Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΑΜ ΒΑΣΕΙΣ
  • [03] ΠΑΣΥΞΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αρχισε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Βασικό θέμα συζήτησης είναι η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για ένα μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

    Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

    Η αλλαγή της Συνθήκης θα αφορά αναθεώρηση του Αρθρου 136 με την προσθήκη παραγράφου υπό την οποία τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ μπορούν να εγκαταστήσουν μεταξύ τους ένα μηχανισμό σταθερότητας για διασφάλιση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και δηλώνοντας ότι η χορήγηση οικονομικής βοήθειας υπό το μηχανισμό αυτό θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις.

    Στην επιστολή πρόσκλησή του προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι ανέφερε πως «είναι ανάγκη να καταλήξουμε κατά τη σύνοδό μας σε συμφωνία σχετικά με σχέδιο απόφασης για την ταχύτερη δυνατή έναρξη διαδικασιών, τόσο στην ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου η παρούσα απόφαση να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013».

    [02] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΑΜ ΒΑΣΕΙΣ

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε, με δήλωση του, την πληροφορία στην ηλεκτρονική έκδοση της Daily Telegraph ότι η πρόσφατη επανεξέταση των δραστηριοτήτων του περιελάμβανε και τις βάσεις στην Κύπρο με τελική απόφαση αυτές να μην εγκαταλειφθούν.

    Ωστόσο χαρακτήρισε εικασία την ερμηνεία της είδησης ότι η σχετική απόφαση ελήφθη ύστερα από παρέμβαση των Αμερικανών.

    Η σχετική είδηση, που αναφερόταν στην απόφαση του Υπουργείου να ανασταλεί επί του παρόντος η χρήση της βρετανικής βάσης στο Belize, περιελάμβανε και την εξής παράγραφο για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο: «Είναι, επίσης, κατανοητό ότι το υπουργείο Αμυνας ασχολήθηκε στα σοβαρά με την ιδέα να εγκαταλείψει τις κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο όπου έχει αεροδρόμια και κατασκοπευτικούς σταθμούς αλλά πείσθηκε από τους Αμερικανούς να μην το κάνει».

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς το υπουργείο σχολιάζει τη σχετική είδηση, ο εκπρόσωπος του είπε: «Η επανεξέταση των δραστηριοτήτων του υπουργείου ήταν ευρεία και περιέλαβε και τις βάσεις στην Κύπρο με αποτέλεσμα αυτές να μην εγκαταλειφθούν. Τα υπόλοιπα της είδησης αποτελούν εικασίες».

    [03] ΠΑΣΥΞΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Μήνυμα αισιοδοξίας για τις τουριστικές προοπτικές του 2011, έστειλε από το βήμα της Εκτακτης Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης.

    Κάνοντας μια αποτίμηση της φετινής τουριστικής χρονιάς, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι το 2010 από τουριστικής σκοπιάς χαρακτηρίζεται από δύο όψεις. Την έναρξη με δυσοίωνες προοπτικές και την καταγραφή ζημιών στο πρώτο εξάμηνο και το κλείσιμο του έτους με θετικό πρόσημο τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα, ``επιτυγχάνοντας ανατροπή και αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων και έγκαιρη λήψη μέτρων στήριξης προς την τουριστική βιομηχανία, το αρνητικό κλίμα μπορεί να αναχαιτιστεί``.

    ``Βρισκόμαστε όμως ακόμη σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η συλλογική δράση κατάφερε να μετατρέψει το -11% στις αφίξεις το 2009, στο οριακό +1,7% για το 2010 και το -17% στα έσοδα πέρσι σε +4% μέχρι σήμερα φέτος``, είπε και πρόσθεσε: ``Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο οι δικές μας ενέργειες θα καθορίσουν κατά πόσον θα αποκτήσουμε ανοδική δυναμική ή θα επιστρέψουμε στο ζοφερό τοπίο του προηγούμενου χρόνου``.

    ``Μαζί καταφέραμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, δημιουργώντας προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να αντικρίζουμε το 2011 με μια πιο αισιόδοξη προοπτική``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 December 2010 - 16:29:38 UTC