Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [04] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ισορροπημένο ενόψει των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χαρακτήρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου χαιρέτισε το ψήφισμα, τονίζοντας ότι η παραμονή της UNFICYP στην Κύπρο είναι επιβεβλημένη λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

    «Το ψήφισμα, βάσει της πάγιας πρακτικής που ακολουθεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενόψει των προσπαθειών για επίτευξη λύσης, είναι ισορροπημένο και πολλές αναφορές προηγούμενων Ψηφισμάτων επαναλαμβάνονται», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι στο ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα, επαναβεβαιώνεται ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες είναι απαραίτητη η διατήρηση των δυνάμεων της UNFICYP στο νησί, η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βρίσκεται πρώτα απ όλα στα χέρια των Κυπρίων και ότι πρωταρχικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να στηρίζει τις δύο πλευρές για επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται ακόμα πως η λύση του Κυπριακού στηρίζεται στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει, επίσης, όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ειδικά το 1251 (1999) που αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σ ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις υπηρεσίες που παρέχει στην επιτήρηση της κατάστασης στην Κύπρο, όπως και για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση, η οποία να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Διατύπωσε παράλληλα τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα συνεχίσει εντατικά να εργάζεται με αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα για την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης, το συντομότερο.

    Συμπλήρωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι στη δική της καλή θέληση, θα συναντήσει την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής ηγεσίας, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενωρίτερα σήμερα ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της οικονομίας, κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, και κληθείς να διευκρινίσει σε ποιά σημεία έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα λεχθούν εν καιρώ, είμαστε ακόμη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα τα ανακοινώσει όταν και εφόσον είναι έτοιμη.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ικανοποίηση για τον επιταχυνόμενο ρυθμό των συνομιλιών μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν μια καλή συζήτηση για τις συνομιλίες και του εξέφρασε την άποψη ότι από τις 18 Νοεμβρίου και έπειτα οι συνομιλίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. «Είμαστε ικανοποιημένοι και θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα. Προχωρά πολύ καλύτερα από τη συνάντηση με τον ΓΓ στις 18 Νοεμβρίου και έπειτα», σημείωσε.

    Ερωτηθείς σε ποιο τομέα της οικονομία υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι από τη μια όλοι επιθυμούν να είναι διακριτικοί σε σχέση με τις λεπτομέρειες των συνομιλιών και από την άλλη επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην οικονομία.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Την εκτίμηση ότι η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς της, έχει τις δυνατότητες να πετύχει μια σεβαστή θέση στην παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας και να καθιερωθεί ως αξιόπιστος προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, διατύπωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό μπορεί να γίνει εφικτό αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίες τομές και αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα κενά και αδυναμίες στο όλο σύστημα της προσφοράς και προώθησης της εξαγωγής υπηρεσιών υγείας της Κύπρου.

    «Η χώρα μας διαθέτει, πέραν της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλες επενδύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας και υψηλής ποιότητας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που της επιτρέπουν να ανταποκριθεί επάξια σε αυτό το φιλόδοξο στόχο» είπε σε χαιρετισμό του στην 4η Γενική Συνέλευση του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας έχει εξελιχθεί σε μια νέα μεγάλη παγκόσμια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, γεγονός που, κατά τον ίδιο, οφείλεται κυρίως στα ψηλά κόστη ιατρικής περίθαλψης στις αναπτυγμένες χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, στη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και στην ευρεία χρήση του διαδικτύου.

    [04] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αύξηση της απασχόλησης στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η απασχόληση σε ετήσια βάση (Γ Τρίμηνο 2009/Γ τρίμηνο 2010) αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 0,7%, υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 3,0%, ενώ υποχώρησε επίσης 0,2% στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ.

    Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Κύπρο. Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης της τάξης του 0,7%, ενώ στην ευρωζώνη και στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητη. Η εξέλιξη της απασχόλησης τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν οι εξής σε χώρες της ευρωζώνης: Κύπρος +0,7%, Ελλάδα -3,0%, Βέλγιο +1,0%, Ισπανία -1,7%, Γερμανία +0,8%, Γαλλία +0,3%, Ιταλία -0,5%, Αυστρία +1,2%, Πορτογαλία -1,2%, Σλοβενία -1,5%, Σλοβακία -0,7%, Μάλτα, +2,6%, Φινλανδία +0,5%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 December 2010 - 20:29:16 UTC