κ. Καρογιάν, όσο και ο κ. Κυπριανού νωρίτερα, αρνήθηκαν να αναφερθούν επί της ουσίας στο περιεχόμενο των μέτρων αυτών.

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Υστερα από τριήμερη μάχη με τις φλόγες στο όρος Καρμέλ στα κράσπεδα της Χάϊφα στο Βόρειο Ισραήλ, επέστρεψαν στην Κύπρο τα δέκα μέλη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου «Ακρίτας» και του αεροσκάφους του Τμήματος Δασών. Τα μέλη της κυπριακής αποστολής διέσωσαν μάλιστα τετραμελή οικογένεια και τιμήθηκαν από τον τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη βοήθεια που προσέφεραν.

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης του Ελικοπτέρου «Ακρίτας» Ηλίας Σάββα ανέφερε ότι «την πρώτη ημέρα που φτάσαμε στο Ισραήλ κάναμε 4 εξόδους. Υπήρχαν αρκετά πτητικά μέσα στην περιοχή όπου μαινόταν η φωτιά και το ελικόπτερο με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών ήταν οι πρώτες ξένες δυνάμεις που έφτασαν στην Χάϊφα. Για τρείς συνεχόμενες μέρες εργαζόμασταν στο Καρμέλ» είπε και πρόσθεσε πως προσέφεραν και τη μεγάλη τους πείρα στους Ισραηλινούς οι οποίοι δεν είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

    Ανέφερε ακόμα ότι το έργο της κατάσβεσης στην περιοχή «ήταν πολύ δύσκολο αφού η πυρκαγιά μαινόταν σε 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εστίες της ήταν αμέτρητες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 December 2010 - 18:29:20 UTC