Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ-ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα πλαίσια της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων δεν είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου κράτους, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κίνηση της Τουρκίας να προβεί σε παραστάσεις προς τον Πρέσβη του Ισραήλ σε σχέση με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) πρέπει να ανησυχεί τη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση εργάστηκε για το θέμα αυτό πολύ συγκεκριμένα και μεθοδικά, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει το ίδιο μεθοδικά και με τους ίδιους χαμηλούς τόνους να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Για αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, «που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ αλλά και γενικότερα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση εργάζεται με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, του κράτους μας, και ταυτόχρονα με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο να μπορούμε να συνάπτουμε εκείνες τις συμφωνίες που να ενισχύει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αλλά θα μας δίνεται και η δυνατότητα πολύ συγκεκριμένα να αξιοποιούμε το όποιο όφελος προέρχεται από την άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι κατανοητό», σημειώνοντας πως «είναι θέση κάθε κυρίαρχου κράτους».

    «Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών είναι θέμα των δύο χωρών. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήλθε σε συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ», κατέληξε.

    [02] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ-ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Στη σύναψη συμφωνίας σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας προσανατολίζονται τα Υπουργεία Αμυνας Κύπρου και Σλοβακίας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Αμυνας, παρουσία του Σλοβάκου ομολόγου του Λουμπομίρ Γκάλκο, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τα θέματα που θα καθορίσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

    Οπως είπε, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή επισκέψεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, καθώς και σε γενικότερα τεχνικά θέματα που αφορούν οπλικά συστήματα. «Κοινός στόχος μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία είμαστε και οι δύο μέλη από το 2004» είπε.

    Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος Υπουργός Αμυνας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη σύναψη της συμφωνίας, ενώ παράλληλα είπε ότι τα σημεία θα τύχουν επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες των δύο πλευρών. Ακόμη ανέφερε ότι η Σλοβακία υποστηρίζει πλήρως την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόσο μέσω της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη, όσο και με τη συμμετοχή της στο δικοινοτικό διάλογο των πολιτικών κομμάτων.

    [03] ΥΠΕΞ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες της Δημοκρατίας να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα.

    ``Στη Δημοκρατία της Ακτής Ελεφαντοστού παρατηρούνται συνθήκες αστάθειας και εντεινόμενης ανασφάλειας. Ως εκ τούτου, καλούνται οι πολίτες όπως αποφεύγουν να ταξιδέψουν προς τη Δημοκρατία της Ακτής Ελεφαντοστού μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα``, αναφέρει ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε τη Δευτέρα το ΥΠΕΞ.

    Πληροφορείται ακόμη το κοινό πως για οποιαδήποτε προξενική συνδρομή και βοήθεια, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο 99660129.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 December 2010 - 16:29:17 UTC