Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Τα επεισόδια εναντίον της τουρκικής καλαθοσφαιρικής ομάδας στο «Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» δημιούργησαν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και έδωσαν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες της Κυβέρνησης απετράπη η μετάβαση της ομάδας στα κατεχόμενα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη το στρατόπεδο της Κλήρου για να ευχηθεί σε στρατιώτες και αξιωματικούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε ότι η ζωή του Προέδρου είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να χαρεί ούτε τις γιορτές.

    «Πρέπει συνεχώς να σκέφτεται και να δρα, πώς να αντιμετωπίσει και την τουρκική προπαγάνδα αλλά και πράξεις δικών μας ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα, όπως αυτό που συνέβη ψες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στα ψεσινά επεισόδια, τα οποία προκάλεσαν κάποιοι «λεγόμενοι οπαδοί, χούλιγκαν, ανεγκέφαλοι».

    «Αυτό έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία λέμε μάλιστα ότι σεβόμαστε και ότι πρέπει να την υπερασπιστούμε. Τρομερά προβλήματα γιατί έδωσε, όπως είπα και προηγούμενα, φοβερή τροφή στην τουρκική προπαγάνδα. Ηθελαν να τους μεταφέρουμε από ψες στα κατεχόμενα και ασχοληθήκαμε ολονυχτίς να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, και απετράπη», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη «να είμαστε πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίζει στο διεθνή χώρο, να κερδίζουμε στην υπόθεση της υπεράσπισής της και όχι να χάνουμε στην προσπάθεια της Τουρκίας να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δυνατότητες της να προσφέρει ασφάλεια σε μια ομάδα ποδοσφαιρική, ή ομάδα μπάσκετ ή βόλεϊ, η οποία προέρχεται από την Τουρκία».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Mε σχέδια για το πώς να καταλήξουν σε συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων αναμένει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 26 Ιανουαρίου στην Γενεύη, ο Eιδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε συνέντευξή του στον παράνομο Μπαϊράκ, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε την σημασία της διατήρησης κινητικότητας στην διαδικασία και πρόσθεσε ότι εάν η κινητικότητα στην διαδικασία επιβραδυνθεί, ή χαθεί, τότε ο ΓΓ των ΗΕ θα θελήσει να κάνει κάτι για την αποκατάσταση της κινητικότητας.

    Αυτό, είπε, που τα ΗΕ προσπαθούν να κάνουν, είναι να κρατήσουν τους δύο ηγέτες μακριά από αχρείαστες λεπτομέρειες και να τους κάνουν να επικεντρωθούν στα κύρια ζητήματα, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος τους μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης και μέχρι τότε να υπάρξουν συγκλίσεις σε αυτά τα κύρια θέματα.

    Είναι δύσκολο, συνέχισε, να προβλέψουν το τί θα γίνει στη Γενεύη. «Το τί θα συμβεί στην Γενεύη και μετά τη διάσκεψη αυτή βασίζεται στο τι θα συμβεί ανάμεσα στο τώρα και στις 26 Ιανουαρίου», ανέφερε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Τους δύο βασικούς της στόχους για το 2010 που ήταν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 6%, πέτυχε η Κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, αναφέροντας παράλληλα ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του έτους, καταδεικνύουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% και δημόσιο χρέος 61%.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η κεντρική πρόβλεψη της Κυβέρνησης αναφέρεται σε δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2011, σε σύγκριση με το στόχο δέσμευση έναντι της ΕΕ για 4,5%, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρχει ``ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι 0,7%``.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την πορεία των δημοσίων οικονομικών και του δημόσιου χρέους το 11μηνο του 2010 και τις εκτιμήσεις για το 2011, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη και Διευθυντών Τμημάτων του Υπουργείου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ξεκάθαρα έχουμε βγει (το β τρίμηνο του 2010) από την ύφεση με τον ξεκάθαρο τρόπο που τον καθορίζουν όλοι οι οικονομολόγοι διεθνώς`` και αν ο ρυθμός ανάπτυξης για το 4ο τρίμηνο του έτους παραμείνει στο 0,6% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο τότε η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανέλθει για ολόκληρο το 2010 στο 0,8%.

    Αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση έχει επιτύχει το 2010 τους δύο βασικούς της στόχους που ήταν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 6%, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``καθήκον της Κυβέρνησης είναι να επικοινωνήσει`` αυτή τη στιγμή με ξένους επενδυτές, με ξένες τράπεζες, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και με την ΕΕ, μέσω αποστολής επιστολών, στην οποία ``αναλύονται η πολύ βελτιωμένη εικόνα των δημοσίων οικονομικών και της κυπριακής οικονομίας``.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 θα κλείσει στο 5,5%, το 2011 στο 3,8%, το 2012 στο 2,8% και το 2013 στο 2,5%, ενώ το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι θα κλείσει το 2010 στο 61%, το 2011 στο 61,6%, το 2012 στο 61,1% και το 2013 στο 59,4%.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Την επιμόρφωσή τους στα νέα αναλυτικά προγράμματα δημοτικής εκπαίδευσης συζήτησε την Τετάρτη με εκπαιδευτικούς, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης

    Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός είπε ότι επιθυμεί να έχει άμεση επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης εντός αυτών των τριών ημερών, κατά τις οποίες γίνεται εντατική επιμόρφωση τους για τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία της επιμόρφωσης εξελίσσεται καλά, γίνεται πολλή συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τα ερωτήματά τους, τις επιφυλάξεις τους και κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις.

    «Με αυτή τη διαδικασία θα βγούμε όλοι πιο πλούσιοι», σημείωσε.

    Οπως είπε, οι εκπαιδευτικοί θα καταλάβουν καλά τη φιλοσοφία και τις απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ το Υπουργείο θα αντιληφθεί τις ελλείψεις τους και τα κενά, ώστε να τα βελτιώσει όταν θα μπουν σε κανονική εφαρμογή από του χρόνου, καθώς φέτος είναι χρονιά δοκιμαστικής εφαρμογής.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους εκπαιδευτικούς είναι θετικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 18:29:15 UTC